Presjek tetiva zgloba(ruke)

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
maya p.
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Sep 02, 2008 8:03 am

Presjek tetiva zgloba(ruke)

Post od maya p. »

Zdravo. Zeznula sam, tj. presjekla tetive i venu(nerv) desne ruke prije 2 mjeseca, na staklo pa sada se oporavljam i ide na bolje ali spooooro, fizijatri tvrde da je nekih 6 mje.potrebno do oporavka, pa me zanima kako ubrzti taj proces, ako je ikako moguce?

Posle nezgode operisana mi je ruka na dva mjesta, od polovine zgloba na lijevo zbog cega mi slabije rade mali i domali prst i na tom dijelu, i iznad te rane na desnoj strani malo dublja rana- zbog koje ipak nemam nekih vecih problema- ta tri prsta imaju sve funkcije, kao i ova dva, s tim sto imaju puno vise snage od ta 2.

Isla sam na 30 terapija, i imam jos 10 ali kod mene to ide jako sporo iz razloga sto sam jako strasljiva :). Mozete li mi prepor. neki dobar rehabi.centar u BG, jer ovdje bas i nisu nesto efikasni, u BiH?

Unaprijed hvala.
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od tamaraft »

Eto josh jednog nestrpljivog pacijenta koji ce svojim nestrpljenjem sebi da napravi josh veci problem!

Budite srecni shto za sada nema komplikacija poshto su operacije koje su vam radjene plodno tlo za razna postoperativna stanja.

Ako je reheno 6 meseci to znachi tachno i vishe od 6 meseci a ne nikako manje od 6 meseci! Vash potpun oporavak se ochekuje tek za godinu dana, a vi to mozete kao zrela osoba da prihvatite ili mozete kao nestrpljivo dete da trazite druge opcije! Izbor je naravno samo vash! Nazalost!

Drugih opcija za sada, osim fizikalne i kineziterapije, nema! Nema biljki, chajeva, vudu magije, salivanja stave bacanja pazulja niti bilo koje druge terapije koja bi vam u ovom stadijumu oporavka mogla pomoci vishe od klasichne i zamislite sasvim obichne fizikalne terapije.

Kombinacije za vash sluchaj su ogromne: laser, magnet, polarizovana svetlost, interferentne struje, elektroforeza lekova, diadinamicne struje...kasnije peloid ili parafin, ir i uv zrachnenje i dozirana kineziterapija i radna terapija!

Imajte strpljenja, nemojte zuriti i praviti mikrotraume u tom delu, cvashe tkivo se oporavlja stoga ga nemojte opterecivati naporima za koje josh nije spremno!

Pozdrav
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
maya p.
Novi član
Novi član

Post od maya p. »

Hvala vam svakako :)

Pa nije to toliko ni zurba u pitanju koliko me je strah da ne ostane tako.
Na fizikalnim su mi rekli da sve dolazi u obzir sta god mogu, pa stoga trazim savjet sta raditi koje vjezbe kolika tezina dolazi u obzir itd. itd. :)
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od tamaraft »

Kineziterapijski plan terapije se pravi ne na internetu vec uzivo!

Za stvaranje ovakvog plana mora se znati:
opshte stanje pacijenta
uzrast, pol pacijenta
predhodna oboljenja pacijenta (srchana oboljenja, shtitna zlezda, tumori, diabetes melitus, sistemske bolesti, hemofilija i dr)
obim pokreta u primarnom zglobu,
obim pokreta u susednim zglobovima,
sam obim zglobova i uporedjivanje sa zdravim segmentom sa druge strane radi utvrdjivanja postojanja otoka koji ogranichava terapiju,
onda manuelni mishicni test za misice koji prelaze preko pomenutog zgloba, individualnu osetljivost,
oshtecenja povrshinskog i dubokog senzibiliteta, koji sa sobom vuche poremecaj osecaja za toplo i hladno,
poremecaj funkcije kontrole bola,
onda
vrsta i obim povrede, vreme nastanka povrede
tachna hirurshka intervencija, kad i kako
Ra snimak posle skidanja imobilizacije
kompletan tok opstoperativnog oporavka
reakcije na terapije
evaluacija posle mesec dana terapija

Dakle preko interneta mozete naci vezbe ali ne mozete naci vezbe za VAS LICHNO!

Te vezbe vash terapeut mora da vam pokazuje i da ih radi zajedno sa vama, da vas prati i da ih dopunjava kako vreme protiche!

Vreme oporavka ovakve povrede je i do 3 godine, do tada treba da se postigne maximum svih funkcija uz sve korekcije pokreta za blje funkcionisanje zgloba i segmenta!
Po isteku te tri godine stanje postaje trpno, tj shta je postignuto postignuto je!

Ako nemate strpljenja da izpratite SVOJ oporavak kako treba do kraja onda slobodno radite shta zelite, na vashu odgovornost, samo nemojte posle okrivljivati druge!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
maya p.
Novi član
Novi član

Post od maya p. »

U redu. Hvala!
Odgovori