Spondilolisteza- REKLAMA ili operacija ili...
Moderatori: vlada99, ModeratA, moderato
Spondilolisteza- REKLAMA ili operacija ili...
Ukratko, moja devojka ima spondilolistezu L5-S1. Skliznuce je veliko, a u poslednje vreme su i bolovi jako izrazeni. Doktor na Banjici je primetio i naprsnuce na snimku i predlozio je operaciju ili mider, ako se posle naknadnog snimka utvrdi da se stanje pogorsava. Ona nikako ne bi pristala na operaciju, jer misli da bi to bilo suvise rizicno i sve nade polaze u kiropraktiku prema kojoj sam ja skeptican, bar sto se tice njenog problema. U velikoj smo konfuziji, sta da radimo?
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Kontakt:
Spondilolisteza L5-S1 je pomeranje prsljena L5 (poslednjeg slabinskog) put napred u odnosu na S1 (prvi krsni). Ovim pomeranjem dolazi i do istezanja ligamenata koji ova dva prsljena drze u normalnom polozaju pa samim tim prsljenovi postaju nestabilni u odnosu jedan na drugog sto omogucava dodatno pomeranje prsljena L5. Pomeranjem prsljena moze da dodje do pritiska na nervne korenove sto moze da dovede do pritiska na nervne korenove koji izlaze iz kicmenog kanala i do ostecenja nerava.
Cilj lecenja je da se dalje pomeranje onemoguci sto se postize miderom ili operacijom, a u nekim slucajevima se postize i to da se prsljen L5 vrati na svoje mesto.
Operadije bez rizika nema, ali se uvek procenjuju rizici od operacije i anestezije i korist (efekat) koju operacija donosi.
Hiroprakticar mozda i moze da vrati prsljen L5 na svoje mesto (nisam nikad video, ali mozda moze), ali nemam ideju kako bi taj prsljen specio da ponovo klizne napred i kako bi zategao istegnute ligamente.
Cilj lecenja je da se dalje pomeranje onemoguci sto se postize miderom ili operacijom, a u nekim slucajevima se postize i to da se prsljen L5 vrati na svoje mesto.
Operadije bez rizika nema, ali se uvek procenjuju rizici od operacije i anestezije i korist (efekat) koju operacija donosi.
Hiroprakticar mozda i moze da vrati prsljen L5 na svoje mesto (nisam nikad video, ali mozda moze), ali nemam ideju kako bi taj prsljen specio da ponovo klizne napred i kako bi zategao istegnute ligamente.
Hvala vam puno na razjasnjenju! Ako sam dobro shvatio, uzrok bolova (koji su inace neprestani) su istegnuti ligamenti. E sad, da li je moguce dalje pomeranje spreciti, tj ojacati ligamente, odredjenim vezbama ili terapijama za jacanje misica,recimo trbusnih.
I jos jedno pitanje u vezi midera. Da li je tacno da nije preporucljiv zbog toga sto dovodi do atrofiranja misica i da je u Svajcarskoj izbacen iz upotrebe. Hvala jos jednom i pozdrav!
I jos jedno pitanje u vezi midera. Da li je tacno da nije preporucljiv zbog toga sto dovodi do atrofiranja misica i da je u Svajcarskoj izbacen iz upotrebe. Hvala jos jednom i pozdrav!
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Kontakt:
Ligamenti se ne mogu ojacati, ali jacanje misica stabilizuje zglobove i time se indirektno ligamenti rasterecuju.
Nosenje midera moze da dovede do slabljenja misica zbog smanjene aktivnosti.Ipak, i pored ovoga, nosenje midera u odredjenim situacijama je od neprocenjive koristi. Nije mi poznato da su mideri zbog toga negde povuceni iz upotrebe, mada su indikacije za njihovu primenu nesto uze nego pre par decenija
Nosenje midera moze da dovede do slabljenja misica zbog smanjene aktivnosti.Ipak, i pored ovoga, nosenje midera u odredjenim situacijama je od neprocenjive koristi. Nije mi poznato da su mideri zbog toga negde povuceni iz upotrebe, mada su indikacije za njihovu primenu nesto uze nego pre par decenija
-
- Novi član
- Pridružio se: Pet Nov 02, 2018 9:05 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 9
Re: Spondilolisteza- REKLAMA ili operacija ili...
Dobar dan, operisala sam spondilolistezu 2005 godine na Banjici, ali mi tada nije nista receno o mojoj operaciji ni koliko je trajala ni sta je uradjeno. Posle operacije lezala sam dve nedelje u krevetu dok mi nije stavljen gips-mider koji sam nosila 6 meseci. Bolove sam imala jos skoro godinu dana, posle toga nikakvih problema, radim sve, rodila dvoje dece prirodnim putem, ali me oduvek zanimalo da li ti implanti ostaju tu zauvek ili se nakon odredjenog perioda vade? Veliki pozdrav za sve na forumu i osoblju Banjice