sudeckova bolest ili sindrom

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
marinel
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jul 27, 2007 12:52 am

sudeckova bolest ili sindrom

Post od marinel »

Da li neko može da mi objasni šta je sudeckova bolest ili sindrom jer posle nekoliko meseci lutanja kod fizijatra i ortopeda najzad su rekli da je u pitanju sudeckova bolest i poslali me na fizikalne vežbe, sutra idem baš da vidim šta je u pitanju, a meni je članak leve noge i dalje otečen i modar.
Hvala unapred
terapeut
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 05, 2006 7:05 pm

Post od terapeut »

Sudek (CRPS) obicno se javlja kao posledica neke traume(preloma,distorzije....).Koliko imate godina i kako je Sudek nastao?
miodrage
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jan 25, 2007 11:03 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od miodrage »

Sudeckova atrofija je stanje vegetativnog nervnog sistema, odnosno simpatikusa i parasimpatikusa, gde je ovaj prvi da kazemo "jace'' zahvacen. Radi se o ostecenju nerva koji kontrolishe stvari koje nisu pod kontrolom nase volje, tonus misica, znojne zlezde, ...
Ispoljava se otocima, crvenilom, nesnosnim probodnim bolovima.. Zahvata najcesce sake i stopala.
Bolest nema leka, ali prolazi sama od sebe, iako su ponekad godine u pitanju.
TErapija je pre svega analgoantiflogistika i rehabilitacioni tretman. Moze da se pokusha i sa stimulacijom nerava putem galvanskih struja, i iako to daje neko poboljsanje, nema podataka da ubrzava regresiju bolesti.
Od lekova, koriste se nesteroidni antireumatici kao i Cox-2 inhibitori: Brufen, Diklofenak, Movalis, Ketonal...
Sve najbolje.
Odgovori