bol pri gutanju

Diskusije o ORL tj. uho, grlo, nos grani medicine. Sve o anatomiji, fiziologiji u patološkim stanjima uha, grla i nosa. Postavite pitanje ili podelite iskustva i savete o tegobama iz oblasti otorinolaringologije.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
weka27
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Dec 01, 2008 8:36 am

bol pri gutanju

Post od weka27 »

Molim za pomoc i misljenje, imala sam 2 dana temperaturu i groznicu, pa mi je doktorka prepisala Palitrex koji sam pila 7 dana po gram na 12 sati. Nakon 3-4 dana nos i usi su se smirili a grlo je pocelo jos jace da boli. Sada je proslo vec 4 dana od kako sam zavrsila antibiotike, a grlo me sve jace boli, kod doktorke sam bila juce ali mi ona ne veruje i pita me da li mi treba bolovanje? Sta da radim, grlo me svakim danom sve jace boli i jedva gutam, da li je moguce posle antibiotika da me i dalje boli i sta to onda znaci? Napominjem da sam sisala i Nistatin tablete tokom terapije antibioticima, pa ne bi trebalo da su gljivice.
Sta biste mi posavetovali?
Korisnikov avatar
drdusan
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Maj 14, 2009 9:44 pm
Kontakt:

Post od drdusan »

Moguće je
Ne mora da znači da je bol u grlu posledica gljivične infekcije
može biti da je antibiotik koji ste pili dao određeno poboljšanje, a da nije bio dovoljno efikasan u eradikaciji bakterijske infekcije iz ždrela . . .
ovo navodim samo kao mogući scenario . . . naravno da bi to trebalo ispitati
no, sudeći po datumu vašeg posta, trebalo bi da ste odavno zdravi ili . . .
Centar za Sluh i Ravnotezu http://www.orl.rs
weka27
Novi član
Novi član

odavno zdrava, a ne...

Post od weka27 »

Hvala puno na odgovoru, odavno sam zdrava, a ne... ha ha
Vec sam pomalo i odustala od pitanja na ovom forumu, jer slabo stizu odgovori, ali pretrazujem po potrebi ne bi li nasla odgovore na ono sto me zanima.
A evo kako se prica zavrsila, uzela sam opet antibiotike na svoju ruku i po sopstvenom nahodjenju, iako se to ne preporucuje, a ideju mi je dala jedna drugarica koju je grlo proslo posle terapije Cliacil-om. Za desetak dana sam ozdravila, mada sam vec bila ubedjena da imam rak (uvek se covek plasi najgoreg), a da nisam, otisla bih naravno ponovo pa bih trazila uput za ORL i bris grla, to sam se u medjuvremenu setila da sam trebala da uradim... a mozda je i moja doktorka to trebalo odmah da uradi...
Pozdrav i hvala...
Korisnikov avatar
drdusan
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Maj 14, 2009 9:44 pm
Kontakt:

Post od drdusan »

hvala Bogu da ste sada dobro,
a ja ću ipak da napišem komentar na vaše samolečenje:
kod mojih kolega, većinom se antibiotik prepisuje kao lek izbora za bol u grlu, tako da me ne čudi, što i pacijenti sami posežu za antibiotikom kad god ih grlo boli.
To je naravno veoma pogrešno. Iz više razloga. Kao prvo, prekomernim i nepotrebnim korišćenjem antibiotika stvaraju se rezistentni sojevi bakterija, tako da sami nepotrebno uništavamo oružje u borbi protiv bakterijskih infekcija. Kao drugo, korišćenje antibiotika nije uvek bezazleno, jer može da usledi gljivična infekcija sa kojim su mnogi kuburili i po nekoliko meseci nakon upotrebe antibiotika, potom gastro-intestinalne smetnje, koje ako se manifestuju samo prolivom od nekoliko dana, obično nakon prestanka pijenja antibiotika spontano prođu, ali kod nekih može nastati i ulcerozni kolitis . . . zatim neki antibiotici nepovoljno utiču na rad bubrega, ima i onih ototoksičnih, kao što je Gentamicin, a mnogi lekari opšte prakse ga rado prepisuju . . . i td.
Kao što vidite upotreba antibiotika nije uvek tako bezazlena. Drugo, za pravilni odabir potrebno je znati koji su najčešći uzročnici infekcije, koji antibitici najbolje daluju na te bakterije i u kojim koncentracijama, kao i mnoge druge stvari. . .
Prema tome da zaključim: Antibiotik nije lek za bol u grlu
prepisujemo ga samo ukoliko sumnjamo na Streptokoknu infekciju ždrela ili ukoliko je klinička slika takva da zahteva primenu antibiotika (to nije za okvire ovog foruma)

Sam bris je samo pomoćna dijagnostička metoda i pomaže nam u donošenju dijagnoze i eventualnom prepisivanju antibiotika. Antibiotik nikad ne prepisujem samo na osnovu brisa, nego uvek na osnovu kliničke slike i drugih dijagnostičkih parametara, pa tek onda bris, kao što rekoh samo kao pomoćna dijagnostička metoda.
Navešću vam primer:
dolazi kod mene majka bez deteta samo sa nalazom brisa da joj prepišem antibiotik. U brisu ždrela izolovan Pseudomonas koji je po antibiogramu rezistentan na sve antibiotike sem na Gentamicin i Ciprocinal ! inače ovu majku su mi uputile kolege da sprovedem lečenje po antibiogramu !?!
Kao prvo Pseudomonas nije bakterija koja može da se nadje u ždrelu !
Zaključak - Bris je bio kontaminiran ! (i to se dešava)
Tražio sam da mi dovede dete koje je imalo neke respiratorne simptome, ne sećam se sad tačno koje . . . bris smo ponovili i bio je u redu.
Prema tome nije bris osnovno merilo. Bez pregleda i kliničke slike - ništa.
Centar za Sluh i Ravnotezu http://www.orl.rs
weka27
Novi član
Novi član

Post od weka27 »

Naravno da ste u pravu za antibiotike, i sama sam navela da znam da se ne preporucuje samoinicijativno uzimanje, pa cak znam i vecinu onog sto ste naveli kao razlog. Licno mislim da je problem s antibioticima negativna posledica savremenog zivota, niko vise nema vremena da odlezi i ozdravi, pa cak ni da ode kod lekara, a kamoli da uzme bolovanje (moze uslediti otkaz!). Medjutim, ja sam ipak posle posla otisla kod lekara, pod temperaturom sam radila 2 dana (bolovanje uzimam samo kad ne mogu da hodam), pa me nije mrzelo ni drugi put da odem, a ispalo je da sam hipohondar i da moja doktorka, citiram> "ne zna kako da me leci". Pa cak i da sam hipohondar najgore vrste, zasluzila sam barem da cujem ovo sto ste vi napisali o samovoljnom uzimanju antibiotika. Ovo je sve bilo opravdanje za moj postupak, jer sam i sama znala da ne valja da to radim, ali kad je covek umoran i bolestan, bira liniju manjeg otpora. Sto se tice brisa iz grla, na njega sam pomislila u kontekstu da je mozda mogao da me spreci u nepotrebnom uzimanju antibiotika. Ali mene nije malo grebalo u grlo, pa da kazem uzecu tantum verde da me prodje, nego me je ozbiljno bolelo pri gutanju, i morala sam brzo da reagujem.
Obratila sam se cak i ovom forumu za pomoc, ali nije bilo nikakvog odgovora.
Sta je bilo bilo, za sad nemam hvala bogu posledice od antibiotika, hvala vama puno na opsirnom odgovoru, sigurna sam da mi vi ne biste rekli da ne znate kako da me lecite.
Odgovori