vježbanje sa iščašenim kukovima

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
frzgenzla
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jun 26, 2006 6:05 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

vježbanje sa iščašenim kukovima

Post od frzgenzla »

Ovo je pitanje za moju mamu,pa molim ako ima neki ljekar da mi odgovori.Moja mama ima 57 godina i od rođenja iščašena oba kuka. Nikada tokom života nije imala nekih većih problema sve do unazad par godina kad je počelo jako boljeti po nekoliko dana, pa bi bol prestala, pa se javljala itd. Doktori su rekli da je operacija jako nezgodna sada i da bi je radili u krajnjoj nuždi, a do tada da uzme tablete protiv bolova i eventualno lagano vježbanje. Ona se jako malo kreće, jer joj je posao takav da mora sjediti u kancelariji, pa samim tim ima i par kilograma viška što dodatno otežava stvar. Interesuje nas da li ona smije vježbati na kućnom biciklu i šta vi eventualno preporučujete?
Pozdrav iz Mostara!
Korisnikov avatar
remi
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jun 01, 2006 7:16 am

Post od remi »

Ja glasam za bajk, i to onaj pravi... ravnanje brda i dolina... Meni pomaže. Normalno, ne treba da krene naglo jer tako će napraviti još gore, a u lepljivim temama ima odgovarajućih vežbi. Treba da radi vežbe i za kolena i za kičmu.
frzgenzla
Novi član
Novi član

Post od frzgenzla »

ma nema šanse nikakve da ona vizi pravi bicikl, ali sobni može svakako. Hvala na odgovoru
Veljko Jovanovic
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
Kontakt:

Post od Veljko Jovanovic »

Nije mi bas jasno na sta su doktori rekli kad su kazali da bi operacija bila jako nezgodna. Istina, mozda su mislili na to da u tim godinama nema sanse da se sacuva njen kuk, nego mora da se ugradjuje vestacki. Bilo kako bilo, ako se ne odluci za operaciju, jako joj je vazno da tezinu dovede do zadovoljavajuceg nuivoa i da svakodnevno radi vezbe.
frzgenzla
Novi član
Novi član

Post od frzgenzla »

Rekao joj je da je to operacija koja zahtijeva zamjenu i ugradnju oba vještačka kuka, prvo jedan, pa drugi nakon par mjeseci. Ne zna kako bi to izgledalo jer su oba napravila udubljenje u čašicama, da su se oni sada tako ugnjezdili da je ona faktički manja za par centimetara nego što je bila prije par godina. Uvijek mora paziti kako će sjesti, jer ako napravi neki pogrešan potez onda danima ima jake bolove, pa čak ne može ni na noge. Također joj je rekao da zamjena tih kukova košta jako mnogo i da se takvi rade samo u Njemačkoj. Ne znam jel istina ili ne, ali ona je na savjet jednog dr. iz Tuzle odlučila da ništa ne dira za sada.
Zbog opisa njenog posla, bilo mi je važno da znam smije li barem koristiti kućno biciklo i raditi neke vježbe i koje.
Ne znam šta joj može olakšati i na koji način da izbjegne operaciju ako je ikako moguće.
Veljko Jovanovic
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
Kontakt:

Post od Veljko Jovanovic »

Ako ne zeli da se operise, jedini nacin da joj se tegobe koliko-toliko smanje je da ona dovede tezinu na prihvatljiv nivo i da redovno vezba.
Sto se tice informacije da se ti kukovi rade samo u Nemackoj, rade se i znatno blize (osim ako Beograd nije pripojen Nemackoj, a mene nisu obavestili).
Za cenu operacije nisam siguran, posto su se neki propisi skoro menjali, ali za osiguranike Srbije takvu operaciju pokriva zdravstveno osiguranje.
frzgenzla
Novi član
Novi član

Post od frzgenzla »

Znamo mi da se to može uraditi u Beogradu, jer moj muž ima rođaka koji je doktor u nekoj od vaših bolnica i njemu smo slali snimke kukova, ali ipak, eto kažu da je bolje ne čačkati. Taj doktor u Mostaru joj je rekao za Njemačku, pa je odmah i potražila drugog.
Hvala Vam na odgovoru! Pozdrav
Odgovori