Vidljivost prednjih ukrstenih ligamenata 40%

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
dejan70
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Maj 08, 2009 12:35 pm

Vidljivost prednjih ukrstenih ligamenata 40%

Post od dejan70 »

Pre tri godine zadobio sam povredu ligamenata desnog kolena zbog cega sam 2006. godine radio atroskopiju gde mi je radjen meniskus i dijagnnoza je potpuni raskid prednje ukrstene veze i pendularni raskid zadnjeg roga lateralnog meniskusa. Pre tri dana sam uradio magnetnu rezonancu i dobio sledeći specijalistički nalaz

Pregled urađen u T1W sekvenci u sve tri ravni kao i T2W i PD u koronarnoj ravni.
Na koštanim strukturama zgloba kolena nema znakova pat. procesa.
Uočava se manji izliv u retropatelarnom recesusu.
Zadnji ukršteni ligament je normalne morfologije.
Prednji ukršteni ligament se prikazuje za nekih 40%.
Oba kolaterala ligamenta su intaktna.
Ligamentum patele u fiz granicama.
Oba meniskusa ne pokazuju znake ruptura.

Posto imama bolove u kolenu pri svakom jacem pokretu a narocito kada se penjem ili silazim stepenistem, sta znaci prednji ukršteni ligament se prikazuje za nekih 40%, kada mi je atroskopski dijagnostikovan totalni raskid. Da li je operacija neophodna i koliko bi mi pomogla i koliko magnetna rezonanca prikazuje povredu.
Unapred se zahvaljujem.
Veljko Jovanovic
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Veljko Jovanovic »

Na zalost, nalaz magnente rezonance nije bas najjasnije napisan (niste vi krivi, niste ga vi pisali). To moze da znaci i da se vidi samo 40% duzine ligamenta (a da je ostali deo ligamenta prekriven drugim tkivima pa se ne vidi), i da je ligament prekinut za oko 40% svoje debljine (dakle, nepotpun prekid), i da je ligament potypuno prekinut pa je samo oko 40% ligamenta na svom mestu.
Ipak, ako je artroskopski nadjen potpuni prekid ligamenta, mislim da vam je operativna rekonstrukcija ligamenta potrebna.
dejan70
Novi član
Novi član

sta se dobija operacijom

Post od dejan70 »

hvala u svakom slucaju, ni meni stvari nisu najasnije. Hteo bih da znam koliko dobijam ako uradim operaciju ligamenata i koliki je rizik od komlikacija.
jelena.stojic
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Jul 05, 2009 9:55 pm

Re: sta se dobija operacijom

Post od jelena.stojic »

dejan70 napisao:hvala u svakom slucaju, ni meni stvari nisu najasnije. Hteo bih da znam koliko dobijam ako uradim operaciju ligamenata i koliki je rizik od komlikacija.
zdravo,
ja sam pre 2 godine operisala prednje ukrstene ligamente koljena.povredu sam imala prije 5 godina,ali doktori nisu uspostavili pravu dijagnozu odmah,vec nakon 3 godine,pa sam se zato operisala tek prije 2 godine...operacijom dobijas to sto ti koljeno nece biti vise nestabilno,sto vise nece samo "iskakati" iz svog lezista i sto ces moci da se vratis aktivnostima(ako si nesto trenirao)...medjutim,iz mog iskustva,operacija je jako bolna,oporavak dug,tezak i naporan,ali opet sve zavisi koliko si ti spreman na sve to..ja sam oko 2 mjeseca bila na stakama,dok recimo momak koji je lezao sa mnom u bolnici i isto operisao,je nakon mjesec dana ostavio stake...mnogo utice da li se bavis nekim sportom,bilo to rekreativno ili profesionalno,jer je oporavak u tom slucaju laksi i brzi...sto se tice komplikacija poslije operacije,i nema ih,mozda nekad da te zaboli,ali ne mora da znaci...meni su smetali srafovi koji se stavljaju prilikom operacije,pa su mi ih vadili nakon 6 mjeseci,i sad je ok i koljeno i sve...a komplikacije u slucaju da se ne operises,nestabilnost koljena,svaki nagli pokret nije preporucljiv,bol,otok...jednostavno neprirodno stanje koljena,jer ti ligamenti ipak imaju svoju svrhu,pa ih zato treba "vratiti u normalu" tj.operisati...sve u svemu puno srece ti zelim!
dejan70
Novi član
Novi član

Post od dejan70 »

Hvala ti na savetu, jedno vreme sam bio zagrejan za operaciju, ali sada sve vise shvatam da u principu i ne dobijas puno zar ne ? Tesko da smes da se ponovo bacis na sport i te stvari. U svakom slucaju jos jednom hvala, cujemo se.
jelena.stojic
Novi član
Novi član

Post od jelena.stojic »

dejan70 napisao:Hvala ti na savetu, jedno vreme sam bio zagrejan za operaciju, ali sada sve vise shvatam da u principu i ne dobijas puno zar ne ? Tesko da smes da se ponovo bacis na sport i te stvari. U svakom slucaju jos jednom hvala, cujemo se.
Pa znas kako meni je moj hirurg koji me je operisao rekao da to prije ili kasnije moram operisati da mi kasnije ne stvara problem...mozes se ti vratiti svim sportskim aktivnostima i svemu sto si radio,ali nakon odredjenog vremena,jer je oporavak malo duzi...znas kako vecina fudbalera i skijasa je operisalo prednje ukrstene ligamente,npr.Janica Kostelic je 4 puta operisala i idalje se profesionalno bavi skijanjem...tako da je sve do tebe kako ces se truditi da se sto pre oporavis i ostalo ... :) puno srece ti zelim..i ako nesto trebas slobodno se obrati...pozz
Injured Man
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Nov 10, 2006 12:28 am

Post od Injured Man »

ako ga je operisala 4 puta do sada, mogu samo da zamislim koje ce bolove da trpi sa 50 godina.

ja sam pokidao prednji ukrsteni i savet lekara je bio da ne diram nista dok ne bude neophodno.
jelena.stojic
Novi član
Novi član

Re: Vidljivost prednjih ukrstenih ligamenata 40%

Post od jelena.stojic »

ok ako je tako lekar rekao...ja sam inače iz Banja Luke i kod nas što se tiče pravih stručnjaka za sportske povrede kao što su prednji ukršteni ligamenti je jako malo,čak toliko malo da ih mogu nabrojati na prste jedne ruke.srećom ja sam imala jednog od tih pravih stručnjaka za hirurga...mada vjerujem da je u Srbiji mnogo bolje stanje što se tice doktora...sve u svemu,ne daj se i čuvaj koljeno :wink: nadam se da će sve biti uredu!veliki pozdrav!
dejan70
Novi član
Novi član

Post od dejan70 »

E mogu ti reci da sam ojacao nogu vezbama i da se osecam puno bolje, e sad dokle ce to da traje... Pozdrav za Banja Luku.
jelena.stojic
Novi član
Novi član

Post od jelena.stojic »

Meni su vjezbe jako,jako pomogle poslije operacije,jer sam imala nekih manjih komplikacija i vjezbama sam dosta ojacala kako kvadriceps,tako i povecala extenziju.
samo vjezbaj,ne moze da skodi :wink:
Hvala lijepo na pozdravu,veliki pozdrav i za tebe! :)
dejan70
Novi član
Novi član

Post od dejan70 »

Ti si Jelena bas pozitivna, ja sam sada zadovoljan sa stanjem kolena, mada mi je zao sto ne mogu da ponovo istrcim na teren i da pokazem ovim klincima kako se igra fudbal. Sta ima kod tebe?
jelena.stojic
Novi član
Novi član

Post od jelena.stojic »

Hvala ti puno na komplimentu,uvijek se trudim da budem pozitivna,jer i sama mrzim negativne ljude :)
vjerujem da bi voleo da pokazes tim klincima kako se igra fudbal,i zasto da im i ne pokazes :) samo dobro ojacaj koljeno i pokazi im kako se to igra ;) znam bas puno fudbalera iz mog okruzenja koji su operisali prednje ukrstene i nastavili da se bave fudbalom,doduse,to ih je malo unazadilo jer nikada vise ne mozes da igras kao pre. :(
kod mene je sve ok,hvala na pitanju.kako je kod tebe?
P.S. Ako zelis,mozes mi pisati na fb,adresa je [email protected]
Sve najbolje i puno toplih pozdrava! :)
jovanb
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Nov 08, 2010 6:22 pm

Post od jovanb »

Imam operaciju zakazanu za januar 2011. i nisam ni znao da je to tako ozbiljna stvar.kad sam video srafove da mi cekicem nabijaju u kosti umalo se nisam onesvestio.Povredio sam se pre pola godine,a u medjuvremenu sam se ugojio 15kg od kada sam prestao sa fudbalom.Jel se ti srafovi vade kasnije?NAJVAZNIJE:Jel moze neko da mi objasni VEZBE koje treba da radim PRE operacije ili neki link?Jel moguce da se skroz oporavim i da mi koleno bude kao da nisam ni imao povredu?Jel ima neko da je operisao pre 10,15 ili vise godina i da se bolovi nisu vratili?

Ocajnicki trazim odgovore

Hvala unapred
Odgovori