Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.
Predocena potreba odlozenog dopunskog hiruskog lecenja.
Volela bih da mi neko objasni ovu recenicu koju mi je doktor napisao na kontrolnom pregledu. Vise puta sam je procitala i nije mi jasno da li treba da bude operacija ili ne. Deluje prosto ali zvuci komplikovano
Pa to bi trebalo da znachi da vam je predochio/rekao da je jedna od mogucnosti lechenja eventualno i hirurshka intervencija, ako za tim bude potrebe, ako dodje do pogorshanja itd!
Ne znamo o chemu se radi pa smo i mi u mraku!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
U pitanju je lakat moga sina, zarastao suprakondilicni prelom desnog humerusa sa kostanom preprekom za veci stepen fleksije. Nisam sigurna za operaciju jer uvek kazu (posto sam bila kod vise ortopeda) VIDECEMO DA LI CE BITI POTREBNA OPERACIJA JER JE DETE I RAZVIJAJU SE KOSTI. Ne kazu da izgleda dobro a ni da je operacija neophodna. Najzad sam uspela da dodjem do IOHB Banjica i: DAT SAVET ZA NORMALAN ZIVOTNI REZIM. PREDOCENA POTREBA ODLOZENOG DOPUNSKOG HIRUSKOG LECENJA. KONTROLA ZA 6 MESECI. NESPOSOBAN ZA FISKULTURU, SPOSOBAN ZA SKOLU.
Da li je malo svanulo?
Isao je mesec dana na terapije pa je imao pauzu od 7 dana jer je ft rekla da mu se ruka navikla na vezbe pa opet terapije mesec dana, i jedino mi je ft rekla da je njeno dete u pitanju ne bi dala da se operise jer po njenom misljenju ruka izgleda fantasticno. Bez obzira sto je desna ruka u pitanju i bez obzira sto dete savija glavu kada prinosi kasiku a ne ruku. Ortopedi ne govore puno samo zakazuju nove preglede. Sad vise ne ide na terapije i nece ici ni na kontrole do aprila 2009. Razmisljam da li bi bilo pametno da ga na zimski raspust odvedem u banju Kanjizu ... da mu dozvolim da ide na stoni tenis jer je trenirao pre preloma ruke...ili da mirno cekam da tih pola god prodje????????
Ako je oporavak doshao do tog stadijuma da mu ne ometa svakodnevne aktivnosti ne treba zuriti sa operacijom vec traziti fizijatra i terapeuta koji ce sve ovo vreme do te sledece kontrole raditi sa njim!
Banja nije nikad losha ideja
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
tamaraft napisao:Ako je oporavak doshao do tog stadijuma da mu ne ometa svakodnevne aktivnosti ne treba zuriti sa operacijom vec traziti fizijatra i terapeuta koji ce sve ovo vreme do te sledece kontrole raditi sa njim!
Banja nije nikad losha ideja
Pozdrav iz banje Kanjize, ovde smo danas cetvrti dan, fleksija vise nije 90 stepeni, vec 125, kostana prepreka postoji ali svakodnevne aktivnosti urodile su plodom.
Tako sam bila sretna do jucesnje kontrole, jer je moj sin uspeo da ima fleksiju do 130 st. Ali izgleda da se nesto drugo iskomplikovalo.
Sadasnji nalaz: extenzija lakta punog obima, fleksija do 130st./20st manja u odnosu na levu ruku. Varus deformitet do 15st. Izrazena kostana prominencija sa prednje strane distalong humerusa stvara kostani inpigment ogranicavajuci fleksiju. Zastoj u rastu medijalnog dela distalne fize humerusa. Pocetni znaci osteohondroze glave radijusa. Indikovano je korekcija deformiteta hiruskim putem.
Ima li neko nekakav predlog?
Ne znam na kakav predlog mislite, pa ne znam bas tacno ni sta da vam kazem.
U nalazu pise, pojednostavljeno, da je pokret tog lakta i dalje ogranicen, da postoji deo kosti koji ometa potpuno savijanje, da postoji krivina u laktu, da postoji pocetno ostecenje jedne od kostiju podlaktice i da je potrebno da se svi ti problemi rese operacijom.
U daljem nalazu pise: u slucaju da se roditelji odluce na ovakav nacin daljeg lecenja neka se jave.
Imam li neki drugi slucaj za odluku?
Do sada sam se konstatovala sa 5 specijalista ortopeda i sa 10 fizioterapeuta. Misljenja su razlicita. Sve ima svoje prednosti za ne i za da. Posle ove dijagnoze mislim da nemam koga sta da pitam.
Vrlo je nezahvalno davati definitivno misljenje samo na osnovu teksta nalaza, bez pregleda i snimaka. Na osnovu teksta nalaza reklo bi se da je operacija potrebna, ali po zakonu definitivnu odluku o lecenju za maloletne osobe donose roditelji posle predocavanja stanja deteta.