Okluzija sa zjapom internus tipa

Diskusije o ORL tj. uho, grlo, nos grani medicine. Sve o anatomiji, fiziologiji u patološkim stanjima uha, grla i nosa. Postavite pitanje ili podelite iskustva i savete o tegobama iz oblasti otorinolaringologije.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
ujilisav
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jun 13, 2016 3:34 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 9

Okluzija sa zjapom internus tipa

Post od ujilisav »

Doktorova dijagnoza je: Glasnice su uredno pokretne, blago hiperemične. Okluzija sa minimalnim zjapom internus tipa i smanjenom zatvornom fazom ciklusa.
Inhalacija: Dexason, pantenol SolNacl
Slika snimka mojih glasnica od pre mesec dana na kojoj se vidi zjap internus tipa
Slika

Problem postoji od pocetka proslog meseca, desilo se usled forsiranja glasnica/Grla odnosno previse pevanja. Doktor je.prvo dao terapiju gore navedenu sa 5 dana dexazona, simptomi(bol pri gutanju i grebuckanje su se smirili) na kontroli lekar je rekao da je to bila mala parezica i da je zjap nestao, rekao je da mirujem nedelju dana i da nakon toga koristim glas normalno sto sam i uradio a kad sam krenuo opet da koristim glas(da komuniciram, smejem se glasno) stanje se pogorsalo tj vratilo kako je bilo. Problem je u time sto nakon par dana mirovanja/ćutanja simptomi prodju, ja se opustim misleći da je problem prosao a on se opet vrati nakon komunikacije koja traje 10tak minuta.
Na novoj kontroli pre deset dana me je pregledao novi lekar i rekao da se zjap opet vratio, dao mi je terapiju gore navedenu sa deset dana dexazona, i napisao vokalni mir. Proslo je sedam dana od uzimanja terapije, mislio sam bolje je, pricao sa drugarom 10 minuta, cak sam se trudio da ne pricam glasno i simptomi su se opet vratili(nema problema sa gutanjem, ali osecam kao da postoji mala inflamacija) + znam da trebam da cutim sto vise. Kupio sam inhalator i inhaliram se svakog dana sa pantenolom 2ml i filioloskim rastvorom 2ml. Juce je bio poslednji dan terapije dexazonom.

Ono sto bih ja zeleo da znam koliko dugo taj vokalni mir treba da traje, do potpunog ozdravljenja?
Odgovori