skolioza vezbe

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
lycos
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Sep 15, 2006 12:41 pm

skolioza vezbe

Post od lycos »

dijagnoza dolor dorsi thoracalis , spondylosis lubais et cervicalis ,gonarthrosis l.sin

moze li mi neko reci nesto o tome ?i koje mi vezbe preporucujete?
hvala unapred
Veljko Jovanovic
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Veljko Jovanovic »

dolor dorsi thoracalis = bol u grudnom delu ledja

spondylosis lumbalis et cervicalis = degenerativne promene vratnog i slabinskog dela kicme

gonarthrosis l.sin = degenerativne promene levog kolena

Ipak bi za odredjivanje terapije bilo dobro da napisete nesto vise o svojim tegobama, zivotnim navikama, godinama...
lycos
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Sep 15, 2006 12:41 pm

Post od lycos »

47 godina.par godina unazad imam navedene tegobe koje su vremenom sve vise izrazenije.posao kojim sam se nekad bavila iziskivao je dosta sedenja i povijenost.vezbe koje sam radila ranije su mi odgovorale i radila sam ix u manjem intezitetu,vremenom mi vise nisu prijale ma koliko ix radila.tu su bile vezbe istezanja(kucna varijanta) ,jacanja trupa.

sada se teze krecem,savijam..sta mi sada preporucujete??
terapeut
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 05, 2006 7:05 pm

Post od terapeut »

Potrazite strucnu pomoc,prvo pregled kod fizijatra,potom fizioterapeut da uzme funkcionalni status i prema istom da vam odredi vezbe i eventualnu elektroterapiju uz njih.
majce
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jan 20, 2007 2:40 pm

Post od majce »

Moj problem je destostrana tzorakalna skolioza sa degzaksacijom trupa i asimetrijom trouglova stasa.Stepen iskrivljenosti je 22.Imam 15 godina i ocajna sam,jer cu uvek biti kriva.Moje pitanje je koje mi vezbe preporucujete?Nikada do sada nisam radila korektivne vezbe,pa me zanima da li ce one pomoci u ispravljanju.I sta jos moze biti korisno osim plivanja(nema bazena u gradu) i vezbi?
miodrage
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jan 25, 2007 11:03 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od miodrage »

lycos sto se tiche Vasih bolova u grudnom delu ledja, plivanje je najbolja terapija. Takodje i smanjenje telesne tezine mora da vam bude na prvom mestu jer povecana telesna tezina iziskuje da kicma vishe pati. Sto se tiche spondiloze,tu mnogo pomoci nema, takodje se savetuje samo rehabilitacioni tretman. Za gonartrozu Vam ne bih mogao reci sve jer nemam RTG snimak Vaseg kolena. Generalno gledano, treba da uzimate lekove na bazi Chondroitin sulfata i glikozamino-glikana koji ce da pospese regenraciju ostecene hrskavice u kolenu. Lekovi koje bih preporucio za to jesu Perigona, Flex-Amin komplex, Osteo complex i eventualno glukozamin sulfat krema. Rezultate nemojte da ocekujete preko noci, potreno je najmanje 3-6 meseci radi osecanja prvih efekata terapije, ponekad i do godinu dana. Napominjem da ovo zavisi od stanja Vaseg kolena ali s obzirom na godiste pretpostavljam da se radi o I ili II stepenu ostecenja. Takodje postoje i injekcije sa ovim lekovima sa posepsivanje regenracije hrskavice ali su vrlo skupe i mora da Vam ih da specijalista jer se daju direktnmo u zglob kolena. Analgetici se podrazumevaju.
majce sto se Vasih problema tiche postoji resenje. Morate da odete do Beograda u institut za ortopedsku hirurgiju "Banjica". Nosicete mider koji ce pomoci da Vam se kicma mozda ispravi malo. takodje sa tim stepenom iskrivljenja, a u vasim godinama, za ocekivati je pogorsanje tegoba, a onda ce vrlo moguce morati da se uradi operacija. Ona je i sada moguca, ali preporucujem da to utvrdite na samom institutu.
Sve najbolje.
Odgovori