Aktivno se bavim odbojkom i pre osam meseci sam povredila koleno. Ispostavilo se da mi je pukao medijalni kolatelarni ligament, a za prednji ukrsteni i dalje niko nije siguran. I dalje se nisam u potpunosti oporavila u smislu da osecam nesigurnost u kolenu kada sa punom snagom pravim odredjene pokrete.
Bila sam na kontroli kod ortopeda koji je napisao da mi je valgus stres test pozitivan (sta to uopste znaci?), a da testovi za prednji ukrsteni ligament nisu ubedljivi??? I preporucio mi je fizikalnu terapiju, ortozu koja bi drzala medijalne ligamente, treninge i kontrolu za mesec dana kad budem videla kako mi ide na treninzima.
Da li mozete malo da mi pojasnite sve ovo?
Hvala
Valgus stres test-koleno
Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Čet Jan 25, 2007 11:03 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Kontakt:
Valgus stress test je grif kojim se ispituje stabilnost, odnosno jacina medijalnog kolateralnog ligamenta, a izvodi se tako sto se noga uhvati u lako flektiranom polozaju, i koleno gura put unutra (prema drugoj nozi). Ako se "otvara" test je pozitivan, sto znachi da LCM ne vrshi svoju funkciju.
Moj savet Vam je da ako ikako mozete uradite MRI (magnet) tog kolena, i da se vidi sta je i kako unutra.
Moj savet Vam je da ako ikako mozete uradite MRI (magnet) tog kolena, i da se vidi sta je i kako unutra.
Sve najbolje.
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Kontakt:
osteroporosis = smanjenje kostane gustine; najcesce se javlja kod zena u menopauzi. Ipak, preporucljivije je uraditi merenje kostane gustine (osteodenzitometrija) jer rentgenski snimak ne moze dovoljno precizno da odredi kostanu gustinu.
gonarthhrosis = degenerativne promene zgloba kolena
bilateralno prisutna fabela = obostrano prisutna nestalna kost u tetivi misica. Najcesce se slucajno otkrije pri snimku kolena.
spondylosis lumbalis = degenerativne promene slabinskih prsljenova
dyscopathio l5-s1 = tegobe izazvane diskusom izmedju petog slabinskog i prvog krsnog krsljena.
Ipak, posto se ne lece rentgenski snimci, nego ziva osoba, sve ove dijagnoze se moraju shvatiti krajnje uslovno. Ipak treba da se javite lekaru koji ce dijagnozu postaviti tek posle pregleda i onoga sto kazete o svojim tegobama.
gonarthhrosis = degenerativne promene zgloba kolena
bilateralno prisutna fabela = obostrano prisutna nestalna kost u tetivi misica. Najcesce se slucajno otkrije pri snimku kolena.
spondylosis lumbalis = degenerativne promene slabinskih prsljenova
dyscopathio l5-s1 = tegobe izazvane diskusom izmedju petog slabinskog i prvog krsnog krsljena.
Ipak, posto se ne lece rentgenski snimci, nego ziva osoba, sve ove dijagnoze se moraju shvatiti krajnje uslovno. Ipak treba da se javite lekaru koji ce dijagnozu postaviti tek posle pregleda i onoga sto kazete o svojim tegobama.
Konacno MR
Nastavila sam sa sportom bez ortoze za MCL i ponovo se povredila. Koleno je u doskoku samo skliznulo na unutrasnju stranu. Ovaj put je bilo lakse. MR je pokazala da su svi ligamenti prisutni i bez znakova lezije, a da su vidljive male pukotine na oba meniskusa. Brzo sam se oporavila, spao mi je otok i povratila se puna fleksija noge.
Jedino sto je ostalo, to je ono to mi je i ranije smetalo, je osecaj nesigurnosti i otvaranja (tj. vise klizanja) kolena ka unutra u nekim ekstremnijim situacijama-pun oslonac na nogu prilikom rotacije i doskoka.
Nije mi jasno u cemu je problem posto su MCL zarasli odavno i svi ostali ligamenti su ok. Da li je moguce da MCL zaraste, ali da ne povrati predjasnju elasticnost ili da ostane produzen, pa da ostavlja prostor da se koleno otvara na unutra? Da li bi mi neka ozbiljnija ortoza (sa metalnim ojacanjima sa strane za MCL) pomogla da taj problem resim ili postoji neko drugo resenje? Volela bih da mogu da se bavim odbojkom punim intenzitetom. Inace, povreda MCL je bila pre skoro godinu dana.
Hvala puno!
Jedino sto je ostalo, to je ono to mi je i ranije smetalo, je osecaj nesigurnosti i otvaranja (tj. vise klizanja) kolena ka unutra u nekim ekstremnijim situacijama-pun oslonac na nogu prilikom rotacije i doskoka.
Nije mi jasno u cemu je problem posto su MCL zarasli odavno i svi ostali ligamenti su ok. Da li je moguce da MCL zaraste, ali da ne povrati predjasnju elasticnost ili da ostane produzen, pa da ostavlja prostor da se koleno otvara na unutra? Da li bi mi neka ozbiljnija ortoza (sa metalnim ojacanjima sa strane za MCL) pomogla da taj problem resim ili postoji neko drugo resenje? Volela bih da mogu da se bavim odbojkom punim intenzitetom. Inace, povreda MCL je bila pre skoro godinu dana.
Hvala puno!