Problem sa desnim stopalom

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
mveljovic
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jul 20, 2006 5:15 pm

Problem sa desnim stopalom

Post od mveljovic »

Već više od 15 dana imam bol u predelu desnog stopala. Nisam siguran za uzrok bola ali pretpostavljam da je u pitanju neka povreda od preopterećenja jer sam u periodu kada se javio bol upravo prestao sa vežbama u teretani i krenuo na trčanje koje sam ubrzo morao da obustavim zbog bola. Zato sam se javio specijalisti sportske medicine jer se pokazalo da su mi oni bili od najveće pomoći kada sam imao slične probleme. (Inače su mi stopala osetljiva i slaba tačka, imao sam do sad 1 jaču distorziju levog članka (odavno) i nedavno blažu distorziju na desnom stopalu). Nakon opisa simptoma doktor je rekao da je problem nastao zbog hodanja ili trčanja po tvrdoj podlozi i neadekvatne obuće (stvarno sam imao loše patike), ali ne mogu da vam pročitam dijagnozu jer je nečitka. Rekao mi je da se uzdržim od trčanja, da idem na bazen zbog jačanja i da koristim diklofen gel. Nakon nedelju dana otišao sam na kontrolu i rekao sam da bol i dalje traje a on je rekao da samo nastavim sa terapijom još tri nedelje i da mi fizikalna terapija ne može pomoći. Prilično sam zabrinut jer mi se situacija ne popravlja pa se plašim da nije nešto ozbiljnije. Inače bol se javlja pri hodanju nakon dužeg mirovanja ili spavanja i vremenom kako se zagrevam postaje slabiji. Bol je lokalizovan u predelu luka na tabanima na mestu gde luk "izvire" iz pete. Koliko sam video na internetu izgleda da se to zove plantar fascia vezivno tkivo. Bol se javlja na opisanom mestu pri hodanju u trenutku odvajanja prstiju od podloge na nozi koja je u tom trenutku pozadi (pri propinjanju na prste kod hodanja). Nije preterano jak ni oštar ali me jako nervira jer tako dugo traje i smeta mi da se krećem normalno. Nakon nekog vremena bol se premešta ili se javlja takođe i na gornjem delu stopala u korenu prstiju i na prednjem delu članka, ali je znatno slabiji. Doktor me još uvek nije slao na nikakva snimanja. Ako neko zna šta bi moglo da bude i šta još ja mogu da učinim da mi se stanje popravi biću veoma zahvalan da čujem. Takođe interesuje me i kakvim vežbama i drugim metodama mogu da ojačam stopala pošto su mi slaba tačka. Veoma volim da pešačim i trčim i prilično sam aktivan, tako da me ovo sve jako frustrira. Unapred hvala.
miodrage
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jan 25, 2007 11:03 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od miodrage »

Pa trebao bi snimak tog stopala da se vidi da slucajno nije spina calcanei, mada s obzirom na Vase tegobe to nije toliko verovatno. Ipak RTG snimak je pravilo koje treba ispostovati. Oko 90% sam siguran da ce snimak da bude normalan i da nece da pokaze nista. Najverovatnije je u pitanju Enthesitis tetiva stopala i fasciitis plantarne fascije kao i calcar calcanei. Niste naveli da li je to mesto bolno na pritisak? Naravno, sve ovo reci, cak, postaviti dijagnozu bez pregleda je vrlo nezahvalno.
Ako se ispostavi da sam u pravu, terapija bi bila mirovanje uz postedu te noge najmanje 2-3 nedelje. Takodje bih savetovao uzimanje antireumatika, i Chymoral forte 3x2 10 dana. Mozete takodje da mazete Nimulid transgel na bolno mesto 10-ak dana, i onda da vidimo da li Vam tegobe prolaze ili ne. Obavezno probajte sa uloscima koje je potrebno tako napraviti da imate gaz na obodu uloska, a da je u sredini, gde Vam je bolna osetljivost da imate rupu. Tako necete gaziti bolnim mestom i jos vise ga draziti. Ako Vam nakon ovoga ne bude bolje, onda je indikovano lokalno davanje kortikosteroida u obolelo mesto. Ako sve ovo ne pomogne, onda je jedino resenje hirurgija, odnosno odstranjenje plantarne fascije, i eventualno dela kalkaneusa. Napomenuo bih da je ovo extremno retko, i da se primenjuje samo u najtezim slucajevima.
Sve najbolje.
mveljovic
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jul 20, 2006 5:15 pm

Post od mveljovic »

Puno hvala na jako brzom i iscrpnom odgovoru. Mesto me boli kada ga jače pritisnem palcem ruke. Bol nije jak i oštar već nekako tup. Inače imam 25 godina i rekreativno se bavim sportom. Trčanje, planinarenje, teretana ... Nadam se da ove informacije mogu da suze moguće uzroke. Hvala još jednom.
Odgovori