Tumačenje izveštaja

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: vlada99, ModeratA, moderato

Korisnikov avatar
andrija1411
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jul 29, 2011 1:44 pm

Tumačenje izveštaja

Post od andrija1411 »

Ovako, pre tacno mesec dana dok sam vozio biciklu osetio sam jak, oštar bol u predelu desnog kolena. To mi se i par meseci pre toga dogodilo. Taj bol je bio izuzetno oštar, i osećao se pri savkom savijanju noge. Javio sam se ortopedskom hirurgu u Hitnoj pomoći, i on me je pregledao i rekao da se javim fizijatru na Klinici za fizikalnu med. i reh.... Odmah sutradan sam se javio i doktorka na fizikalnoj me je pregledala i rekla da imam KREPITACIJE MEDIJALNIH LIGAMENTA, i objasnila da je to ustvari krckanje koje se izuzetno jako cuje i oseca pri savijanju noge.... Rekla mi je da dve nedelje idem na megnetoterapiju i elektroforezu-ili kako se već zove :D kada sam zavrsio sa tim terapijama konstatovala je da nema poboljsanja i da moram da nastavim sa elektroforezom jos dve nedelje, a da umesto magnetoterapije idem na terapiju laserom.... Danas sam konacno zavrsio sa tim terapijama, javio se doktorki, i ona mi je rekla da se javim ortopedu.
Dakle, prošlo je mesec dana od kada sam vozio biciklju, i osetio jak bol, tih mesec dana konstantno sam isao na terapiju, i pored svega toga krckanje-odnosno krepitacije jos uvek postoje, ali je bol manji.....
Voleo bih ako bi neko mogao da mi pojasni njen izvestaj, kao i da da svoje misljenje u vezi mog problema....
Inace, imam 15god i ne bavim se aktivno ni jednim sportom :)

Unapred hvala :D

P.S. Prva slika je izvestaj doktorke, a druga uput ortopedu :)

Slika
Slika
SVAKA PRICA IMA SVOJ KRAJ, ALI U ZIVOTU, SVAKI KRAJ JE SAMO NOVI POCETAK!
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Re: Tumačenje izveštaja

Post od tamaraft »

Vas sledeci korak je da se javite ortopedu i nakon pregleda i mozda snimka kolena dobijete terapije i savete kako i sta dalje!

Imali ste povredu kolateralnog ligamenta desnog kolena a ligamentne povrede se nekada lece duze i od povreda zgloboga i kostiju!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Korisnikov avatar
andrija1411
Novi član
Novi član

Post od andrija1411 »

Ok, hvala Vam na brzom odgovoru :)

Interesuje me koliko je to ozbiljno, i kako izgeda lečenje ovakvih povreda osim elektoforeze, magnetoterapije i lasera :)

P.S. Šta može u najgorem slučaju ortoped da mi kaže? :roll:
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član

Post od tamaraft »

Svaka povreda ligamenata koji obezbedjuju zglob je ozbiljna i najbitnije je da se lechi na vreme i adekvatno!

Lechenej ovakvih povreda moraju da obuhvate fizikalne tretmane i kineziterapiju, regulaciju telesne mase ako postoji visak, promenu nekih dnevnih navika, izbegavanje kriticnih pokreta i polozaja koji mogu da provociraju dodatne povrede...

Najgore moze da vam kaze da morate ozbiljno da se posvetite oporavku, da pronadjete dobrog fizijatra i terapeuta! Mada njegovi saveti i uputi zavise iskljuchivo od pregleda i nalaza koje cete uraditi po nejgovom nalogu!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Korisnikov avatar
andrija1411
Novi član
Novi član

Post od andrija1411 »

Hvala vam, ovih dana idem kod ortopeda, pa ću da vidim šta će da mi kaže.... Postaviću ovde njegovo mišljenje :) Pozdrav
Korisnikov avatar
andrija1411
Novi član
Novi član

Post od andrija1411 »

Evo, danas sam bio kod oropeda. Pregledao me je, i rekao da slikam koleno.... Pogledao je snimak, i rekao mi je da na mestu gde me boli koleno imam neko zadebljanje. Preporucio mi je da uradim magnetnu rezonancu, i da mu se nakon toga javim. Rekao je da posto mi smeta odnosno posto imam bolove da bi to trebalo mozda trebalo da se hiruski odstrani, jer moze da se poveca-ali i ne mora, kao videcemo stacemo posle magnetne rezonace...

Interesuje me vase misljenje :) Kako izgleda operacija, koliko treje oporavak, kao i da li se sa ove slike ocigledno vidi da je operacija moguca???

rentgenski snimak kolena:http://imageshack.us/photo/my-images/803/scan0003c.jpg/

Izvestaj ortopedskog hirurga:http://imageshack.us/photo/my-images/847/00032h.jpg/
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član

Post od tamaraft »

Operacija je svakako moguca i veroavtno ce resiti sve probleme!

Magnetna ce dati mnogo vishe podataka.

Operacija ce zahtevati lezanje par dana u bolnici, pripremu za zahvat u vidu vadjenja krvi, analiza potrebnih anesteziologu, operacija, pa posle imobilizacija u vidu gipsa ili cak i ne posto nema puno da se odstranjuje, ali opet dovoljno da pravi problem!

verovatno su ponavljane povrede ligamenata i misica izazvale odvajanje dela kosti i bujanje periosta koji se sada u vidu siljka nalazi sa spoljna strane donjeg dela butn ekosti, vidite i sami gde je problem.

Oporavak posle nije problem, kada se odstrani zadebljanje onda nece biti prepreka da radite bilo koju aktivnost ali cete svakako biti upuceni na fizikalnu terapiju i saradjivacete sa terapeutima.

Pozz
Korisnikov avatar
andrija1411
Novi član
Novi član

Post od andrija1411 »

Inace, da li se operacija radi u opstoj anesteziji?

P.S. Tamara, hvala na berzom odgovoru :D
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član

Post od tamaraft »

Da!
Korisnikov avatar
andrija1411
Novi član
Novi član

Post od andrija1411 »

Evo mene opet :D Uradio sam magnetnu rezonancu kolena, i utvrdjeno je da se radi o egzostozi... Bio sam kod hirurga u vezi operacije, i on mi je preporucio posto imam 15,5 god. da sačekam do 18 jer kao rastem i može ponovo to da se stvori - kako on kaze sigurno hoce.... Medjutim pre njega su me pregledala 5 ortopedska hirurga, i nijedan mi nije ni pomenuo tako nesto..... da li je to tacno???
I pored toga, ja sam ostao pri svom stavu - da posto me nenormalno boli kada vozim biciklu i kada planinarim, malo manje kada cucim, penjem se uz stepenice, trcim, ustajem sa stolice da mi je lakse da to operisem, nego, da kao deda zivim 2,5god....

U prilogu je njegov izvestaj... ako mozete da protumacite, odnosno, da mi kazete sta pise, sta je sve potrebno da uradim pre operacije?

Unapred hvala :)

Slika
Korisnikov avatar
andrija1411
Novi član
Novi član

Post od andrija1411 »

ayodudeldi
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Okt 31, 2011 11:27 am

Whats up, few questions for you

Post od ayodudeldi »

penis advantage reviews 21bzensm285fq780v7dl
ayodudeldi
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Okt 31, 2011 11:27 am

Hello, few questions for you