Rhinitis vasomotica J30.0 i trudnoca

Diskusije o ORL tj. uho, grlo, nos grani medicine. Sve o anatomiji, fiziologiji u patološkim stanjima uha, grla i nosa. Postavite pitanje ili podelite iskustva i savete o tegobama iz oblasti otorinolaringologije.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
tarbukn
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jan 25, 2013 12:56 am

Rhinitis vasomotica J30.0 i trudnoca

Post od tarbukn »

Pozdrav svima,
Ja sam u 34 nedelji trudnoće, i mogu vam reći da otežano disanje i zapušenost nosa postaje nepodnošljivo.
Pre nego što sam ostala trudna dijagnosticirali su mi rhinitis vasomotorica - J30.0, koji je praćen kijavicom i sluznicom iz nosa, i to nije prestalo ni pre ni sad u toku trudnoće.Problem sa kijavicom traje sad već ima dve i po godine.
Nalazi su:
Bris nosa - b.o
Kutani pick test-na inhalacione alergente, histamin 5/20
Klinički nalaz: Endonalazno uredan nalaz, Nema slivanja niz epifarniks
Trebala sam da snimim glavu ali sam u međuvremenu ostala trudna i ništa od toga.
Predlog terapije je bio : Sol dexamethason-neomicin, fiziološki rastvor i avamis sprej
Po ostajanju u drugom stanju lekari su mi preporučili marisol pumpice, kao i inhalacije ali to više ništa ne pomaže.
Disanje mi je postalo dosta otežano, noću hrčem, dišem na usta, kijavica ne prestaje i što je najgore postala je izražajnija dosta u odnosu na pre, tako da imam utisak da ću se poroditi ako kinem više od dva puta uzastopce. Jer kijavice su dosta jake i retke
Ako imate neki savet kako da rešim ovo pišite, hvala vam
Korisnikov avatar
aa_aca
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Dec 13, 2012 2:42 pm
Kontakt:

Re: Rhinitis vasomotica J30.0 i trudnoca

Post od aa_aca »

Испирај нос сланим раствором. Марисол је слаб. Нађи морску со, па је сама раствори у физиолошком раствору. У морској води је негде око 4% соли, ако се добро сећам. Нисам испирао нос на овакав начин, па могу да ти кажем само оквирне инструкције: лежиш на једној страни и у супротну ноздрву сипаш раствор а из друге ноздрве излази.

Провери да ли можеш да користиш спреј за нос Олинт. Ја га користим свако вече али само у једну ноздрву и тако наизменчно. Можеш чак да пробаш да један јачи магнет прилепиш споља за нос и да провериш да ли ће успети да елиминише оток после десетак сати ношења.

Имаш на мом сајту (адреса у профилу) рецепт за чишћење синуса са дивљим кестеном.
Odgovori