Moja mama je pre nešto više od 2 meseca operisala kuk.
U 64 godini ugrađen joj je bezcementni kuk, operacija je prošla savršeno, niti jednog trenutka nije imala bolove, rana je zarasla savršeno i onda je bila još 3 nedelje na rehabilitaciju.
Ona se sada kreće uz pomoć jedne štake, samo za stepenice koristi obe, a u prostorijama gde ima više elemenata na koje može da se oslanja - ide bez štaka.
Ali.....
Ima osećaj ( nije samo subjektivan) da joj je noga gde je kuk ugrađen duža. Doktor na 1 kontroli je rekao da će to da "zalegne i dođe na svoje mesto", ali ona je jako uplašena.
Zanima me dali je iko imao ovakvo iskustvo?
Pozdrav veliki svima
Veštački kuk - osećaj duže noge
Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99
-
- Novi član
- Pridružio se: Uto Jan 29, 2008 9:35 pm
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Kontakt:
Pacijenti posle ugradnje vestackog kuka cesto imaju osecaj da je operisana noga duza. Ona posle operacije najcesce jeste produzena u odnosu na stanje pre operacije (pre operacije je najcesce bila kraca) pa im to stvara problem jer su pre operaije godinama razvijali semu hoda sa kracom nogom. Ukoliko je ovo slucaj, samo treba vremena da se naviknu na novu semu hoda.
Druga je mogucnost (znatno redja) da je posle operacije operisana noga zbilja duza od zdrave. U tom slucaju je potrebno pazljivo izmeriti koja je razlika u duzini nogu i, eventualno, kompenzovati tu razliku nosenjem uloska ispod neoperisane noge.
Druga je mogucnost (znatno redja) da je posle operacije operisana noga zbilja duza od zdrave. U tom slucaju je potrebno pazljivo izmeriti koja je razlika u duzini nogu i, eventualno, kompenzovati tu razliku nosenjem uloska ispod neoperisane noge.
-
- Novi član
Hvala na odgovoru.
Nisam sigurna šta je sa mamom, jer mama nije godinama imala ovaj problem, nije imala kraću nogu u smislu da je zanosila na 1 stranu pa onda razvila specifični način hoda.
Mislim da je i golim okom vidljivo da je jedna noga malo niže postavljena od druge.
Zato sam i postavila pitanje, dali je moguće da se noga vremenom "sabije" i legne a svoje mesto i koliko je ljudima trebalo da zapravo prohodaju bez štaka.
Ako je ipak ovo drugo u pitanju, onda je operacija bila velika greška, jer će samo izmestiti sada i dr kuk, koliko god da nosi uloške, ne može ih nositi 24 sata dnevno.
Pozdrav
Nisam sigurna šta je sa mamom, jer mama nije godinama imala ovaj problem, nije imala kraću nogu u smislu da je zanosila na 1 stranu pa onda razvila specifični način hoda.
Mislim da je i golim okom vidljivo da je jedna noga malo niže postavljena od druge.
Zato sam i postavila pitanje, dali je moguće da se noga vremenom "sabije" i legne a svoje mesto i koliko je ljudima trebalo da zapravo prohodaju bez štaka.
Ako je ipak ovo drugo u pitanju, onda je operacija bila velika greška, jer će samo izmestiti sada i dr kuk, koliko god da nosi uloške, ne može ih nositi 24 sata dnevno.
Pozdrav
-
- Novi član
-
- Novi član
Pada nam svašta na pamet, ali poenta je da noga sa novim kukom bude identična sa zdravom da bi se čovek normalno kretao. Nikome ne pada na pamet da će neko novi kuk da postavi u odnosu na nogu kako je izgledala pre 30 godina ili kako teoretski treba da izgleda - nego u odnosu na drugu da bi se normalno hodalo.
Pozdrav
Pozdrav
Nisam, naravno, mislio da pacijent to treba da zaključi, nego lekar. Potpuno mi je neverovatno da ne može, nego ubeđuje pacijenta da ga osećaj vara.
Najbolje bi bilo kada bi proteza bila takva da ne produžuje nogu.
Ako to već nije moguće, treba pacijentu reći da mu je osećaj ispravan, ali da je takvo stanje neizbežno, a ne praviti ga ludim.
Najbolje bi bilo kada bi proteza bila takva da ne produžuje nogu.
Ako to već nije moguće, treba pacijentu reći da mu je osećaj ispravan, ali da je takvo stanje neizbežno, a ne praviti ga ludim.
Mom tati je ugrađen veštački kuk pre skoro 2 meseca ( nije još išao na rehabilitaciju ) i javio mu se otok na člancima i gornjem delu stopala i to više na operisanoj nozi. On je inače i srčani bolesnik. Zanima me koliko je to ozbiljno, koji je uzrok i kako se leči. Molim vas da mi odgovorite što pre, jer ne mogu da ga nagovorim da ide kod doktora i misli da će proći samo od sebe. Hvala unapred.
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Kontakt:
Ako se otok javio na oba skocna zgloba i stopala, onda tesko da moze da ima veze sa operacijom kuka. Jedino je pitanje da li su otoci elasticni (kad ih pritisnete pa pustite, brzo se ispune) ili testasti (ostane utisnuto na mestu pritiskanja). Bilo kako bilo, verovatnije je da ovi otoci imaju veze sa srcem pa bi bilo dobro da konsultujete kardiologa.