Spina Bifida Occulta

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
MayBee
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Nov 13, 2008 2:00 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Spina Bifida Occulta

Post od MayBee »

Da li neko može da mi objasni šta znači dijagnoza Spina bifida occulta VS1?
Veljko Jovanovic
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
Kontakt:

Post od Veljko Jovanovic »

Svaka kost, pa i kicmeni prsljen, nastaje iz tzv. jezgara okostavanja.Svako od tih jezgara stvara novu kost koja raste; novostvorena kost se vremenom spaja pa na kraju nastaje celovita kost.
Tokom embrionalnog razvoja, kao i kasnije tokom daljeg rasta kosti, nekada se desava da kost, nastala iz tih jezgara okostavanja, ne sraste ili nepotpuno sraste.
Ako se ovo desi na nekom od kicmenih prsljenova, to se naziva spina bifida.
Occulta je latinska rec koja znaci "skrivena", tj. da do sada nije bilo tegoba, problema i sl., kao i da nema nikakvih promena na kozi koje bi ukazivale da sa prsljenom postoji neki problem. Obicno se otkrije slucajno na rentgenskom snimku kada se taj deo kicme snima zbog nekog drugog problema.
VSI je skracenica koja oznacava prvi krsni prsljen.
jelenica14
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Mar 24, 2009 7:39 pm

Post od jelenica14 »

zdravo svima ja sam nova ovde interesuje me sta je to spina bifida s1 i kako se leci?
Veljko Jovanovic
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Ja sam stvarno mislio da sam dovoljno jasno napisao :oops: Bice mi lakse ako napisete sta od ovoga nije bilo jasno, pa da probam da razjasnim
MayBee
Novi član
Novi član

Post od MayBee »

Što se mene tiče, zahvaljujem na iscrpnom i jasnom odgovoru :D .

Ono što je mene zbunjivalo jeste ono VS1, za koje se ispostavilo da je VSI(stara pisaća mašina na radiologiji).

Dijagnoza je postavljena mojoj mami, koja je posle pregleda kod ortopeda upućena na Banjicu na pregled, pa sam se ja zabrinula, jer već dugo godina ima problema sa kičmom. Inače volim da pitam lekare da mi objasne o čemu se radi, jer smatram da se sa svakim problemom lakše izborimo ako smo upoznati sa njim. Ali, kako mama nije u Beogradu, i ne deli moju filozofiju, meni ne preostaje ništa drugo no da ovako, elektronskim putem, pronađem odgovore.

Večeras ću imati potpuni nalaz ortopeda i radiologa, pa bih vas molila, gospodine Jovanoviću, da mi ga malo rastumačite, ako budete u prilici (da ne otvaram novu temu bespotrebno; a kako je pregled zakazan tek za 8.maj, ne mogu do tad da čekam da čujem bar neko objašnjenje, pogotovo što mislim da stanje nije naivno).

Srdačan pozdrav!
MayBee
Novi član
Novi član

Post od MayBee »

Nalaz na rentgenu je sledeći:

-RTG cervikalne kičme: prikažu se znaci spondiloartroze, i.v. prostori očuvane širine. Na gornjoj aperturi thoraxa ne prikažu se patološke promene.
-RTG thoracalne i L-S kičme: mineralizacija pršljenskih tela redukovana. Prikaže se ''S''skolioza, TH-L kičme (desnostrana TH i levostrana L) uz znake uznapredovale spondiloartroze, i.v. prostori TH5-TH6, TH6-TH7 i TH7-TH8 suženi, kao i prostori L1-L2 i L2-L3.
Spina bifida occulta VSI.

Na snimku stopala na aparatu za utvrđivanje osteoporoze nalaz je sledeći:
-analiza ukazuje na umereni rizik od osteopatskog preloma; Indeks čvrstine kosti za 10 do 25% niži no kod zdravih osoba, T-score -1.0, Z-score 0.0 (dr koja je pregledala mislila je da joj da neku terapiju, ali pošto je videla da mama ide na Banjicu, rešila je da odluku o terapiji prepusti beogradskim doktorima).

Pregled na Banjici je zakazan kod dr Vojislava Basare.

Znam da ovi podaci nisu potpuni, ali bih bila zaista zahvalna da mi bar u grubim crtama pojasnite ovaj nalaz, i ako možete, da mi kažete šta moja mama (a i ja s njom) može da očekuje posle tog pregleda. Ortoped u našem gradu nije detaljnije komentarisao, samo joj je napisao uput.

Mama ima 53 godine, u 42. joj je odstranjena materica i jedan jajnik, a od mladosti ima problema sa kičmom. Trenutno je leđa jako bole (a nije od onih što ne mogu da trpe bol), pa pije diklofenak. Nekoliko dana je primala i Trodon, ali je on na svega nekoliko sati otklanajo bol.

Pozdrav!
Veljko Jovanovic
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

-RTG cervikalne (vratne) kičme: degenerativne promene, i.v. prostori očuvane širine (znaci da su diskusi ocuvani) . Na gornjem otbvoru grudnog kosa ne prikažu se patološke promene.
-RTG thoracalne (grudne) i L-S (slabinsko-krsne) kičme: smanjena gustina prsljenskih tela. Prikaže se ''S'' krivina grudno-slabinske uz znake uznapredovalih degenerativnih promena; medjuprsljenski prostori TH5-TH6, TH6-TH7 i TH7-TH8 suženi, kao i prostori L1-L2 i L2-L3 (indirektni, ali ne obavezni, znak ostecenja diskusa)
Spina bifida occulta VSI

Na snimku stopala na aparatu za utvrđivanje osteoporoze nalaz je sledeći:
- ove vrednosti su najverovatnije u fizioloskim granicama (najverovatnije, jer razliciti tipovi aparata imaju razlicite skale, ali bi trebalo da sve do -1,5 bude u fizioloskim granicama)
MayBee
Novi član
Novi član

Post od MayBee »

A koliko je situacija u stvari ozbiljna? I šta može da se očekuje na Banjici?
Veljko Jovanovic
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Sto se tice kostane gustine, stanje za sada ne izgleda zabrinjavajuce (uz ogradu da ne znam na kakvom je aparatu snimana i kakve su skale za taj aparat).
A na Banjici svakako mozete da ocekujete bolji pregled i uvid u snimke nego sto se moze ovako izvesti :D
Salu na stranu, sigurno ce se odluciti o daljem lecenju (lekovi, fizikalna terapija ili nesto trece, ili kombinacija vise stvari) kako bi se Vasoj majci smanjile ili uklonile tegobe i omogucilo joj se da normalnije zivi.
Odgovori