Postovanje svima!
Ja ni ne znam od kad imam probusenu/iscepanu bubnu opnu. Znam samo da sa od uvek imao osetljive usi, da me je uvek bolelo kad mi udje voda na bazenu, na moru, da me je svaki udarac u uvo nesnosno boleo, ali kada je problem nastao, stvarno ne znam. Otkrio sam da je tako pre oko 5-6 godina kad mi je usla prljava voda u uvo prilikom kupanja na jednom jezeru kraj Smedereva. Tada je doslo do upale i curenja uva, pa sam se obratio lekaru i ustanovili smo Otitis media chronica dex. Trebalo je da sredimo upalu i da radimo operaciju kod njega privatno. Za to u tom trenutku nije bilo ni vrema a ni para, pa smo je stavili on-hold do daljnjeg.
Od tada sam do sada imao 7-8 puta situaciju sa curenjem uva, bolovima, zapusenim uvetom i ostalim propratnim i vrlo neprijatnim simptomima. sve smo hvala Bogu sredjivali , kad strajfnama, kad antibioticima, kad kombinovano, mada bilo je i cuvarkuca i tako to.
Moj sluh je oslabljen, to znam na osnovu jedne audiometrije sa pocetka lecenja (zalecivanja) ovog problema.
Uglavnom, meni se sve smucilo, redovi u bolnicama, neljubazne salteruse, bolovi, gluvoca, vate u usima i ostalo. Zeleo bih da ovaj problem sredim.
Kako se to radi?
Da li se ta operacija radi pod lokalnom ili opstom anestezijom? Da li se sluh vraca posle operacije ili ostaje isti? Da li ova operacija potpada pod socijalno i zdravstveno osiguranje republike Srbije?
Video sam da na ovom forumu cesto na teme odgovaraju doktori specijalisti, pa bih voleo da cujem, ako nije problem i njihovu rec o ovom pitanju. Mozda jos par stvari koje bi trebalo da znam a ne znam ni sta da pitam?
Hvala unapred, pitacu jos nesto ako se setim!
pozdrav
Probusena bubna opna od Bog te pita kad
-
- Novi član
- Pridružio se: Pet Dec 07, 2012 9:09 pm
Re: Probusena bubna opna od Bog te pita kad
Operacija spada pod zdravstveno osiguranje, i uvek se radi u opštoj anesteziji i nije nimalo jednostavna ukoliko je potrebna rekonstrukcija bubne opne oštećene hroničnim upalnim procesom.
Koliko će se sluh popraviti zavisi od stanja slušnih koščica i unutrašnjeg uva, tj koliko su i druge strukture oštećene, ukoliko su one očuvane i sluh će se popraviti, ali postoji čak i rizik od pogoršanja sluha, ukoliko hirurg ošteti neki element srednjeg uva, ali je to izuzetno retko, tako da ne bi trebalo da vas odvrati od operacije.
I na kraju, pošto je operacija pipava i radi se pod mikroskopom i traži iskustvo operatora, ja bih vam preporučio da to uradite u nekom velikom centru gde imaju veći broj takvih operacija, kao što je KC Srbije ili VMA, valjda neće biti problem u mestu odakle ste da dobijete uput.
Koliko će se sluh popraviti zavisi od stanja slušnih koščica i unutrašnjeg uva, tj koliko su i druge strukture oštećene, ukoliko su one očuvane i sluh će se popraviti, ali postoji čak i rizik od pogoršanja sluha, ukoliko hirurg ošteti neki element srednjeg uva, ali je to izuzetno retko, tako da ne bi trebalo da vas odvrati od operacije.
I na kraju, pošto je operacija pipava i radi se pod mikroskopom i traži iskustvo operatora, ja bih vam preporučio da to uradite u nekom velikom centru gde imaju veći broj takvih operacija, kao što je KC Srbije ili VMA, valjda neće biti problem u mestu odakle ste da dobijete uput.
Internet ne sme da bude zamena za posetu lekaru!