Razlika izmedju iscasenja i istegnuca

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
Gaga;-)
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Maj 19, 2007 4:12 pm

Razlika izmedju iscasenja i istegnuca

Post od Gaga;-) »

Dobar dan,
Zovem se Dragana. Trniram kosarku. Stalno se desava da neko povredi skocni zglob. Ne svidja mi se sto se uvek nadje neki "genije" da savetuje povredjene i to uglavnom pogresno.
Da li neko moze da mi objasni osnovnu razliku kod isčašenja i istegnuca skocnog zgloba (ligamenata).
Takodje, zelim da znam vrste terapija.
Ako nesto znaci. idem u medicinsku skolu.
miodrage
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jan 25, 2007 11:03 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od miodrage »

Pa uzmi knjigu i iscitaj :)
Iscasenje znachi da se zglob pomerio iz mesta, odnosno da su odnosi KOSTANIH elemenata u zglobu poremeceni, te usled toga nastaje bol i nemogucnost pokreta. Terapija je uvek pre svega repozicija, potom gipsana imobilizacija. U najtezim slucajevima (zapusteno iscasenje, ili neki veliki zglob, ili ako je repozicija nemoguca), pristupa se operativnom lecenju.
Uganuce je nategnuce zglobnih veza, odnosno ligamenata i tetiva misica koje se nalaze oko tog zgloba. Terapija je stavljanje hladnog na povredjeno mesto (led je odlican), te analgezija, ponekad imobilizacija. Mirovanje je u principu potrebno, a pacijent moze da ga odredi sam koliko on oseca da mu treba. Ipak nakon 2-3 dana, treba ohrabriti pacijenta da pocne sa normalnim aktivnostima.
Sve najbolje.
Gaga;-)
Novi član
Novi član

Post od Gaga;-) »

Dobar dan,
veoma sam zahvalna na odgovoru, ali imam par pitanja.

Citiram: Pa uzmi knjigu i iscitaj O kojoj knjizi govorite? Vrlo rado cu je procitati! :D

Razlike koje ste objasnili sam uglavnom znala, mada ste vi to mnogo "lepse" objasnili. Volela bih da znam da na licu mesta prepoznam razliku. Ako biste bili ljubazni, objasnite mi.

Hvala unapred!
miodrage
Aktivan član
Aktivan član
Kontakt:

Post od miodrage »

Pa zavisi koji je zglob u pitanju. Ponekad je iscasenje najlakse za prepoznati, ponekad se i na RTG snimku tesko vidi. Tu nazalost nema pravila. A takodje zavisi i od aspekta pacijenta, kod mrsavih se lako da videti, kod gojaznih teze. Uglavnom za iscasenje je najvaznije da postoji ogroman deformitet zgloba i da ne postoji mogucnost pokreta u njemu. Kod uganuca postoji otok oko zgloba koji pravi deformitet, ali mnogo manji, a i naizgled su ocuvani anatomski odnosi. Pokret u zglobu, iako bolan je moguc.
Kniga koju sam spomenuo je bilo koja Ortopedija, ali evo neka bude zvanican udzbenik za specijalizante, Traumatologija od prof. Banovica i saradnika. Ima i u Hirurgiji od grupe profana sa BG med faxa u poglavlju ortopedije. A ima cini mi se i u udzbeniku za srednju skolu, ali u to nisam 100% siguran.
Nadam se da je ovo dovoljno objasnjenje.
Sve najbolje.
Gaga;-)
Novi član
Novi član

Post od Gaga;-) »

Sve sam razumela. :) Nadam se da cu to dokazati na delu. :-?
Hvala puno!
miodrage
Aktivan član
Aktivan član
Kontakt:

Post od miodrage »

Pa to ostaje jos da se vidi :)
Sve najbolje.
Odgovori