Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.
Postvani,
operisala sam pre nesto vise od sest meseci koleno. Tacnije, radjena mi je stabilizacija patele. Na otpusnoj listi pise dijagnoza koja glasi ovako - ST.POST PLASTICAM PATELLAE SIN.SEC.INSALL.
Operisana sam na Banjici, nakon operacije isla sam na terapije i nakon tri meseca otpustena.
Moje pitanje je sledece-uopste mi nisu rekli sta je ustvari uradjeno, da li je stavljena neka plastika.Bez ikakvog objasnjenja sam otpustena.Ako nemo zna sta tacno znaci ova dijagnoza, da li to znaci da je stavljeno nesto ili ne. A glavno pitanje je-da li je normalno da me i nakon pola godine koleno boli, kao i da ne mogu da sidjem niz stepeniste normalno.
Ako neko moze da mi pomogne nekim savetom.
Unapred zahvalna.
Jelena
Normalno je da boli ako rehabilitacija nije uradjena kako treba i do kraja. Tradicionalni pristup rehabilitaciji je bio sa prolongiranom imobilizacijom, rad bez tegova i tezine, kao i spora progresija ka predjasnjoj aktivnosti.
Sada se, nasuprot ovom stavu, praktikuje odmah rad na pokretanju misica, mnogo raniji rad sa teretom i ubrzan povratak u normalan život. Nova teorija ima stav: sto vise ulozite napora, brze cete se vratiti u “igru”!
Na zapadu se forsira rehabilitacija po sistemu 50% rada u kucnom okruzenju a 50% na klinici ili rehabilitacionom centru. Ovo se objasnjava time sto prvih 50% bude fokusirano na povratak snage i izdrzljivosti u kucnim uslovima ili teretani na primer, dok se u strucnim rukama vezba stepen agilnosti (spretnost, hitrina, okretnost), balansa, segmenti vezbanja koji se cesto zanemare.
Sa ove tacke gledista, razvijen je proces rehabilitacije u 3 stadijuma i to od druge nedelje pa do 12 meseca posle operativnog postupka. Kada i kako poceti sa rehabilitacijom – odgovor je odmah nakon operacije ili lekarskog zahvata.Vracanje punog radijusa pokreta savijanje i istezanje je najvazniji postupak. Ukoliko ovo ne budete forsirali, u vecini slucajeva ce se ovo odraziti na hod i cak prouzrokovati hramanje pri istom,a sve navedeno može da vodi u prolongiran bol,ako je rehabilitacija ne adekvatna.