"Vezan jezik"

Diskusije o ORL tj. uho, grlo, nos grani medicine. Sve o anatomiji, fiziologiji u patološkim stanjima uha, grla i nosa. Postavite pitanje ili podelite iskustva i savete o tegobama iz oblasti otorinolaringologije.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
markodacevic
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jan 18, 2008 10:49 pm

"Vezan jezik"

Post od markodacevic »

Jos pre par godina sam saznao da imam "vezan jezik" ali neznam sta bi moglo da se uradi po tom pitanju?
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Zanimljvo... :) A sta Vam je to "vezan jezik" i od koga ste o saznali?
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
markodacevic
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jan 18, 2008 10:49 pm

Post od markodacevic »

Saznao sam prilikom odlaska stomatologu.Valjda zbog toga ne mogu pravilno da izgovaram slovo L."Vezan jezik"-nemam pojma!Kao da skroz do vrha jezika sa,donje strane,imam traku koja mi skracuje pokretljivost jezika...koliko god to cudno zvucalo :P
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Skracen Vam je frenulum? I to se tek sad primecuje? Da je tako kratak da nemozete da kazete "L", ne biste mogli da kazete jos trecinu azbuke...

Sve najbolje.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
yeleena
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Jan 03, 2007 6:29 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od yeleena »

mda... skraceni frenulum, kada ometa pravilan jezicki razvoj, dijagnostikuje se ipak nesto ranije tokom zivota
Marrri
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jul 13, 2007 5:04 pm

Post od Marrri »

Moj dvomesecni sin ima frenulum linguae. Odlucila sam da mu to odstranim i volela bih kada bi mi neko preporucio doktora, kao i metodu - sto bezbolniju i kvalitetniju.
Tdje, moja 5godisnja cerka ima dijastemu, da li to radi isti doktor?
Pozdrav
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od tamaraft »

Sa bebcem isti sluchaj kao kod mene, otidjite u Tirshovu, procedura je brza i za bebca skoro bezbolna, zavrishti u sekundi i onda se smiri, minimum krvi i idete odmah kuci, ambulantno se uradi!

Poste toga ce bolje da sisa i da bolje napreduje!

A povedite i devojchicu pa ako oni ne mogu sigurno ce vam preporuchiti nekoga ko to moze da sredi kod nje!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
milanche_srb
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jul 09, 2009 5:55 pm

Post od milanche_srb »

Frenulum linguae brevis,ili ankiloglossia se resava kod oralnog ili maksilofacijalnog hirurga i predstavlja kratkotrajnu proceduru presecanja jezicnog frenuluma. Treba je uraditi sto pre,a moze se desiti da dete kasnije ima smetnje kod izgovaranja nekih slova, sto resava logoped ili orl.
milanche_srb
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jul 09, 2009 5:55 pm

Post od milanche_srb »

Sto se tice dijasteme, pretpostavljam da je u pitanju dijastema usled niskog pripoja frenuluma. (Dg. Diastema mediana. Frenulum labii sup. proccidens).
Takodje predstavlja rutinsku oralnohirursku intervenciju u lokalnoj anesteziji koja se veoma cesto obavlja na svim klinikama za oralnu hirurgiju. Kao terapija vrsi se frenulektomija, koja se moze uraditi na vise nacina. Najcesce se radi tako sto posle aplikacije lokalnog anestetika sa obe strane frenuluma, asistent odigne gornju usnu, a oralni hirurg sa 2 peana uhvati frenulum i makazama se vrsi kruzno ili romboidno isecanje frenuluma pri cemu se uklanja i sluzokoza i podsluzokoza,a zatim se u nastali defekt ulazi peanom i raslojava se m.depressor septi nasi, sve dok se ne ukaze spina nasalis. Zatim se postavlja prvi sav visoko u forniks gde se sluzokoza prisiva za periost i od pokretne sluzokoze pravi nepokretna (sav sidrenja). Ostatak defekta se usiva pojedinacnim savovima koji se skidaju za 7 dana. Ova intervencija ne traje dugo i moze se izvesti cak i ambulantnim uslovima.

Pretpostavljam da ste za sve ovo vreme od kako ste postavili pitanje sve to vec obavili, ali resio sam da odgovorim za sve one koji imaju slican problem. Veliki pozdrav!
Odgovori