protruzija i ekstruzija diska

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: vlada99, ModeratA, moderato

Odgovori
nata82
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jun 14, 2012 7:22 pm

protruzija i ekstruzija diska

Post od nata82 »

Pozdrav,imam 30 godina zadnjih 10 godina imam problem sa lumbalnom kraljeznicom...odradila sam fizikalnu 2x po 10 tretmana i nista nije pomoglo,pijem razne tablete protiv bolova,ali ni one ne pomazu,par puta sam bila na inekcijama one su pomogle samo dok su sjelovale,bol je oslabila,ali ne i nestala,sad se bol opet pojačala i ne prestaje...
radila sam rtg,ct i MR ;na rtg se nista nije vidilo,sve je bilo "kao" u redu,na ct se vidila samo ekstruzija,a na MR je ovaj nalaz:

Na seriji presjeka kroz lumbalnu kraljeznicu vide se uredno oblikovani trupovi lumbalnih kraljezaka,normalne visine,odrzane lordoze i straznje interkorpolarne linije.
Degenerativno promjenjeni i.v. diskovi L3-S1.
Na nivoima L3-L4 i L4-L5 vidi se dorzolateralna i foraminalana,ljevostrana protruzija i.v. diskova.
Na nivou L5-S1 vidi se dorzomedijalna ekstruzija i.v. diska koji komprimira duralnu vreću i dijelom lijevi radiks.
Konus medule zavrsava na nivou L1.

Mene sad zanima sta ja mogu da očekujem od ovog nalaza,da li je to za operaciju ili se moze ljeciti nekim drugim metodama...
ako je potrebna operacija da li se ona moze raditi laserom ili ide klasicno "sječenje"?
kod neurokirurga sam narucena tek za mjesec dana,ali izludicu od brige dok čekam na red... :(
terapeut
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 05, 2006 7:05 pm

Re: protruzija i ekstruzija diska

Post od terapeut »

nata82
Novi član
Novi član

Post od nata82 »

to je samo vjezba za jačanje misića ili.....?
terapeut
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 05, 2006 7:05 pm

Post od terapeut »

McKenzie metod je sistem najboljih vezbi za resavanje problema diska,ali on u sebi sadrzi i dijagnostiku iz koje proizilazi i nacin vezbanja.Potrazite fizioterapeuta koji je sertifikovan za ovaj metod .Pozdrav
nata82
Novi član
Novi član

Post od nata82 »

ok hvala lijepo :D
Odgovori