Problem sa sinusima, treba mi struchan savet.

Diskusije o ORL tj. uho, grlo, nos grani medicine. Sve o anatomiji, fiziologiji u patološkim stanjima uha, grla i nosa. Postavite pitanje ili podelite iskustva i savete o tegobama iz oblasti otorinolaringologije.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
zorzns
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Nov 16, 2013 10:32 am

Problem sa sinusima, treba mi struchan savet.

Post od zorzns »

Moj problem pochinje odavno i moguce je da ima alergijsku prirodu. Oduvek sam imao problem sushenja nosa i sluznice do te mere da sam osecao jaku iziritiranost, svrab nosa, otezanu prohodnost vazduha, nekada peckanje kapaka i zamor ochiju. Chesto propraceno sa suvim kashljem, a kad nazebem onda i kashalj sa shlajmom i tako stalno u krug. Uglavnom blagi kashalj je bio manje vishe skoro uvek prisutan. Imao sam zgusnut sekret u sinusima koji mi je chesto smetao slivajuci se niz grlo.. Nos mi je curio samo kad sam prehladjen, i sekret sam normalno na nos praznio samo kad mi nos bash curi od prehlade ili gripe. Kad god bih bio zdrav taj sekret bi mi se zadrzavao u sinusima i zgushnjavao, a kroz nos nije izlazio jer mi je nos uvek bio suv, vec se kroz grlo slivao. Radio sam alergo testove kao dete i nadjena mi je alergija na kucnu prashinu, ali posle dosta godina kada sam ponovio taj test nije mi nadjena nikakva alergija ni na shta! Pored tog testa uradili su mi neki test kako se secam "na alergo faktore". To je izgledalo tako shto su mi uzeli sekret iz nosa na analizu, i tada se ispostavilo da imam veoma izrazene te alergo faktore, preko 100 jedinica. Doktorica mi je samo rekla da se tu jasno vidi da sam preosetljiv i da mi je problem alergijske prirode - tipa kao neka preosetljivost, ali nije mi utvrdjeno na shta i taj problem je ostao nereshen.
Kao mali lomio sam nos i zadobio blagu devijaciju, koju mi je doktor na pregledu dijagnostikovao kao beznachajnu tj. premalu da stvori probleme sa sinusima. Tako da sam oduvek bio ubedjen da mi taj problem nije mehanichke prirode vec alergijske ali problem nikad nisam uspeo da reshim.

Pre dva meseca otprilike desilo se neshto interesantno tako da su mi se simptomi potpuno promenili.. Naime pocheo sam da stavljam u nos srebrnu vodu - "srebrosept" u obliku spreja za nos. Tad su pochele neke promene da se deshavaju..

Prva stvar koju sam primetio problem sa kashljem je u roku od par dana nestao, potpuno sam prestao da kashljuckam.. Zatim npr do pre srebrne vode nos bi mi bio preko dana suv, dok preko noci dok spavam ne bih osecao tu suvocu toliko. A kad sam pocheo da stavljam srebrnu vodu vishe mi nije preko dana bio suv ali sam po noci imao strashnu suvocu i veoma neprijatan osecaj u nosu ujutru kad se probudim. To je trajalo neko vreme a onda mi je nos potpuno procureo kao da sam navukao obichnu prehladu sa kijavicom, nije vishe bilo sushenja, cureo je i nocu i danju, uz mnogo kijanja i maramica... Nije vishe bilo onog tvrdog sekreta, sada je to sve providno techno i curi...

I tu se moja pricha zavrshava... Od kad je to pochelo josh uvek nije stalo. Znachi vec dva meseca otprilike vuchem tu kijavicu i nikako da mi prestane. Grlo me ne boli. Kashalj vishe nemam. Na nos dishem normalno nema otezane prohodnosti, ali osecam potrebu za kijanjem... Kijam po ceo dan.

E sad ono shto mene interesuje je ako neko ima iskustva sa ovim stvarima ili je struchan da mi kaze shta mi je chiniti. Da idem po doktorima sam vec probao pa mi problem nisu reshili, osim shto su mi rekli da sam preosetljiv pa se na tome zavrshilo..

Da li je moguce da je ta srebrna voda pokrenula tu moju alergiju da promeni simptome iz suvog nosa u nos koji curi i nadrazenost sa kijanjem?
Da li je ovo znak da se moj alergijski problem pogorshao? Ili je to pak mozda znak da je problem polako pocheo da se reshava i da je ovo mozda samo neka prelazna faza izlechenja?
Ili mozda ovo uopste nije alergija vec samo imam neki virus od kog kijam dva meseca ako tako neshto uopste i postoji?! Nisam chuo da neko ima kijavicu dva meseca...

Eto to bi bilo to pa hvala na pomoci unapred. :)
Odgovori