svaki savet je dobrodosao, polomljen femur i ACL

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: vlada99, ModeratA, moderato

Odgovori
mio
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Jul 04, 2010 1:15 pm

svaki savet je dobrodosao, polomljen femur i ACL

Post od mio »

Nadam se da cete imati vremena da procitate moju poruku i da odgovorite na nju.
Prvo da se predstavim, Miodrag, instruktor ronjenja radio za Royal Caribbean Cruise Line, pre jedno mesec dana prilikom wakeborda sam polomio butnu kost, s obzirom da sam bio na Haitiju gde nema ni doktora morao sam da lezim sa takvom nogom preko noci i cekam helikopter koji me je prebacio u Dominikansku Republiku , najblizu ok bolnicu. Noga mi je bila neverovatno natecena i bolna. Prilikom dolaska doktor mi je rekao da ce mi staviti titanijmsku sipku i da ce sve biti ok, nedelju dana posle operacije sam bio prilicno ok , ali mi je donji deo noge isao nekako ukrivo i molio sam doktora da mi snimi koleno sto je i uradio i rekao da mi je puknut unutrasnji ligament , ali da imam i frakturu od dna kolena prema gore pa da ce biti potreban nova operacija, e to me je vec razocaralo , taman sam pomislio da sam prosao kroz najgore kad ono opet. Jos jedna komplikovana operacija, 5 sati, imam 4 frakture u nozi, sipka sad ide od dna kolena i dva srafa dole i dva gore, kaze da je sredio i ligament, noga mi ne ide u krivo, mada tu me brine da sam ja njega razumeo da je on taj ligament uvezao nekako , kao neka spirala oko njega, ne znam da li vam to ima smisla ? sad je proslo 10 dana od operacije, ne osecam se lose, poceo sam da radim sa terapeutom pre tri dana, fleksija je bila 0, osecam zatezanje ispod casice kolena, nakon tri dana i mnogo suza i vristanja imam neku fleksiju, sto se noge tice ne mogu da je pomerim nigde, mozda jako malo gore, ali ni levo ni desno, pre dva dana prvi put sam ustao iz kreveta uz napravio par koraka uz pomoc walker-a, u ponedeljak mi stizu stake. Treba da ovde ostanem jos nedelju dana min pa cu valjda da letim u Srbiju, to jedva cekam jel zelim da proverim kako je sve ovo uradjeno i da pocnem intezivnjije sa terapijom. Znam da je nezgodno ovako davati savete , ali svaka informacija mi je dobro dosla pa sta god mozete da mi kazete bicu zahvalan, mnogo mi je lakse kad znam kako sve funkcionise da se posvetim oporavku, lezim ovde vec mesec dana i trudim se da budem pozitivan, sam sam tu, ne znam spanski, sta da vam kazem... ups and downs ...
Unapred zahvalan
Miodrag
charuga77
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Okt 19, 2010 2:26 pm

Re: svaki savet je dobrodosao, polomljen femur i ACL

Post od charuga77 »

Cao druze,

Neverovatno da ti se niko nije javio.
Ja sam sa 26 imao prelom butne kosti. Sad imam 33.
I sve sto pises sam i ja prosao. i Oticanje noge i bol, pre operacije, to je normalno.
To sto ti je isla sipka od dna kolena do gore nek te ne plasi. To je normalno kod te vrste loma.
Ja sam imao DHS sistem, koji je menjao ulogu vrata kuka jer sam polomio femur o gornjem delu. Te je DHS preuzeo dinamicku ulogu zgloba.

I ta fleksija u kolenu je 0 posle same operacije, zglobovi se ukoce od lezanja i nerada.
I ja sam uz suze i bolove došao do normlane fleksije.

I to što ti nogu ne mozes ni levo ni desno, to je normalno jer su rezali misice da bi te operisali, misicima sad treba vreme da zarastu i da ojacaju. A tu dolazi fizikalna terapija i vezbe, ali lagane vezbe, nisi u teretani :-)
Gore mozes micati jer su gornji misici neosteceni.
Malo sam se kasno javio ali bas me zanima kako si sad, gde si i dokle si stigao sa terapijom?

Javi se!

Pozdrav i da ozdravis brzo
mio
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Jul 04, 2010 1:15 pm

Re: svaki savet je dobrodosao, polomljen femur i ACL

Post od mio »

Hvala,
Evo me u Novom Sadu, tu idem na terapije kod Dr Galetica.
Sta reci, posle 2,5 meseca terapije mogu reci da je bolje dosta mada je to jos daleko od onoga sto treba da bude.
Odnedavno mogu da hodam uz pomoc stapa , i misici se polako vracaju. Najveci problem i ono sto me brine je ta fleksija kolena, casica je skroz uz koleno, imam fleksiju od nekoh 80 % i nekako mi se cini da sad mnogo teze ide dalje.
Pre dva dana sam uradio snimke pa cekam sa doktorom da vidim kako to zarasta.
Koliko je tebi trebalo da se oporavis i gde si isao na terapije ?
Pozdrav
Odgovori