tendinitis

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od tamaraft »

Zavisi od zahvacenosti, dela tela o kom prichamo, prethodnih oboljenja, drugih oboljenja pacijenta, zivotnog statusa, osetljivosti na fizikalne agense...

Na osnovu tachne dijagnoze i trenutne klinichke slike, trenutnog stanja tendinita se prepisuje terapija.

Fizikalna bi obuhvatila antibol i antizapaljenske terapije, laser, parafin, magnet, elektroforeza lekova.

Po utvrdjenom stepenu ogranichenja pokreta se prepisuje odgovarajucha kineziterapija.
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Sandra R.
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Feb 14, 2009 9:11 pm

Post od Sandra R. »

[quote="tamaraft"]Zavisi od zahvacenosti, dela tela o kom prichamo, prethodnih oboljenja, drugih oboljenja pacijenta, zivotnog statusa, osetljivosti na fizikalne agense...

Na osnovu tachne dijagnoze i trenutne klinichke slike, trenutnog stanja tendinita se prepisuje terapija.

Fizikalna bi obuhvatila antibol i antizapaljenske terapije, laser, parafin, magnet, elektroforeza lekova.

Po utvrdjenom stepenu ogranichenja pokreta se prepisuje odgovarajucha kineziterapija.[/quote]

U mom drugom postu govorim o svome ocu, a ovde govorim o svojoj majci (isto 55 god) - ovo je jedan od onih bracnih parova koji oboljevaju zajedno od (da ne verujes :D ) vrlo slicnih ili cak istih bolesti! Kad sam bila mala, naprimer, zajedno su imali upalu pluca- mama levog a tata desnog plucnog krila!! Vrlo romanticno :wink:
Bojim se da ponovo naginju ka istom pravcu, ovaj put tata prema tarsalnom sindromu, a bojim se mama sa tendinitisom - ka karpalnom sindromu. Sto se mame tice, imala je blazu povredu, pa je zglob desne ruke povredjen i sada s vremena na vreme natecen i bolan -utvrdjen tendonitis. Uradjen joj je Feinkensteinov test i tada je utvrdjen DeQouvreinov sindrom. Ono sto me jako ljuti je da je odmah preporucena operacija zgloba, a opet bez objasnjenja. Na svu srecu, lekar opste prakse videvsi sta ortoped namerava, je rekao da ne prenaglimo, pa je poslao na gomilu drugih testova cije rezultate treba da saznamo...
Ja ne zivim sa njima, pa je ovo sve preko maila, skypa i telefona - tu je moja najveca frustracija!
Dosad ko god ih je pogledao sa ovim problemima svi su odmah predlozili operacije, a oni su sasvim dobro, pokretni i aktivni. Bojim se da bi im operacije zdravstveno nanele vise zla nego koristi, a o kvalitetu zivota da ne govorimo...
Tamara, ja sam procitala vas clanak o zdravlju kolena i ima mi mnogo smisla, kao i [b]metodologija[/b] u vasem odgovoru na moja pitanja. Moja majka (pored problema sa rucnim zglobom) ima istrosene hrskavice u kolenima i opet niko nista po ovom pitanju nije preporucio - rekli su joj da je to tako i da ce jednog dana morati na operaciju! Muka mi je od ovakvih lekara!
Treba mi neko kao sto ste vi ko ce ih savetovati bez da ih salju na nepotrebnu operaciju!
Mnogo hvala od srca.
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od tamaraft »

Eh eh, znam ja da niko ne voli rech operacija niti hirurge, nozeve, infizije, konce, krv, ali u nekim sluchajevima jeste jedino, kako bih rekla, praktichnoreshenje i jedino zapravo pravo reshenje.

Konkretno kod karpalnog sindroma operativni zahvat jeste jedino stopostotno reshenje i lechenje, sve pre operacije i posle jeste samo terapija protiv bola i zalechenja simptoma.

Jesam terapeut i jeste nash zadatak da sprechimo da dodje do operativnog zahvata ako ne mora da dodje, ali ako neko stanje, povreda, sindorm, oshtecenje nije adekvatno lecheno fizikalno i kineziterapijom male su shanse da na kraju ne dodje do toga da je jedino reshenje operacija.

I fizikalna medicina ima granice, a ne znam shto bi tako jednostavan zahvat vasha majka teshko podnela?

Pokushajte da nadjete temu u podforumu Pitanaj i odgovori sa nazivom Karpalni tunel, miclim da sam tamo postavila i slike i snimak jedan o svemu tome.

A sto se tiche kolena, sta je dijagnostikovano? Gonartroza? Degenerativne promene na zglobnim povrshinama koje chine zglob kolena?

Da li ima vishak kilograma i u kakvom su stanju mishici? Koliko je aktivna?

Gonartroza se kineziterapijom uspersho sanira, vezbanjem mishica koji ce osloboditi aficiran zglob i umanjiti tegobe. Samo je potrebno da dobijete zvanichne medicinske * SPAM * i sa njima odete na fizikalnu i kineziterapiju u dom zdravlja ili neki rehabilitacioni centar, ne znam gde zivite pa ne znam shta bih vam preporuchila. Kombinacija elektroforeza lekova, magneta, dijadinamika i interferentnih stuja a kineziterapijski program bi se sveo na vezbe znage mishica karlice i nogu.
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Sandra R.
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Feb 14, 2009 9:11 pm

Post od Sandra R. »

[quote="tamaraft"]Eh eh, znam ja da niko ne voli rech operacija niti hirurge, nozeve, infizije, konce, krv, ali u nekim sluchajevima jeste jedino, kako bih rekla, praktichnoreshenje i jedino zapravo pravo reshenje.

Konkretno kod karpalnog sindroma operativni zahvat jeste jedino stopostotno reshenje i lechenje, sve pre operacije i posle jeste samo terapija protiv bola i zalechenja simptoma.

Jesam terapeut i jeste nash zadatak da sprechimo da dodje do operativnog zahvata ako ne mora da dodje, ali ako neko stanje, povreda, sindorm, oshtecenje nije adekvatno lecheno fizikalno i kineziterapijom male su shanse da na kraju ne dodje do toga da je jedino reshenje operacija.

I fizikalna medicina ima granice, a ne znam shto bi tako jednostavan zahvat vasha majka teshko podnela?

Pokushajte da nadjete temu u podforumu Pitanaj i odgovori sa nazivom Karpalni tunel, miclim da sam tamo postavila i slike i snimak jedan o svemu tome.

A sto se tiche kolena, sta je dijagnostikovano? Gonartroza? Degenerativne promene na zglobnim povrshinama koje chine zglob kolena?

Da li ima vishak kilograma i u kakvom su stanju mishici? Koliko je aktivna?

Gonartroza se kineziterapijom uspersho sanira, vezbanjem mishica koji ce osloboditi aficiran zglob i umanjiti tegobe. Samo je potrebno da dobijete zvanichne medicinske * SPAM * i sa njima odete na fizikalnu i kineziterapiju u dom zdravlja ili neki rehabilitacioni centar, ne znam gde zivite pa ne znam shta bih vam preporuchila. Kombinacija elektroforeza lekova, magneta, dijadinamika i interferentnih stuja a kineziterapijski program bi se sveo na vezbe znage mishica karlice i nogu.[/quote]

Ok, znam da zvucim kao da panicim, ali nije to slucaj, hvala na hrabrenju :) Ne bojim se hirurgije - kao sto kazete ima slucajeva kada je to jedini izlaz, pa se mora.

Ono sto me plasi (i zbog cega panicim) je popularizacija hirurgije (trend zahvatio sve grane medicine i to ne samo kod nas vec svuda u svetu) pa zbog toga reagujem ovako...

Ono cega se bojim je olako prepustanje ili hirurgiji ili, u suprotnom smeru - nedostatku bilo kakve nege!
Cinjenica je da su moji roditelji u Subotici posetili sve lekare (drzavne i privatne ustanove) i da im niko nije pruzio adekvatnu pomoc. Ne zelim da kritikujem stanje medicinske prakse u Subotici, jer smo imali (kao porodica) prilike biti leceni po drugim pitanjima gde smo zaista naisli na izvanredne, veoma strucne i pozrtvovane lekare pa i hirurge. Nazalost po pitanju ortopedije nismo imali takvu srecu.
Svoju poslednju nadu sam ( po pitanju ortopedije) polozila u lekara (mama kaze da je to lekar opste prakse, ali sa specijalizacijom u sporskim povredama - da li je to moguce?) kojeg sam spomenula ranije i gde smo ocekivali rezultate prepisanih testova.
Dakle ovo je pozitivan pristup u svakom slucaju, bez obzira da li je operacija potrebna ili ne.
Svi testovi su ok - krvna slika, secer, Rh faktor, osim malo povisenog odnosa u holesterolima. Krvni pritisak je pod kontrolom - moja mama uzima redovno lekove i disciplinovana je. Sve u svemu zdrava je i nema drugih problema. Receno joj je da ne mora na operaciju. I nema stanje karpalnog sindroma - ili bar jos ne!
Ovo uganuce ipak mora da se leci - a bojim se ponovo ista prica - [b]nema prepisane terapije a sve se svodi na "uzmite godisnji odmor i nemojte nista raditi!"- OVO NIJE ADEKVATNO STRUCNO MISLJENJE NITI LECENJE! [/b]

Zbog svega ovoga se ja nerviram, jer je isto ovako pocelo i zavrsilo i sa mojim ocem cije je trenutno stanje postalo komplikovano (a jos uvek bez zvanicne dijagnoze - kakav paradox!) Kazete; nije problem napraviti ni uloske ni ortopedske cipele - u pravu ste - [b]ako dijagnoza postoji![/b]

Moj najveci problem je sto ja zivim u Indiji i ne mogu ih trenutno posecivati vise od jednom godisnje.
Moj muz koji je lekar, koji je jedini dijagnozirao mog oca sa stanjem tarsalnog sindroma, ali ih ne moze leciti daljinski. Hvala Bogu sto ova stanja nisu toliko ozbiljna!
[b]Tamara, molim vas - kazite mi kako vas mogu naci - sve sto ste mi rekli ima smisla i verujem vam, ili mi bar predlozite kojeg lekara da potrazimo [/b](Novi Sad, Beograd ako treba) kako bi bar krenuli u pravcu razresenja.
Ne brine me toliko mamino stanje koliko tatino, ali oboje [b]moraju naci nekoga ozbiljnog da ih ispita detaljno, strucno posavetuje i leci. [/b]
Dakle potreban mi je kontakt ili vas ili nekoga koga bi vi preporucili.

MNOGO VAM HVALA ZA SVE!
Odgovori