Problemi sa kontrakturom

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: vlada99, ModeratA, moderato

Odgovori
Adam
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Apr 13, 2007 12:08 am

Problemi sa kontrakturom

Post od Adam »

Pokusacu da budem sto kraci,ali da bi bolje uvideli situaciju moracu da posvetim malo vise paznje detaljima…
Imam 18 godina.Sa 15-16 godina sam krenuo u teretanu,i nisam bas isao intezivno,otprilike svake druge nedelje ali ni to nije bilo toliko redovno zbog manjka vremena.Trenutno se bavim dzudoom a pre teretane sam trenirao kosarku dosta dugo.Dakle sportski sam tip.
29. januara 2007 na casu fizickog sam pao,I docekavsi se na ruke,nastala je fraktura glavice radiusa desnog lakta,a pritom je doslo I do iscasenja.
Isto vece je napravljen rendgen snimak I 2 doktora su ga pogledala I posto nisu bili sigurni sta se to vidi na snimku (mislili su da se na samom laktu nalaze 2 fragmenta) rekli su da dodjem na kontrolu za 10 dana pa ce da vide sta da se radi.
Nakon 2 nedelje sam skinuo gips I ruka je bila dosta modra I ugnjecena I nakon nekoliko dana se malo smirilo stanje.Onda sam dosao do saznanja da ne mogu u potpunosti da savijem I ispravim ruku I da su supinacija I pronacija ogranicene takodje.Posle par dana sam krenuo sa strujama,magnetima,laseropunkturom I obicnim laserom,a pre svega toga je islo lediranje sa hepatrombinom I diklofenom.Nakon nedelju dana od skidanja gipsa jedan fizioterapeut je krenuo da mi isteze ruku 2 puta dnevno.I tek sam onda shvatio koliko to moze da boli.
Posto mi je celokupno stanje sa mojom rukom izlgedalo dosta lose i zbunjujuce,isao sam od doktora do doktora,ali niko nije imao konkretno resenje.Kao sto sam rekao,prva 2 doktora su mislila da se na delu frakture nalaze 2 fragmenta,ali to nisu ni mogli da budu fragmetni jer je fraktura hvala Bogu toliko mala da nema logike u takvom zakljucivanju.Na magnetnoj rezonanci su mi rekli da nema potrebe za operacijom.Treci doktor je dovodio u pitanje operaciju ali je na kraju ostao pri tome da je ne treba raditi vec samo da razradjujem ruku vezbama.U medjuvremenu su me snimili jos jednom na rendgenu I na tom snimku se vidi mali kalcifikat odmah pored glavice radijusa.Cetvrti doktor je isto rekao da je to nista,samo da treba da se vezba I to je to…medjutim posto rezultati nisu bili zadovoljavajuci ja sam I dalje bio zabrinut I hteo sam da se konsultujem sa jos nekim doktorom da bih konacno pronasao neko resenje.Jedan covek me je uputio na VMA rekavsi mi da tamo rade sa nekim vodenim inekcijama koje mogu da rastvore kalcifikat,ali je onda bila sumnja kako te inekcije mogu da deluju (negativno) na kosti?Na VMA mi je jedan covek rekao da se to radi sa X zracima I kao da svi sportisti dolaze tu I to rade I da se ne moze drugacije srediti taj kalcifikat…ali ni ja a ni moji roditelji nisu pristali na zracenje jer bi to moglo da se negativno odrazi na moje celokupno zdravlje.
Nakon mesec dana od frakture je ponovo napravljen rendgen snimak na Banjici I tu su se najjasnije uocila jos 2 kalcifikata na unutrasnjoj strani lakta (za koje su prvi doktori mislili da su fragmenti) I 2 ortopeda su mi rekla da me oni koce u fleksiji,extenziji I ostalim pokretima I da oni ne preporucuju operaciju jer postoje sanse da organizam ponovo stvori kalcifikate I da dodje do jos goreg stanja,vec da mi preostaje samo da vezbam.
Nakon toga sam otisao kod novog fizioterapeuta I on je nakon gledanja tih silnih snimaka rekao da su ta 2 kalcifikata nastala zbog nekog drugog razloga (povreda,ali ja nikada ranije hvala Bogu nisam imao bilo kakvih problema sa rukom),tako da on smatra da je u pitanju teretana.I da remiziram – prvobitni ‘fragmenti’ su u stvari bili kalcifikati (mada su to samo pretpostavke,niko ne moze da tvrdi),koji su da kazem ojacalim edemom koji je nastao usled frakture,a to nijohovo jacanje je bilo potpomognuto mirovanjem ruke od 2 nedelje.
Evo sada je proslo tacno 2 meseca od kada sam poceo da radim pasivno istezanje sa fizioterapeutom,svi pokreti su u pocetku bili dosta ograniceni,ono sto mogu da tvrdim je da je doslo do hipertrofije nadlaktnih misica,vidim I osecam da su ojacali,za potpuno opruzanje ruke mi fali jos desetak stepeni,pasivnim istezanjem postizem pun obim pro I supinacije ali moja ruka nema tu snagu da zadrzi taj obim,a savijanje je najkriticnije.Ranije sam osecao bol bas u predelu lakta (terapeut mi je rekao da su me to najverovatnije boleli ligamenti dok se nisu dovoljno istegli),sada je taj bol mnogo manji,a dominaciju je preuzeo bol u predelu pripajanja bicepsa za glavicu radijusa,dakle te tetive sa gornje strane.Smatram da je ono sto se vidi na snimku upravo ta tetiva koja je okostala pa me zato boli.Pre istezanja radim ultrazvuk I mazem biofreeze,I taj gel dosta pomaze jer se tkiva lepo zagreju I veci se postize obim.Tim pasivnim savijanjem ruka stigne u skoro punu ekstenziju ali me to uzasno boli.Ali problem je sto te obime ja ne mogu da zadrzim sutradan jer se ruka ohladi i ne mogu da postignem to sto mogu na istezanju.
Mogu da igram kosarku relativno uspesno,sklekove I zgibove da radim relativno pravilno,a hteo bih da napomenem da ponekad kada hocu da ispravim ruku (kada npr. Radim sklekove) osetim bol u ruci koji iscezne tek kada se cuje jasno kako zglob ‘pukne’.Taj zvuk vam je sigurno poznat jer se to desava I u svim drugim zglobovima,nekad mi se to desi I u zdravoj ruci,imam potrebu da je ispravim naglo da bi to ‘puklo’ ali taj kratkotrajni bol nije bas te jacine…
A druga stvar koja mi nije jasna je ta sto kada tresem ruku (kao kada hocete nesto da stresete sa svoje sake) osecam prosto kako nesto ’preskace’ u laktu.Ne boli nista ali je osecaj neprijatan i znam da to ne treba da bude prisutno.Fizioterapeut mi je rekao da su to tetive,ali sta s njima?
Video sam da na ovom forumu postoji jos nekoliko tema o pitanju kontrahture lakta,pa bih voleo da cujem kako je napredovala njihova rehabilitacija,ili bilo kakav savet za razbijanje tih kalcifikata ili bilo kakvo misljenje…bio bih vam zahvalan jer je zdravlje najvaznije I trenutno mi je samo to u glavi jer sam bez njega niko I nista.

Pozdrav
miodrage
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jan 25, 2007 11:03 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od miodrage »

Bilo bi jako, jako dobro da te snimke okacite tu na forum kako bi svi mogli detaljno da ih razmotrimo. Zamolio bih Vas da ih ne smanjujete kako se ti sitni detalji ne bi nigde izgubili.
Najbolje ce da bude da napravite fotke snimaka na negatoskopu nekimdigitalcem, i prebacite na komp, te uploadujete na neki od free sajtova namenjenih u tu svrhu, kao sto je www.imageshack.us Nakon toga samo postavite linkove ovde, ili koristite komandu IMG
Sve najbolje.
Adam
Novi član
Novi član

Post od Adam »

Proslo je par meseci,a ja se izvinjavam sto nisam okacio snimke,posto nisam uspeo da ih nadjem,ali evo,danas sam isao da ponovo snimim ruku i uspeo sam srecom da nadjem i preostale snimke koji su bili zatureni!

Morao sam da smanjim dimenzije slika posto su prethodno zauzimale pojedinacno po 1,5 MB. Ali,bez obzira,kalcifikati se (na zalost) vide jasno i na ovim smanjenim snimcima.

*Ovaj prvi snimak je uradjen kad je nastao prelom 29.01. :
Slika

*Drugi ne znam tacno,u martu :
Slika

*Treci danas (petak trinaesti) :
Slika

Kalcifikati i dalje postoje. :roll:
Sto se tice konkretno pokretljivosti moje ruke,ona je sveukupno bolja.
Napredovao sam u svim pokretima,ali ipak trenutno ne mogu da uradim nijedan pokret u punom obimu.A i dalje najvise zaostaje savijanje.
Fizioterapeut koji mi pasivno isteze ruku,kada pri savijanju,svojim prstima pritisne mesto na kojem se nalaze ova dva kalcifikata (sa unutrasnje strane,koji su u stvari okostale tetive) bol je mnogo manji nego pri normalnom savijanju i moze da dostigne veci obim.Ja nakon toga mogu i sam svoju ruku da savijam do mnogo veceg obima nego obicno.I dakle,jasno je da me ti kalcifikati ogranicavaju u pokretima a sto se tice ligamenata i misica,oni su dovoljno istegnuti i da nema kalcifikata mogao bih normalno da pomeram ruku.
Ali,posto i pored svakodnevnih vezbi (5 meseci) i ultra zvuka,kalcifikati se nisu promenili,ja mislim da je jedini nacin da oporavim ruku tako sto cu te kalcifikate ukloniti nekim drugim putem.A to ne znam kako.
Adam
Novi član
Novi član

Post od Adam »

Tek sam sad video da sam postavio ovu temu na petak 13. april, a danas je petak 13. jul . :roll:
miodrage
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jan 25, 2007 11:03 pm
Kontakt:

Post od miodrage »

Srecom postavili ste temu cetvrtak 12. april :)
Huh, gledajuci ove snimke, ni meni mnoge stvari nisu jasne, procitao sam sve ispocetka, da bih se setio svega.
Da li imate ikakve druge povrede koje Vam stvaraju neke tegobe, da li se secate nekog mesta udarca, pa da tamo osecate neku tvrdinu... Jako bi bilo neodgovorno od mene da tvrdim nesto sto nisam proverio, sto nisam video... Najvishe lichi na neki organizovan hematom koji je osifikovao. Doktori koji se boje da ovde urade operaciju su u potpunosti u pravu jer ako se to desilo nakon te traume, velika je verovatnoca da se desi i posle hirurske intervencije. Najprostije je uzeti noz i iseci, alista posle? Hoce li se javiti? Ako da, nakon koliko vremena?
Treba otkriti uzrok. Za to je potrebno dosta strpljenja. Trebala bi da se uradi jedna opsezna laboratorijska pretraga za pocetak, a za dalje ce da se vidi.
Sve najbolje.
Adam
Novi član
Novi član

Post od Adam »

Nije mi bas najjasnije da li ste mislili na proslost samo moje ruke ili celokupnog organizma.U svakom slucaju,hvala Bogu nemam problema ni sa jednim drugim organom,sve mi je u najboljem redu i nikada nisam imao bilo kakvih problema.A sto se tice ruke ni sa njom nikada nisam imao nikakve probleme.Mozda sam je nekad 'cimnuo' ili nesto slicno,ali stvarno se ne secam nicega znacajnijeg posto ono sto nije bolno i nije predstavljalo problem ne ostaje u secanju.
Vazi pravilo - strpljen -> spasen.Ja trpim,evo vec 5 meseci,svakodnevne bolove (terapije) i bicu strpljiv dok se ne resi ceo problem.
Ali vise ni sam ne znam kome da se obratim,ili kod koga da odem za ovaj slucaj,obzirom da sam vec posetio desetak 'strucnjaka'...

Hvala na strpljenju i posvecenom vremenu
Adam
Novi član
Novi član

Post od Adam »

I jos mi nije jasno ono sto se vidi na prvom snimku,za koje sam rekao da su ortopedi pomislili da su neki fragmenti.To bi valjda trebalo da su tetive,koliko sam upucen.A tetive se ne mogu videti na rendgen snimku tako da su valjda vec u tom trenutku tetive bile okostale (od necega sto se desilo ranije).Jer,ne znam kojom se brzinom formiraju ti kalcifikati,ali valjda ne za cetrdesetak minuta koliko je u tom trenutku bilo proslo od preloma.
A,ako je tako kao sto kazem onda je to mozda posledica teretane...okostavanje tetiva...
Mada je ovo sve ako-tako...
terapeut
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 05, 2006 7:05 pm

Post od terapeut »

Koje vrste terapija imate.Klasican kth tretman u ovom slucaju trebalo bi da sadrzi mobilizaciju zgloba,frikciju tetive ,pasivno istezanje(na mnogo i ne preterano bolno zbog kontra efekta)aktivno-potpomognute vezbe,led i elektroprocedure i po mogucstvu kinezitejping.
Adam
Novi član
Novi član

Post od Adam »

Ja licno ne znam koje su to sve procedure sto ste naveli,a moju terapiju sacinjavaju trenutno ultra zvuk i pasivno istezanje.Sa strujama i magnetima sam zavrsio jos odavno.
Inace mi je fizioterapeut na samom pocetku mog oporavka rekao da cemo ubrzati proces rehabilitacije ako budem sto vise trpeo bol i dozvolio mu da postigne sto veci obim u pokretima.Tako da sam u prethodnih par meseci imao konstante modrice po ruci zbog istezanja (pronacije i supinacije),ali mi je ipak savijanje zadavalo najvise muka.I od tad se nisam bunio da me 'mnogo boli'.
Nikola11
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Dec 19, 2005 2:35 pm

Post od Nikola11 »

Inace mi je fizioterapeut na samom pocetku mog oporavka rekao da cemo ubrzati proces rehabilitacije ako budem sto vise trpeo bol i dozvolio mu da postigne sto veci obim u pokretima.Tako da sam u prethodnih par meseci imao konstante modrice po ruci zbog istezanja (pronacije i supinacije),ali mi je ipak savijanje zadavalo najvise muka.I od tad se nisam bunio da me 'mnogo boli'.
Au sine,"blago njemu".Gde je sprovodjen tretman?
Adam
Novi član
Novi član

Post od Adam »

Sokobanjska,beograd
dare21
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Sep 15, 2012 6:46 pm

Re: Problemi sa kontrakturom

Post od dare21 »

Zadobio sam istu povredu kao ti kako je na kraju sve ispalo jel ti se vratila ruka u normalu i da li opet treniras :D pozdrav
sasa76
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Sep 21, 2012 11:48 pm

Re: Problemi sa kontrakturom

Post od sasa76 »

imam slicnih problema sa skocnim zglobom i dobre 3 godine sam se patio a onda sam cuo za GELA-DRINK. prvi mesec sam pio GELA-DRINK FAST a sledeci mesec i naredna 3 sam pio GELA-DRINK FORTE. naravno ti idi na sajt firme DONET pa mozes i procitati vise o njihovim proizvodima. nekim ljudima sam to isto preporucio i pomoglo im je a i meni je. obavestavaj nas.
Odgovori