Afte?

Diskusije o ORL tj. uho, grlo, nos grani medicine. Sve o anatomiji, fiziologiji u patološkim stanjima uha, grla i nosa. Postavite pitanje ili podelite iskustva i savete o tegobama iz oblasti otorinolaringologije.

Moderatori: moderato, vlada99

Filip
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Dec 04, 2005 11:31 pm

Post od Filip »

Jesu (još jedna od 4 vrste papila), samo verujem da sada primećuješ mnogo više stvari na sopstvenom jeziku jer svako malo ga proučavaš u ogledalu.
Internet ne sme da bude zamena za posetu lekaru!
tvrdoglavii
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Dec 17, 2006 10:33 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od tvrdoglavii »

uh...ja se patim sa ovom kandidom vec messecima i gotovo sam iznemogao,sveo sam ishranu na minimum (secer,kiselo,alkohol,mleko i m.proizvode,sokove i bukvalno sve proizvode sa secerom nisam okusio 3 meseca),koristio sam i sodu,zalfiju,kantarion,mikoseb,nistatin,daktanol,gencijanu violet kapi,albotil koncentrovani rastvor,hidrogen....i kako god koju terapiju pocnem,bude mi bolje nekoliko dana,simptomi se smanjuju,medjutim dolazi do blage stagnacije i do ponovnog vracanja istog intenziteta simptoma sto me totalno obeshrabruje...
takodje sam primetio da i devojka ima simptome(peckanje jezika),iako mi zubar kaze da mozemo da se ljubimo,lekar kaze da ne smemo...
sad verovatno imam i na polnom organu,citao sam na nekim forumima da su simptomi podkozni pristici koji se mogu i iscediti(sto ja i imam),a cini mi se da sam primetio kod devojke isto to,tako da me plase sve te price o slobodnim odnosima....koliko god njen organizam bio jak...
zivela medicina
Tonpa
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Jul 05, 2009 12:23 pm

Post od Tonpa »

Imam jedno pitanje za vas,boli me,steze u predelu vrata,krajnika i osecam u vilici bol,imao sam blagu temperaturu ali ona je spala i neprijatan miris iz usta...Vec 2,3dana pijem lek runac,septolete,fervex...ali nista,ujutru kada se probudim dobro mi je i kada ustanem posle pola sata zaboli ili stegne,sta li je to???Hvala unapred
Stole
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jan 18, 2010 8:52 pm

Re: Afte?

Post od Stole »

Da li oralna kandidijaza moze da se izleci za do mesec dana. Za mesec dana cu praktikovati oralni sex, pa pitam smem li. Hoce li devojka imati posledice? Ne bih da je zarazim candidom.
Korisnikov avatar
drdusan
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Maj 14, 2009 9:44 pm
Kontakt:

Re: Afte?

Post od drdusan »

Da razbijem zablude:

postoji vise podtipova gljivice iz roda Candida.
Izazivac oralne i genitalne kandide nije isti te oralnim sexom se ne mogu preneti.

Znaci vi sa oralnom kandidijazom slobodno upraznjavajte sex.
A mozete i da se ljubite, oralnu kandidijazu ne mozete preneti svom partneru.

Genitalna Candida se prenosi - sa polnog organa na polni organ.

Dalje,
to sa trljanjem jezika, ma ljudi niko se od oralne kandidijaze nije izlecio cetkicom.
Za ovu bolest se daju lekovi koji se koriste u usnoj dulji, kao sto su Daktanol i Nystatin
Manite se trljanja cetkicom, na taj nacin cete ostetiti sluznicu, te ce lokalni imunitet oslabiti, a gljivice se namnoziti. Uzmite sodu bikarbonu (jedna kesica u casu vode) i muckajte po ustima sto cesce. Na taj nacin smanjujete pH u ustima (postaje alkalniji), a ta sredina ne pogoduje razmnozavanju gljivica.

I jos nesto:
dijagnoza Oralne kandidijaze se ne postavlja brisem, vec pregledom kod doktora.
To sto na svoju ruku odete do laboratorije i izadjete sa papirom na kome pise Candida, to ne znaci da imate oralnu kandidijazu i da morate da se lecite ili jezik trljate cetkicom. Candida je normalan stanovnik nase koze i sluzokoze.
Centar za Sluh i Ravnotezu http://www.orl.rs
Odgovori