Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.
Nadam se da neko moze da mi da neki koristan savet
Imam problem sa tetivom leve ruke dg.tendovaginitis antebrachii sin.
Nosila sam pre par meseci, gips (3 nedelje), fizikalna terapija....bol je malo umirena, medjutim sve se brzo vratilo. Otok, bol, nepotpuna pokretljivost... sada imam zavoj, sa alkoholnim oblogama. Ortoped mi je dao Chymoral forte i Rapten duo. Trebalo bi opet gips...
Postoji li nacin da se trajno resi upala tetive i kako se jos leci upala osim cestog nosenja gipsa.
Unapred se zahvaljujem
Naravnod a postoji nacin, i on glasi OPERACIJA! Nazalost u samoj akutnoj fazi tesko da se ista da uraditi, nego se saceka da se upala malo smiri, a onda se uradi operacija eliberacije, odnosno oslobadjanja tetiva, i sve ce da bude k'o rukom odneseno.
miodrage napisao:Naravnod a postoji nacin, i on glasi OPERACIJA! Nazalost u samoj akutnoj fazi tesko da se ista da uraditi, nego se saceka da se upala malo smiri, a onda se uradi operacija eliberacije, odnosno oslobadjanja tetiva, i sve ce da bude k'o rukom odneseno.
Ja se zahvaljujem na odgovoru.
Ali imam i potpitanje, ako nije problem. Mozete li malo da mi pojasnite to "oslobadjanje tetive" i koja je svrha operacije, ako se ruka i dalje koristi, to znaci da se upala vraca?
Hvala
Pozdrav
Pa ovako, tetiva se sama nikad ne upali, vec njena ovojnica. Pod dejstvom te upale, dolazi do stezanja ovojnice, time se tetiva otezano krece kroz nju, i jos je jace i vise iritira. I time ulazimo u jedan zacarani krug. E sad, da bi smo prekinuli da krug, uradi se presecanje teitvne ovojnice, cime se tetiva oslobodi, a samim tim zbog manje iritacije ovojnice i upala se brzo smiri. Nakon operacije potrebno je mirovanje ruke jedno 2 nedelje, a potom postepeno raditi vezbe i nakon mesec-mesec i po mozete normalno da koristite ruku.
miodrage napisao:Pa ovako, tetiva se sama nikad ne upali, vec njena ovojnica. Pod dejstvom te upale, dolazi do stezanja ovojnice, time se tetiva otezano krece kroz nju, i jos je jace i vise iritira. I time ulazimo u jedan zacarani krug. E sad, da bi smo prekinuli da krug, uradi se presecanje teitvne ovojnice, cime se tetiva oslobodi, a samim tim zbog manje iritacije ovojnice i upala se brzo smiri. Nakon operacije potrebno je mirovanje ruke jedno 2 nedelje, a potom postepeno raditi vezbe i nakon mesec-mesec i po mozete normalno da koristite ruku.
Hvala na vrlo ljubaznom i iscrpnom odgovoru
Ali to mi sve nekako strasno zvuci, s obzirom da imam neurohiruski problem sa desnom rukom, operacija leve mi se cini popuno nemoguca. Mada mi ni ovo sadasnje resenje nije nikakvo.
U svakom slucaju HVALA jos jednom!