Valgus stres test-koleno

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
Mira81
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Mar 05, 2008 10:27 am

Valgus stres test-koleno

Post od Mira81 »

Aktivno se bavim odbojkom i pre osam meseci sam povredila koleno. Ispostavilo se da mi je pukao medijalni kolatelarni ligament, a za prednji ukrsteni i dalje niko nije siguran. I dalje se nisam u potpunosti oporavila u smislu da osecam nesigurnost u kolenu kada sa punom snagom pravim odredjene pokrete.
Bila sam na kontroli kod ortopeda koji je napisao da mi je valgus stres test pozitivan (sta to uopste znaci?), a da testovi za prednji ukrsteni ligament nisu ubedljivi??? I preporucio mi je fizikalnu terapiju, ortozu koja bi drzala medijalne ligamente, treninge i kontrolu za mesec dana kad budem videla kako mi ide na treninzima.
Da li mozete malo da mi pojasnite sve ovo?

Hvala
miodrage
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jan 25, 2007 11:03 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od miodrage »

Valgus stress test je grif kojim se ispituje stabilnost, odnosno jacina medijalnog kolateralnog ligamenta, a izvodi se tako sto se noga uhvati u lako flektiranom polozaju, i koleno gura put unutra (prema drugoj nozi). Ako se "otvara" test je pozitivan, sto znachi da LCM ne vrshi svoju funkciju.
Moj savet Vam je da ako ikako mozete uradite MRI (magnet) tog kolena, i da se vidi sta je i kako unutra.
Sve najbolje.
jelaa
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Mar 06, 2008 10:41 pm

Post od jelaa »

prilikom snimanja kicme i kolena utvrdeno je>

osteroporosis
gonarthhrosis
bilateralno prisutna fabela
spondulosis lumbalis
dyscopathio l5-s1
moze li neko molim vas da mi odgovori.o kojim bolestima se radi.
Veljko Jovanovic
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
Kontakt:

Post od Veljko Jovanovic »

osteroporosis = smanjenje kostane gustine; najcesce se javlja kod zena u menopauzi. Ipak, preporucljivije je uraditi merenje kostane gustine (osteodenzitometrija) jer rentgenski snimak ne moze dovoljno precizno da odredi kostanu gustinu.

gonarthhrosis = degenerativne promene zgloba kolena

bilateralno prisutna fabela = obostrano prisutna nestalna kost u tetivi misica. Najcesce se slucajno otkrije pri snimku kolena.

spondylosis lumbalis = degenerativne promene slabinskih prsljenova

dyscopathio l5-s1 = tegobe izazvane diskusom izmedju petog slabinskog i prvog krsnog krsljena.

Ipak, posto se ne lece rentgenski snimci, nego ziva osoba, sve ove dijagnoze se moraju shvatiti krajnje uslovno. Ipak treba da se javite lekaru koji ce dijagnozu postaviti tek posle pregleda i onoga sto kazete o svojim tegobama.
Mira81
Novi član
Novi član

Konacno MR

Post od Mira81 »

Nastavila sam sa sportom bez ortoze za MCL i ponovo se povredila. Koleno je u doskoku samo skliznulo na unutrasnju stranu. Ovaj put je bilo lakse. MR je pokazala da su svi ligamenti prisutni i bez znakova lezije, a da su vidljive male pukotine na oba meniskusa. Brzo sam se oporavila, spao mi je otok i povratila se puna fleksija noge.
Jedino sto je ostalo, to je ono to mi je i ranije smetalo, je osecaj nesigurnosti i otvaranja (tj. vise klizanja) kolena ka unutra u nekim ekstremnijim situacijama-pun oslonac na nogu prilikom rotacije i doskoka.
Nije mi jasno u cemu je problem posto su MCL zarasli odavno i svi ostali ligamenti su ok. Da li je moguce da MCL zaraste, ali da ne povrati predjasnju elasticnost ili da ostane produzen, pa da ostavlja prostor da se koleno otvara na unutra? Da li bi mi neka ozbiljnija ortoza (sa metalnim ojacanjima sa strane za MCL) pomogla da taj problem resim ili postoji neko drugo resenje? Volela bih da mogu da se bavim odbojkom punim intenzitetom. Inace, povreda MCL je bila pre skoro godinu dana.

Hvala puno! :D
terapeut
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 05, 2006 7:05 pm

Post od terapeut »

Jaca ortoza bi vrlo brzo dovela da atrofije misica,probajte da stabilizujete koleno kineziotejping metodom.
Mira81
Novi član
Novi član

Post od Mira81 »

Molim Vas da mi objasnite kako bi mi kineziotejping pomogao? Zato sto nemam otok, niti me koleno boli. "Samo" je nestabilno...
terapeut
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 05, 2006 7:05 pm

Post od terapeut »

Tako sto bi se aplikovao za stabilnost kolenog zgloba.Ako ste videli Anu Ivanovic sa tejpingom onda znate kako to izgleda i nju tejpuju za stabilnost.Pozzz
Odgovori