Bol u levom kuku osećam više od šest meseci, ali, zbog poslovnih obaveza nisam mogla ranije da idem kod lekara.
Kukove sam snimala 11.04.2007 i evo izveštaja lekara specijaliste:
" Ro grafija oba kuka uporedo:
Spondiloartroza Sl zglobova. Subhondralna skleroza krova acetabuluma bill. Sa leve strane u koštanoj masi kuka 3 osteokondezovana polja mogu da budu insulekompakte. Obzirom da pacijentkinja nema prethodne grafije ni promene druge prirode se ne isključuju. Pogotovo što je mali trohanter sa leve strane bez trabekularne građe i utiskom resorpcije koštane mase. Savetovana je dalja dijagnostika.
Ro grafija LS kičme
L kičma je lordotična. Postoji angulacija između L5 i S1, sa početnom spondilozom L5.
Dr. rengenolog mi je savetovala da uradim magnetnu rezonancu i da kukove ponovo snimam za mesec dana.
07.05. imam zakazan pregled na Ortopedskoj klinici na Banjici, ali se strašno plašim.
Da li je snimak loš, tj. da li je problem sa kukom ozbiljan?
Hvala na odgovoru.
Problem sa kukom
Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Čet Jan 25, 2007 11:03 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Kontakt:
Kao sto sam i pretpostavio, rec je o coxartrozi, iako ste mozda previse mladi za ovako nesto. E sad, o ovome je bilo vec reci ovde, ali da ponovimo. TO je hronicno, progresivno, degenerativno oboljenje zgloba kuka pri cemu zglob propada. Lek ne postoji. Jedino resenje je operacija zamene zgloba totalnom proteom kuka. Rok trajanja proteze je 10-15 godina, nakon cega treba da se uradi zamena.
Tok bolesti se moze usporiti pre svega fizickom aktivnoscu i promenom nacina zivota (gubitak telesne tezine, promene u higijensko dijetetskom rezimu...)
ALi ipak da znate, na kraju Vas ceka ova operacija.
Tok bolesti se moze usporiti pre svega fizickom aktivnoscu i promenom nacina zivota (gubitak telesne tezine, promene u higijensko dijetetskom rezimu...)
ALi ipak da znate, na kraju Vas ceka ova operacija.
Sve najbolje.
Uplašena sam i veoma zabrinuta, ali zahvaljujem Vam na brzom i konkretnom odgovoru.
Nadam se da mi nećete zameriti ako postavim još jedno, jedino pitanje:
07.05. idem kod dr.Lazovića na ortopedsku kliniku na Banjici, i on će mi potvrditi Vašu dijagnozu. Šta je bolje- da li da pristanem odmah na operaciju, tj. da se pripremim i da se operišem u skorije vreme ili je bolje da sačekam još par godina...a kuk me konstantno boli, i bol se širi i na desni kuk?
Nadam se da mi nećete zameriti ako postavim još jedno, jedino pitanje:
07.05. idem kod dr.Lazovića na ortopedsku kliniku na Banjici, i on će mi potvrditi Vašu dijagnozu. Šta je bolje- da li da pristanem odmah na operaciju, tj. da se pripremim i da se operišem u skorije vreme ili je bolje da sačekam još par godina...a kuk me konstantno boli, i bol se širi i na desni kuk?
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
- Kontakt:
Išla sam na ortopedsku kliniku, na Banjicu, i dr. Lazović je na osnovu snimka potvrdio prvobitnu dijagnozu, ali je rekao da operacija nije potrebna odmah, preporučuje je što kasnije...
Prepisao je fizikalnu terapiju.
Inače, mene kuk boli kad ustajem ujutru iz kreveta, boli me i tokom dana, a uveče su bolovi izuzetno jaki.
Prepisao je fizikalnu terapiju.
Inače, mene kuk boli kad ustajem ujutru iz kreveta, boli me i tokom dana, a uveče su bolovi izuzetno jaki.
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Čet Jan 25, 2007 11:03 pm
- Kontakt:
U principu, slazem se sa dr Lazovicem, i ja smatram da je operaciju pozeljno raditi sto kasnije, jer ta proteza ima svoj vek trajanja, a nakon toga je potrebna njena zamena. Idite na taj fizikalni tretman, moze da Vam puno pomogne, kao i da se znacajno ublaze tegobe, ako se budete pridrzavali i sprovodili vezbe.