rest tonsillae-ostatak odstranjenog krajnika

Diskusije o ORL tj. uho, grlo, nos grani medicine. Sve o anatomiji, fiziologiji u patološkim stanjima uha, grla i nosa. Postavite pitanje ili podelite iskustva i savete o tegobama iz oblasti otorinolaringologije.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
natta
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Sep 20, 2006 3:06 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

rest tonsillae-ostatak odstranjenog krajnika

Post od natta »

krajnike sam izvadila sa 4,5 godine, jer sam imala stalne upale i angine. Sada sa 35 ponovo imam bol u grlu. doktor mi je rekao da operacija nije dobro uradjena, tj. ostao je deo krajnika koji je rastao i sad je upaljen. Predlaze mi ponovnu operaciju. Pomozite sa vasim iskustvima.
dr.Biljana
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Mar 25, 2007 2:02 pm

Rest tonsillae , ostatak krajnika posle operacije krajnika

Post od dr.Biljana »

Desava se da se posle operacije krajnika ne odstrani celokupno tonzilarno, limfno tkivo i u vidu resta tj ostatka pravi ponovne probleme pacijentu.Ostalo limfno tkivo izaziva iste probleme kao prethodno izvadjeni krajnici.Upale su ceste, na restu mogu da se pojave i gnojni cepovi tako da imate probleme kao da se niste operisali.Lecenje je isto, antibiotska terapija.Imate 35 god. to su godine za nas ORL spec.rizicne za operaciju, ali postoje izuzeci. Mora da vas pogleda klinicki ORL spec i da odredi da li vas tzv rest toliko ugrozava .Odgovarajuci rezim zivota uz oprez koriscenja gaziranog, hladnog, zacinjenog, cigareta i pica moze da vas odrzava u zdravom stanju bez operativnog zahvata.
natta
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Sep 20, 2006 3:06 pm
Kontakt:

Hvala

Post od natta »

dr Biljana hvala vam na odgovoru.
Pozdrav
Korisnikov avatar
minjab
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 16, 2006 12:33 am

Re: Rest tonsillae , ostatak krajnika posle operacije krajni

Post od minjab »

dr.Biljana napisao:Imate 35 god. to su godine za nas ORL spec.rizicne za operaciju, ali postoje izuzeci.
Ja imam pitanje,čula sam od par lekara da je posle ''nekog'' broja godina rizična operacija pa me zanima u kom smislu je rizična?
Hvala! :wink:
Odgovori