Pretrazivao sam ovaj forum i vidim da ima ljudi sa slicnim problemima, moram priznati da mi je malo lakse sad kad znam da ovaj moj problem nije toliki "fenomen". Imam 23 godine.
Sve do pre nesto vise od 3 godine sve je bilo u redu. Odnosno, disao sam na usta jer zbog devijacije nisam mogao kroz nos, ali nije mi to uopste smetalo, bavio sam se i sportom bez ikakvih problema i skoro da nisam ni znao za devijaciju jer jednostavno nisam obracao paznju na to sto ne mogu da disem kroz nos... Odjednom (kasnije cu objasniti kada tacno) je u ustima pocela da mi se stvara pljuvacka, sve vise i vise. Mozda ce vam to zvucati cudno, ali pre toga bukvalno nikada nisam imao potrebu da pljunem, usta su mi bila suva. I uvek sam se cudio kada vidim ljude kako pljuju, to nisam mogao da razumem.
Tako sam nekih godinu dana imao samo povecano lucenje pljuvacke (posebno kada pricam), koju nisam mogao da gutam a i da jesam to je toliko pljuvacke da ne znam kako bih sve progutao.
Sledece zime je bilo jos gore jer mi se pojavio neki uzasan sekret koji je iz nosa isao u grlo i morao sam stalno da iskasljavam to. Nisam mogao vise da izdrzim i poceo sam sa majkom da obilazim lekare.
Uradio sam briseve, alergijske testove... sve sto su mi rekli i sve je bilo u redu. Zakazao sam operaciju zbog devijacije ali mi je receno da ce istovremeno da urade i mukotomiju (iskreno, ne znam sta to znaci) ali i da ne mogu da garantuju da ce taj sekret nestati. Tako sam otisao na operaciju i jedno kratko vreme je sve bilo relativno ok, ali se posle opet javilo i povecano lucenje pljuvacke i sekret. Ali sada je sekret iz nosa drugaciji, mislim da mi sada u grlo dolazi isti sekret kao i onaj kada moram da istresem nos. Deluje potpuno isto i verujem da je to to (ranije je bio drugaciji), ali ne znam da li je to bolje ili losije od onog sto je bilo ranije. Naravno, sve je ok sto se tice devijacije, mogu bez problema da disem kroz nos. Ali stari problem je ostao.
Tako da ipak verujem da se operacija isplatila (bar mogu da disem kroz nos) ali ne znam sta dalje. Bio sam i na ultrazvuku i pljuvacna zlezda je super. Sada mi kazu da je verovatno psiholoski problem.
Da se vratim na ono sto sam gore napisao, kada je pocela da mi se stvara tako pljuvacka, tada me je jedna devojka u koju sam bio zaljubljen povredila, tako da to ima nekog smisla. Pretpostavimo da je to razlog za ovo pretereano lucenje pljuvacke, ali kako moze to biti razlog za sekret iz nosa koji mi ide u grlo? Ima nekih pravilnosti. Bolje je kada je toplije, a kada je hladnije cesto mi taj sekret ide u grlo, a tek kada duva vetar tada bolje da ne izlazim iz kuce. Tada je najgore (kombinacija hladno vreme i vetar). Pored pljuvacke kad pricam, cesto se kada se smejem isto javlja neki vid pljuvacke koji mi se lepi u ustima.
Ipak, najgore je kada odjednom pocnu da mi suze oci i tad moram da iskasljem i izbacim nesto iz grla, ali za to nisam primetio nikakvu pravilnost, povremeno tako bude. Moguce da nesvesno progutam pljuvacku pa mi smeta i moram da je izbacim?
E sada, ako nekog nije mrzelo da cita sve ovo, nadam se da bar neko ima neku ideju. Stvarno ne znam sta vise da radim, ni kome da se obratim.
Hvala unapred