problem - mutacija glasa

Diskusije o ORL tj. uho, grlo, nos grani medicine. Sve o anatomiji, fiziologiji u patološkim stanjima uha, grla i nosa. Postavite pitanje ili podelite iskustva i savete o tegobama iz oblasti otorinolaringologije.

Moderatori: moderato, vlada99

laza zmaj
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Nov 30, 2008 2:15 am

problem - mutacija glasa

Post od laza zmaj »

Dobro, tema jeste malo glupa. Imam 16 godina. Volim da (i kazu mi da lepo) pevam. Imam problem kada pevam vise tonove: glas nece da izadje ili izadje u cudnom obliku. Kada ce ovo proci???
hunter
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Nov 17, 2008 1:46 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Lokacija: Lugar i PSIHOLOG ANALITICKE ORIJENTACIJE VODJEN LJUBAVLJU KRENU' U BESPUCE OHHHHH ZMEJEVI, ZMAJEVI!
Kontakt:

Post od hunter »

Zmaju, samo ime ti kaze (a ja trenutno pisem seminarski rad o zmajevima), pa kad sunes vatru, propevaces ki' Zmaj!
Mislim, citaj malo medju redovima, nemoj se nagutati plinom i probati upaljacem :lol: . Vatru i ne moras bas sunuti na usta, kontas mladicu!?
laza zmaj
Novi član
Novi član

Post od laza zmaj »

Ne znam da li si mislio da mi glas izadje na neko drugo mesto ili nesto drugo... :lol: :lol: :lol:
A ozbiljno, mnogo me nervira i smeta mi...
Colask8
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jun 02, 2007 7:32 pm

Post od Colask8 »

isti problem, iste godine, znaci kada zelim vise tonove, kao da izlazi samo vazduh a ne i tonvi, i strah me da necu moci vise da pevam, jer sam zeleo od toga da zivim i da studiram solo pevanje, ali sada :( i recite mi da li moze da se odredi pravac mutacije, tenor, bariton? jooj mene bas strah, bio sam medju boljima u horu, a sada da ne mogu da pevam je kao smrt :~(. E da, i kao da mi se cini da je to odavno pocelo, mozda ima godinu do dve, ali sada se bas primecuje :|

I molim Vas recite mi koliko traje to mutiranje.
Marko_Jankovic
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Feb 11, 2009 2:52 pm

Post od Marko_Jankovic »

Mutacija glasa je nesto sto se desava u pubertetu, i izrazeno je kod muskaraca! Svaki profesor u muzickoj skoli treba ucenike nauciti prvo tehnikama disanja i pevanja, na taj nacin se prvo izbegava ostecenje glasnih zica koje nastaje usled pevanja iz "grla" a ne iz "stomaka" a narocito je opasno u tim godinama, a kao drugo dobija se odlican vokal, koji u svim registrima zvuci dobro. Preporucujem Vam falset pevanje u visim registrima, jer stvarno moze doci do stvaranja polipa na glasnim zicama, naravno uzmite neki cas solo pevanja da vam neko od profesora postavi pravilno disanje.
Colask8
Novi član
Novi član

Post od Colask8 »

jaooo, kod mene u gradu nema takvog profesora, pitao sam u muzickoj svuda ali znam i kad sam ja iso u muzickoj nije imalo vec samo horsko pevanje. A to je drugacije skroz :(
Marko_Jankovic
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Feb 11, 2009 2:52 pm

Post od Marko_Jankovic »

Pa profesor hora, tj. dirigent moze da ti pokaze tehnike disanja, samo se obrati!
laza zmaj
Novi član
Novi član

Post od laza zmaj »

Nema ni kod mene u gradu takvih profesora...
ne znam kome da se obratim... a do kada traje to?
nikiviki
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Apr 15, 2009 7:57 am

o glasovima

Post od nikiviki »

Doka sam išla u OŠ pjevala sam u zboru,pošto sam mogla pjevati sve glasove,prof.me stavila u srednji glas i rekla da pjevam kako god želim,bila sam sretna i mislila to će uvijek tako biti,ali nije na glas treba paziti,postoje lijekovi,ali treba glas čuvati i na način da možda nekad ipak čovjek previše priča i priča i priča..pa mu se dogodi da potrošiš glasnice,ali što se pjevanja tiče ako želiš da shvatiš najbolje je da odeš negdje na neku probu u studio pa da tamo s profesionalcima ispitaš taj svoj glas.Nemoj brinuti ako želiš biti pjevač,danas postoje ekvilajzeri koji se koriste za poboljšanje glasa i poštimavanje glasa,tako da sve se može sriktati,ali....možeši slijedeće učiniti snimaj sam sebe na comp i slušaj sam sebe kako kojim putevima glas ide ,i onda sam svojom voljom mijenjaj to što ti se ne sviđa,često je pjevačima potrebno da se negdje jako dobro izurliču negdje vani na polju,negdje u prirodi,koliko god ti srce želi,tako da izbaciš slučajno možda neke neg.osjećaje koji također uspješno blokiraju glas.Vjeruj mi uvjerila sam se u sve to,i imam i sama nekad frustracije zbog svog glasa,ali slušaj sve je prolazno,ali i riješivo,vjeruj u sebe,sve najbolje ti želi,daj Bože da nam jednog dana budeš moderan popularan pjevač.sretno!!!
Možda i ja odem totalno u krajnost i to evo baš samo jer mi je naravno glas bitan,i to je normalno i prirodno i dobro..
ciao!:) :)
vrijednosti su nam u znanju
nikiviki
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Apr 15, 2009 7:57 am

Dobar glas se nadaleko čuje

Post od nikiviki »

Doka sam išla u OŠ pjevala sam u zboru,pošto sam mogla pjevati sve glasove,prof.me stavila u srednji glas i rekla da pjevam kako god želim,bila sam sretna i mislila to će uvijek tako biti,ali nije na glas treba paziti,postoje lijekovi,ali treba glas čuvati i na način da možda nekad ipak čovjek previše priča i priča i priča..pa mu se dogodi da potrošiš glasnice,ali što se pjevanja tiče ako želiš da shvatiš najbolje je da odeš negdje na neku probu u studio pa da tamo s profesionalcima ispitaš taj svoj glas.Nemoj brinuti ako želiš biti pjevač,danas postoje ekvilajzeri koji se koriste za poboljšanje glasa i poštimavanje glasa,tako da sve se može sriktati,ali....možeš i slijedeće učiniti snimaj sam sebe na comp i slušaj sam sebe kako kojim putevima glas ide ,i onda sam svojom voljom mijenjaj to što ti se ne sviđa,često je pjevačima potrebno da se negdje jako dobro izurliču negdje vani na polju,negdje u prirodi,koliko god ti srce želi,tako da izbaciš slučajno možda neke neg.osjećaje koji također uspješno blokiraju glas.Vjeruj mi uvjerila sam se u sve to,i imam i sama nekad frustracije zbog svog glasa,ali slušaj sve je prolazno,ali i riješivo,vjeruj u sebe,sve najbolje ti želi,daj Bože da nam jednog dana budeš moderan popularan pjevač.sretno!!!
Možda i ja odem totalno u krajnost i to evo baš samo jer mi je naravno glas bitan,i to je normalno i prirodno i dobro..
ciao!:) :)
vrijednosti su nam u znanju
zlatan17k
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Maj 18, 2009 12:55 am

zelim

Post od zlatan17k »

:lol: CAO!! zovem se zlatan kvakic ima 17 godina zivim u ameriki licno IOWA... volim da pevam.. kad ja pjevam na sretni sam!!! ljudi kazu da ima lepi glas i da se prijavim nekome.....nista nebe o zivoto sam ta mogo biti pjevac....ne sto hocu da bodem popularan nego stvarno voim da pjevam i nista drugo.....idem u skool sve je doro ali ne nijadan poso ovde u ameriki sto cu biti sretan.....sam, sam sretan kad pivam.....ko proceta ova i hoce te,, da me contira moj E-mail adressa je [email protected]...

havla: I volibi da zu je od nekoga
BOG, I Allah manet!!")
Colask8
Novi član
Novi član

Post od Colask8 »

Da se javim, meni jos traje mutacija :( vec dve i po godine. Uh! samo da pitam, ukoliko mi se glas pokvari, da li postoji neka korekcija, ne bih mogao da zivim sa saznanjem da mi ekvilajzer vrsi korekciju. argh. Inace zelim da osnujem emo/screamo ili alt./indie bend, gde bih ja bio vodeci vokal. Ali za sada je to nemoguce sa ovakvim glasom.
lazzar95
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jul 27, 2009 11:27 pm

MOLIM VAS,pomozite tj. odgovorite!!!

Post od lazzar95 »

Imam 14 godina.Mutiranje mi traje nesto malo manje od godinu dana.
Pre toga,obozavao sam da pevam,niste mogli da me vidite bez mikrofona.Cak sta vise,pevao sam razne pratece i glavne vokale na raznim takmicenjima,priredbama itd. Odlicno sam pevao,to mi je rekao i urednik muzicke redakcije Radio Televizije Srbije....
Od dana kada je mutiranje pocelo ne mogu uopste da pevam,prosto ne mogu..ili glas ne izlazi ili mi prosto ne dozvoljava glas.Jedini nacin je pevanje falsetom,ali to mi bas i ne ide najbolje jer nisam uvezban da tako pevam i prosto zvuci kao da mi glas krci,kao na pokvarenom radiu. :cry:
zanima me,ako iko moze da mi odgovori na 2 pitanja:
-koliko ce jos ovo da traje i da li cu posle toga isto moci da pevam,bar upola dobro kao ranije???
i
-da li je ikako moguce da ''pokvarim'' glas tako sto pokusavam da pevam punim glasom i tako ''derem'' grlo???

MOLIM VAS,STO PRE ODGOVORITE! STVARNO MI TREBA NEKAKAV STRUCNI SAVET!!!!!!!!!!!!!!
Hvala u napred,
Lazar :)
Korisnikov avatar
Ivanna Kraljica
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Feb 22, 2009 9:28 pm
Kontakt:

Re: problem - mutacija glasa

Post od Ivanna Kraljica »

Pa ljudi mi imamo iste probleme,samo sto ja ne znam da li m ije glas mutirao ili nije,imam 15 godina,i ako nije volela bih da malo ojaca...........ja pevam unazad dobrih 5 godina,i mogla sam sve,mogu i sada,ali povremeno mi se javi neki bol u grlu,koji nznm cime je prouzrokovan............volela bih da budem pevac-estradni umetnik,i vec sam isla u muzicku skolu,al mi to nije pomoglo,vec me je jedna glumica naucila pravilnom disanju,tako da sa tim nemam problema...jedino,kazem taj povremeni bol,i sada ne mogu svaku pesmu da izvucem,mislim na visoke tonove............al akzu da ce sve biti bolje za godinu-dve,a ja se iskreno nadam,posto vec imam u planu da snimim CD,msm greota da propadnu one pesme koje sam napisala i za koje sam radila melodiju........................
Korisnikov avatar
Ivanna Kraljica
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Feb 22, 2009 9:28 pm
Kontakt:

Re: MOLIM VAS,pomozite tj. odgovorite!!!

Post od Ivanna Kraljica »

lazzar95 napisao:Imam 14 godina.Mutiranje mi traje nesto malo manje od godinu dana.
Pre toga,obozavao sam da pevam,niste mogli da me vidite bez mikrofona.Cak sta vise,pevao sam razne pratece i glavne vokale na raznim takmicenjima,priredbama itd. Odlicno sam pevao,to mi je rekao i urednik muzicke redakcije Radio Televizije Srbije....
Od dana kada je mutiranje pocelo ne mogu uopste da pevam,prosto ne mogu..ili glas ne izlazi ili mi prosto ne dozvoljava glas.Jedini nacin je pevanje falsetom,ali to mi bas i ne ide najbolje jer nisam uvezban da tako pevam i prosto zvuci kao da mi glas krci,kao na pokvarenom radiu. :cry:
zanima me,ako iko moze da mi odgovori na 2 pitanja:
-koliko ce jos ovo da traje i da li cu posle toga isto moci da pevam,bar upola dobro kao ranije???
i
-da li je ikako moguce da ''pokvarim'' glas tako sto pokusavam da pevam punim glasom i tako ''derem'' grlo???

MOLIM VAS,STO PRE ODGOVORITE! STVARNO MI TREBA NEKAKAV STRUCNI SAVET!!!!!!!!!!!!!!

ovo ti govorim ne znam da li ce i tebi biti tako,al bilo je mom drugu.ovo ce ti trajati do 16godine verovatno,ta mutacija,a kod nekih moze d a potraje i 17-18.
msm da ces moci posle da pevas,e sada nznm kakav kvalitet glasa ce ti biti....nisam najkompetentnija da ti to kazem.....a msm da to sto pokusavas da pevas punim glasom moze samo da poboljsa pevanje,jer sam ja tako poboljsala svoje...........msm ja tako vezbam teske pesme,pojacam pesmu i an sav glas se razvicem i na kraju savladam sitne trilere..................eto nadam se da ce ti znaciti
Odgovori