Suzhenje iv prostora

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
morana
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Feb 07, 2006 3:52 pm

Suzhenje iv prostora

Post od morana »

Poshtovanje,

Duzhe vreme posecujem ovaj forum i postovi su za svaku pohvalu. Nazhalost pre par meseci sam zaglavila kod fizijatra, jer sam prethodno obishla sve moguce lekare. Imam uzasne vrtoglavice i muchnine koje teraju na povracanje, gastroenterolog me je posle 2 meseca ispitivanja konachno uputio kod orl i fizijatra jer je zakljucio da muchina nije zbog zheludca. Orl nije nishta nashao tako da je ostao samo fizijatar.
Posle pregleda dobila sam sledecu dijagnozu i zamolila bi nekoga da mi pojasni o chemu se tachno radi jer fizijatar nije imao bash mnogo vremena tako da sam kod njega bila nekih 10min samo. Pojma nemam koje tegobe su zbog tog problema sa kichmom pa vas molim za objashnjenje i neki savet :)

Dijagnoza: M54.2 Cervicalgia
Dg-sy vertiginosum, Kyphosis posturalis, Sy cervicalis, Dyspepsio, HLP typ IIb, Anemia
RTG snimak celog kichmenog stuba- postoji diskretno suzhenje iv prostora izmedju VC 3-4 i blago ventralno proklizavanje VC3 u odnosu na VC4 te nestabilnost tog segmenta. Na samim koshtanim stukturama vratnih preshljenova se ne vide znaci znachajnih degenerativnih promena. Ispravljena CL. Na TH delu kichmenog stuba se ne vide znachajniji deg. niti dr..pat. promene. Na LS kichmi ochuvana LL u fiziol. u KK pravcu, bez dr. pat. promena.
Objektivno - idem.

terapija-
TENS na C-LS deo x10
vezhbe za C i LS deo - po Reganu, vezhbe za loshu posturu + ergonosmka edukacija. x10
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od tamaraft »

Terapija je dobra.

Samo ne dajte da vas zbrzaju kada budete na TENS-u. minimum 20 min za cervikalnu i 30 min za lumbalnu kichmu.

A vezbice morate da savladate i nauchite i do kraja zivota da radite.

Posavetujte se sa svojim lekarom o noshenju i korishcenju ortoze, filadelfija okovratnika tokom voznje kola i sl.
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
morana
Novi član
Novi član

Post od morana »

Hvala na odgovoru. :D

Zanima me samo da li su ove vrtoglavice i neki chudan osecaj kao muchnina posledica tog stanja kichme? Ne mogu npr. da zabacim glavu u nazad jer imam osecaj kao da mi je vrat gumen :roll: Svako jutro naravno, kad ustanem iz kreveta sve me boli i ako okrecem glavu vrti mi ze uzasno, moram sve polako :-? Zanima me samo kako nastaje taj problem koji ja imam :o
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od tamaraft »

Mislila sam da vam je to objashnjeno...strashno kako doktori rade svoj posao, lup edijagnozu i boli ih dupe.

Da sve te tegobe sa vrtoglavicom potichu od promena na kichmenom stubu u delu vrata, delim ce biti oktlonjeni kada krenete na terapije, zato je bitno da sa njima pochnete shto pre ako vec niste.

A sto se takvih pokreta tiche njih morate da nauchite da blokirate, tj da ih nikako ne radite ili da to radite polako i obavezno otvorenih ochiju. Nagli i jaki, kidajuci pokteri vratnim delom su kontraindikovani za osobu sa promenama koje vi imate.

Rade li lekari i terapeuti svoj posao? Razbesnim se sto ove stvari ne objashnjava pecijentu njegov terapeut vec mora da se trazi druga pomoc.

Nemojte misliti da je meni problem da vam pishem i pomognem ali eto, samo se razbesnim kada se setim kako traljavo radi taj ceo sistem koji bi kod nas trebao radi besprekorno s obzirom na inteligenciju nasheg naroda. Ali ko mene pita, meni ostaje samo da se nadam da ce ubuduce na mesta dosadnih i pasivnih lekara doci ambiciozni i drushtveni lekari.
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
morana
Novi član
Novi član

Post od morana »

Hvala na odgovoru, gore sam i navela da sam bila 10 min. kod Dr. nisam ni uspela nishta da pitam a nije bila bash prijatna tako da nisam ni imala zhelju jer mi je odmah rekla da zhuri i da nema potrebe ni na kontrolu da dodjem samo da odem na vezhbe. Sva sreca postoje ovakvi forumi i ljudi kao vi, znam da nije ok jer je to njihov posao ali bar imamo neki nacin da se posavetujemo. :wink:
Odgovori