skolioza, idem

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
JUGOSLAV85
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Okt 22, 2007 7:29 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

skolioza, idem

Post od JUGOSLAV85 »

Znam da na ovu temu postoji dosta na ovom forumu. Medjutim, volio bih cuti komentar i za konkretno moj slucaj.
Kada sam bio kod fizijatra nalaz je bio sledeci:
"Prije 2 godine primijecena kriva kicma, nije provodjen fizikalni tretman. Pacijent u dobi od 20 godina. Drzanje lose, desno rame nize, povijena ramena, torakalna kifoza pojacana, u torakolumbalnom dijelu prisutna blaza dekstrokonv.skolioza, pri AF kicmeni stub nekorektivan u potpunosti uz napetost pvm. i skracene zadnje loze natkoljenica. S prednje strane grudnog kosa prisutan deformitet u formi PL sa depresijom rebara.
Dijagnoza: scoliosis vert.thoracolumbalis".
Kada sam otisao drugom fizijatru, da bih dobio drugo strucno misljenje, postavio je sledecu dijagnozu: scoliosis vert.toraco-lumbalis sinstroconvexa et rotatoria.
Imam 22 godine i moj najveci problem je stalno prisutan osjecaj neugodnosti u ledjima. Zbog toga se stalno uvijam sto ne izgleda nimalo fino. Radim vjeze vec 2 godine, skoro svaki dan, mada od njih nema bas neke koristi. Sada mi je teze nego kada sam poceo sa radom vjezbi. Vjezbe nisu meni prilagodjavane vec mi je fizioterapeut, na zahtjev fizijatra, pokazao standardne vjezbe za skoliozu. Sastoje se od vjezbi sa tegovima, zatim vjezbe u stojecem a onda u sjedecem polozaju. Inace, student sam, 3. godina ekonomije.
Da li mogu ista da ucinim u ovom slucaju? Da li je operacija jedno od rjesenja i koliko je preporucljiva? Da li bih u buducnosti mogao imati problema sa tim s obzirom na posao za koji se kvalifikujem?
Zamolio bih Vas za komentar, bilo strucni ili iskustveni, a narocito za tumacenje postavljenih dijagnoza. Unaprijed zahvalan, Jugoslav.
miodrage
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jan 25, 2007 11:03 pm
Kontakt:

Post od miodrage »

Neki opsirniji komentar bez pregledapacijenta i uvida u dokumentaciju a koja se odnosi pre svega na RTG snimke Vase kicme je vrlo nezahvalno dati. Operacija jeste jednaod opcija, ali se radi tek ako se nista Vise ne moze uciniti. Ne znam tacno kakav fizikalni tretman sprovodite, ali Vam od srca preporucujem sto pre da krenete na plivanje jer ce Vam zasigurno pomoci. Osim, u slucaju da imate ekstremnu krivinu kicme, sto se iz Vaseg texta da naslutiti, ali bez RTG snimaka zaista je nemoguce dati neku ocenu.
Sve najbolje.
JUGOSLAV85
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Okt 22, 2007 7:29 pm
Kontakt:

Post od JUGOSLAV85 »

Hvala miodrage na komentaru.
Odgovori