Ozena, gljivice, sinusi???

Diskusije o ORL tj. uho, grlo, nos grani medicine. Sve o anatomiji, fiziologiji u patološkim stanjima uha, grla i nosa. Postavite pitanje ili podelite iskustva i savete o tegobama iz oblasti otorinolaringologije.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
Sloba70
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Nov 10, 2007 11:31 pm

Ozena, gljivice, sinusi???

Post od Sloba70 »

Od skora imam problem sa povremeno zapusenim nosom. U toku noci i dana periodicno mi se sliva sekret niz grlo , i tera me da zakasljem. Posebno je karakteristicno jutro, grlo je skroz suvo, da vec zateze, a usta su mi puna neke gorko slane zuckaste tecnosti, koja je izuzteno retka i sluzava. Ima neprijatan miris. Nisam jos radio bris grla i nosa, ali neki mi prijatelji kazu da je mozda stafilokoka u nosu ili neke gljivice. Neki put osetim kad dunem kroz nos, zadah. Jedan prijatelj mi je rekao da je mozda i ozena u pitanju. Nos je suv i kad ismrknem, ispadaju osusene ljuske zutozelenkaste boje. Bude i sukrvice. Ponekad se pojave i ranice u nosu. Vec nekoliko godina imam sezonsku alergiju na ambroziju, medjutim kad prodje sezona ambrozije, meni je bilo ok. Koristio sam jedno vreme i kapi za nos. Dakle, interesuje me da nisu u pitanju sinusi, glavobolje nemam, ali ovo slivanje sekreta niz grlo me sve vise navodi da su sinusi u pitanju, posto je grlo suvo, a usta puna neprijatne tecnosti. I pljuvacka se mnogo vise luci u tim jutarnjim minutima, kao da bi se saprala usta i grlo.
Kakva je priprema potrebna pre vadjenja brisa grla i nosa? Da li se smeju prati zubi pre brisa?
Zamolio bih dr Ivicu ako moze da odgovori.

Unapred se zahvaljujem i pozdravljam.
Sloba70
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Nov 10, 2007 11:31 pm

Post od Sloba70 »

:cry:
Posle skoro dve godine, uradjenih analiza, briseva grla i nosa, specijaliste MFH parotidnih zlezda, snimanja sinusa, itd meni su rezultati u redu, a probleme i dalje imam.
Citao sam na forumu da su neki ucesnici foruma imali slicne probleme i da im je ustanovljen reflux. Medjutim oni isticu da imaju jaku kiselinu koja se vraca i iritira sluznicu nosa.
Nikada nisam imao problema sa zeludacnom kiselinom, nemam ni danas jer ishrana mi je bazirana na vocu, povrcu, ribi i mlecnim proizvodima. Meso i mesne preradjevine ne konzumiram oko 11 godina.
Ako neko zna sta bih jos mogao da uradim molim za savet, slivanje sekreta u jutarnjim satima je intenzivno, nos je zapusen ujutro, ali kad izbacim sekret iz grla odmah se otpusi. Ne koristim kapi za nos niti neke druge hemikalije. brisevi su b.o. , snimci sinusa isto b.o., kod specijaliste orl utvrdjena mi je devijacija septuma sa desne strane, i to je sve.
Unapred se zahvaljujem i pozdravljam.
fatamorgana
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Mar 02, 2009 5:53 pm

Post od fatamorgana »

Sinusi su. A mlecni proizvodi pojacavaju sekret, tj. nivo sluzi u organizmu. I ja imam taj problem vec 15 godina, svasta sam isprobavala i ono sto sam definitvno utvrdila to je da, kad jedem mlecne proizvode, sekret se pojaca i to preko noci. (Inace sam vegetarijanac 10 godina.) Cak mi je i dr u institutu za plucne bolesti rekla da, ako mogu, smanjim mlecne proizvode, a akupunkturolog mi je rekao da ih zaboravim do kraja zivota. Uzimaju se odgovarajuce zamene. Na drweil.com mozes da citas o tome.

A mama moje drugarice je duugo imala problem sa sinusima, a svi rezultati su bili u redu... Otkad se odselila u Kanadu i tamo pocela da se leci, nasli su joj bakteriju, izbacila je i sad nema problem.
kmm
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Mar 19, 2009 12:35 pm

Post od kmm »

Ja isto mislim da imate gljivicu, imam već godinama-5g pozadinsko slivanje iz sinusa, uz još neka povremena nateknuća u dodiru sa travama, prvo su mi dijagnosticirali : 'Alargijski sinusitis' i potvrdili alrgo testovima alergije na: ambroziju, brezu, lješnjak, duhan, skoro sve trave, Liječenjem, ostali simptomi su nestali ali je ostalo to slivanje u pozadini kao posljedica svake prehlade, promjene;

Ove godine su počeli pucati nokti i odvajati se od kože, žuto ispod noktiju...uradim pretrage kod dermatologa, u sadržaju pod noktima mi nađu 2 gljivice: Candidu i Trichophyton

kao terapiju dobijem Canesten lokalno i Duflocan-amtimikotik, jedanput tjedno , nakon prve tablete duflocan-a prestalo slivanje iz inusa, jupi

nadam se da ću vam ovim iskustvom pomoći, veliki lijep pozdrav :D
kmm
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Mar 19, 2009 12:35 pm

Post od kmm »

ako pogledate na internetu, Candida ne voli Mliječne proizvode, rafinirano, sa aditivima, pržotine, slatko, turšije,

a voli zeleno , intregralno ,sve voće i povrće, svježe, kuhano, bez germe
Odgovori