Rendgen vrata i lumbalne kicme, molim objasnjenje

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: vlada99, ModeratA, moderato

Odgovori
Ejmi
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Jan 25, 2008 9:00 pm

Rendgen vrata i lumbalne kicme, molim objasnjenje

Post od Ejmi »

Discarthrosis C7 - T2
Spondylosis cern
Scoliosis et Spondylylosis lumb.
Discopattia L3 - L5

Imam samo 32 godine za ove staracke rezultate. Mislila sam da imam bolove samo od skolioze. U poslednjih pola godine mi vise nisu pomagale vezbe za vratno rameni pojas i nisu otklanjale krckanje. Nisam mogla da doziram vezbe da sprecim osecaj prevezbanosti u ramenom delu. Lumbalni deo mi ne pravi znacajnije probleme. Godinama radim vezbe razgibavanja, istezanja, preskacem konopac i do prosle godine sam dzogirala.
Zao mi je sto ranije nisam naisla na ozbiljniju dijagnostiku, jer sam od fizijatra samo dobijala vezbe, bez dijagnostike osim vizuelne. :cry:
Kronova bolest koju imam je rizik za artritise i spondilitise, pa sam zbog toga predeuzela pretrage. Takodje mi je u izgledu bio posao sa kucanjem podataka u racunar, pretpostavljam da mi je to iskljuceno.
Molila bih blize objasnjenje i sugestije.
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

samo 32 godine za ove staracke rezultate
Eh.... Nit' je 32 godine "samo", niti su ovo "staracki" rezultati :)

Ovo su promene koje nuzno ne moraju da budu opasne, mogu da ne daju nikakve simptome, lece se - za sada - samo aktivacijom, vezbanjem, relaksacionim polozajima, popotrebi antireumaticima i miorelaksansima. Diskopatija zahteva dopunsko ispitivanje ukoliko daje tegobe - ako postoje indicije da se radi o protruziji diska/diskus herniji, onda treba izbegavati stres-pokrete kao sto je doskok sa visine, podizanje vecih tereta, itd.

Posao koji pominjete nije nuzno opasan po kicmeni stub, mnogo zavisi od uslova rada - visina stola, stolice, oblik stolice, naslon, oblik/tip tastature, brohj radnih sati dnevno, raspored pauza za rad, osvetljenje, provetrenost...

Sve najbolje.[/quote]
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Ejmi
Aktivan član
Aktivan član

Post od Ejmi »

Hvala najlepse na odgovoru.
Kakva su dodatna ispitivanja za diskopatiju? Ako je ona na lumbalnom delu tu nemam ucestalije tegobe, pa ne verujem da vec imam diskus hernije.
Mnogo veci problem u ovom trenutku mi je vratno rameni deo.
Da li sve ovo znaci da moram da se oprostim od trcanja?
Salim se za male godine, ali, s obzirom da sam vodila zdrav zivot, priznajte da sam mogla bolje da prodjem.
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Za lumbalni deo - mozda uraditi CT ili MR. Ali, ako nemate tegobe, nije neophodno. Trcite slobodno i uzivajte.

Sve najbolje!
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Ejmi
Aktivan član
Aktivan član

Post od Ejmi »

Obradovali ste me za trcanje, jer mi izgledi za to, kada dodje lepse vreme i ja se sastavim od silnih dijagnostika, puno znace.
Mozda zatrazim dalju dijagnostiku, i ako nemam cesto tegobe lumbalno.
Hvala jos jednom.
Odgovori