Sta je Sydinham’s chorea?
Moderatori: vlada99, ModeratA, moderato
Sta je Sydinham’s chorea?
Bila bih zahvalna svima koji bi mi pomogli da ovaj termin (Sydinham’s chorea) prevedem na srpski jezik
Nisam uspela da nadjem nikakav prevod za ovaj termin, jedino sam saznala da se moze javiti kod dece koja boluju od reumatske groznice i otprilike sam shvatila o cemu se radi, ali ne znam kako se ta bolest zove kod nas...Dakle, molim za pomoc
Hvala unapred!
- tamaraft
- Stalni član

- Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Re: Sta je Sydinham’s chorea?
Sydenham's chorea se kod nas u knjigama naziva Horea minor!
Imate dosta toga na wiki ali na engleskom!
http://en.wikipedia.org/wiki/Sydenham%27s_chorea
Desava se da se horeja minor razvije nakon infekcije A grupe beta hemolitikus streptokoka, i manifestuje se naglim brzim i nevoljnim pokretima ruku i nogu, ponekad povisenom temp, istim pokretima i tokom spavanja.
Horeja se desava kod dece tj. do uzrasta od 18 godina ,a posle infekcije streptokokaka iz grupe A i nastaje usled autoimune reakcije organizma tj dolazi do unistavanja celija u bazalnim ganglijama i korpus strijatumu, a obe strukture cine centralni nervi sistem odgovoran za voljne pokrete.
Lechenje pre svega zahteva eliminisanje same streptokokne infekcije, a zatim se tretiraju nevoljni pokreti i steroidna terapija zbog autoimunog odgovora.
Imate dosta toga na wiki ali na engleskom!
http://en.wikipedia.org/wiki/Sydenham%27s_chorea
Desava se da se horeja minor razvije nakon infekcije A grupe beta hemolitikus streptokoka, i manifestuje se naglim brzim i nevoljnim pokretima ruku i nogu, ponekad povisenom temp, istim pokretima i tokom spavanja.
Horeja se desava kod dece tj. do uzrasta od 18 godina ,a posle infekcije streptokokaka iz grupe A i nastaje usled autoimune reakcije organizma tj dolazi do unistavanja celija u bazalnim ganglijama i korpus strijatumu, a obe strukture cine centralni nervi sistem odgovoran za voljne pokrete.
Lechenje pre svega zahteva eliminisanje same streptokokne infekcije, a zatim se tretiraju nevoljni pokreti i steroidna terapija zbog autoimunog odgovora.
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.