Poceo sam da se bavim razno raznim vjezbama za opustanje i jacanje vratnih misica, i jednog dana dok sam radio vjezbe uradio sam sljedece.
Dok sam stajao uspravno, opustio sam vratne misice tako da glavu nosi kicma a ne misici. Dok sam stajao tako relaksirajuci moje misice, poceo sam polako da ih kontrakujem i time poceo da uvlacim glavu u ramena onako kao kornjaca...
E sad mene interesuje, da li je to normalna funkcija tog dijela, da covjek moze da uvlaci glavu u ramena i da li na taj nacin moze sam sebe da ozlijedi ako bi pokusavao da uvuce glavu najvise sto moze...
( mozda nije u pitanju bukvalno uvlacenje glave u ramena, ali iz moje perspektive izgleda tako )
Hvala unaprijed...
Zanimljivo pitanje vezano za glavu, molim odgovor...
Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99
- tamaraft
- Stalni član
- Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Re: Zanimljivo pitanje vezano za glavu, molim odgovor...
Povreda je uvek moguca naravno, posebno pri pokretu sabijanja prshljenskih tela i diskusa.
Jachanje mishica se radi kroz kontrakcije koje odvajaju prshljenove ili ih zadrzavaju u mestu, a sabijanjem istih necete puno postici a mozete se povrediti.
I u uspravnom polozaju izolovanje kontrakcija mishica nije nikad u potpunosti postignuto, zbog uticaja sile zemljine teze i delovanja antigravitacionih mishica, tako da i ta relaksacija koju ste postigli nije potpuna, ona je moguca samo u besvesnom stanju
i mozda u dubokoj hipnozi ili meditaciji
Nadam se samo da vam je te vezbe prepisao neko struchan, da ih niste sami izmislili, iako takvu vezbu do sada nisam videla, bar ne u regularnom programu vezbi za jachanje msihica vrata
i nadam se da ih radite dozirano!
Jachanje mishica se radi kroz kontrakcije koje odvajaju prshljenove ili ih zadrzavaju u mestu, a sabijanjem istih necete puno postici a mozete se povrediti.
I u uspravnom polozaju izolovanje kontrakcija mishica nije nikad u potpunosti postignuto, zbog uticaja sile zemljine teze i delovanja antigravitacionih mishica, tako da i ta relaksacija koju ste postigli nije potpuna, ona je moguca samo u besvesnom stanju

Nadam se samo da vam je te vezbe prepisao neko struchan, da ih niste sami izmislili, iako takvu vezbu do sada nisam videla, bar ne u regularnom programu vezbi za jachanje msihica vrata

Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Ne to ja ne radim kao vjezbu, nego sam da kazem slucajno otkrio, znam da je kod bilo kakvog vida vjebznja moguce povrijediti sebe, ali isto tako mislim da nije moguce povrijediti sebe da kazem da bude nesto opasnije...
Valjda nas je priroda napravila takvima da ne mozemo sami sebe da opasno povrijedimo, jesam li u pravu?
Nego jednostavno sad razmisljam o tom pokretu i kao da hocu da provjerim dokle mogu, a sto se tice vjezbi, receno mi je da radim vjezbe otpora za jacanje vratnih misica i rotiranja glave u lijevu i desnu stranu, maximalno koliko mogu do granice bola...
Valjda nas je priroda napravila takvima da ne mozemo sami sebe da opasno povrijedimo, jesam li u pravu?
Nego jednostavno sad razmisljam o tom pokretu i kao da hocu da provjerim dokle mogu, a sto se tice vjezbi, receno mi je da radim vjezbe otpora za jacanje vratnih misica i rotiranja glave u lijevu i desnu stranu, maximalno koliko mogu do granice bola...
- tamaraft
- Stalni član
Priroda nas nije napravila tako da sami sebe ne mozemo da povredimo, ne znam odakle vam takav zakljuchak
Vezbe protiv otpora za jachanje mishica fleksora, ekstenzora, rotatora i lateroflexora vrata se ne rade tako kako ste vi pokushali, ako vam niko nije pokazao te vezbe ne bi bilo loshe da se obratite terapeutu da vas obuchi, poshto sve vezbe za vrat nisu naivne i moraju biti strogo dozirane i precizno izvedene. A to do granice bola? Ko vam je to rekao?
Vezbe se rade u cilju smanjenja bola a ne tako da idete do granice kada ce vas zaboleti pa da sami to utvrdjujete. Mozda se niste dobro izrazili ili vam je ta osoba koja vam je rekao da tako radite vezbe laik! Nisma sigurna ali mi se chini da smo pisali o tim vezbama u nekoj od tema ovde u Ortopediji, pa potrazite slichne teme!
Ako ne, pisacu ih sutra!

Vezbe protiv otpora za jachanje mishica fleksora, ekstenzora, rotatora i lateroflexora vrata se ne rade tako kako ste vi pokushali, ako vam niko nije pokazao te vezbe ne bi bilo loshe da se obratite terapeutu da vas obuchi, poshto sve vezbe za vrat nisu naivne i moraju biti strogo dozirane i precizno izvedene. A to do granice bola? Ko vam je to rekao?
Vezbe se rade u cilju smanjenja bola a ne tako da idete do granice kada ce vas zaboleti pa da sami to utvrdjujete. Mozda se niste dobro izrazili ili vam je ta osoba koja vam je rekao da tako radite vezbe laik! Nisma sigurna ali mi se chini da smo pisali o tim vezbama u nekoj od tema ovde u Ortopediji, pa potrazite slichne teme!
Ako ne, pisacu ih sutra!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Terapeut u bolnici mi je rekao, da kod vjezbi rotacije, recimo u stranu, pokusam da okrenem glavu tako da brada ide sto vise put ramena i da ako osjetim bol stanem, i da ce stepen rotacije vremenom da se povecava. Za sada sam poceo da radim po 1 put dnevno, 10 puta rotacija glave bradom do ramena u 1 pa u drugu stranu sa zadrzavanjem, 10 puta da bradom pokusam dohvatiti grudi sa zadrzavanjem, 10 puta da krvim glavu uhom put ramena sa zadrzavanjem u jednu i u drugu stranu, otporom ruke sa lijeve, desne strane, chelom i bradom za jacanje vratnih misica po 10 puta... Da li su te vjezbe ok, za opustanje i jacanje vratnih misica?
A to oko samopovredjivanja, nijesam mislio na to da uzmem noz, zilet ili nesto slicno pa da se sjeckam i ispisujem ime drage osobe po kozi...
Evo prosto pitanje, da li covjek rotiranjem glave moze sam sebi da slomi vrat???
A to oko samopovredjivanja, nijesam mislio na to da uzmem noz, zilet ili nesto slicno pa da se sjeckam i ispisujem ime drage osobe po kozi...
Evo prosto pitanje, da li covjek rotiranjem glave moze sam sebi da slomi vrat???
- tamaraft
- Stalni član
Vezbe su u redu, i njih se pridrzavajte, nemojte izmishljati svoje!
Da moze se povrediti, ushinuti, preseci nerv, povrediti ligament, mishic ili polomiti prshljen, svako tkivo ima svoj nivo elastichnosti i dovoljnom snagom mozete izazvati povrede svih struktura u svom telu!
Da moze se povrediti, ushinuti, preseci nerv, povrediti ligament, mishic ili polomiti prshljen, svako tkivo ima svoj nivo elastichnosti i dovoljnom snagom mozete izazvati povrede svih struktura u svom telu!