Prelom skafoidne kosti

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: vlada99, ModeratA, moderato

Odgovori
Skafoid123
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Dec 13, 2012 10:06 pm

Prelom skafoidne kosti

Post od Skafoid123 »

Pre 2 meseca polomio sam skafoidnu kost.Istog dana ruka mi je amputirana i ovo je dakle vec 2. mesec da nosim gips.95. sam godiste.Zanima me kolike su sanse da kost zaraste,da li terapije strujom pomazu zarastanju kosti posto vec 20 dana idem na tu terapiju i da li mladost utice na brzinu zarastanja,prosecno vreme zarastanja je dakle oko 3 meseca a posle toga se pribegava operaciji.Naime doktorka na banjici Agnica Petkovic koja me je pregledala konstatovala je da su svi njeni pacijenti koji su lomili ovu kost prosli dobro,kost im je zarasla.Pisem ovo zato sto sam danas posle popodnevne dremke posle podizanja ruke osetio mali bol na tom mestu,da li je to uobicajno i da li to znaci da od zaratanj nema nista>?
brankomd
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Jan 18, 2009 6:11 pm

Re: Prelom skafoidne kosti

Post od brankomd »

Da ti je ruka odmah amputirana ti danas ne bih imao ruku, tako da ne verujem da ti je amputirana, zbunio si se malo :D
Vreme zarastanja zavisi od dela kosti u kojoj se desio prelom, godista pacijenta, prosecno vreme jeste 12-14 nedelja, a ako nema znakova zarastanja pribegava se operaciji.
To sto te je malo zabolelo ne znaci da od zarastanja nema nista.
Rile11
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Avg 03, 2013 8:45 pm

Re: Prelom skafoidne kosti

Post od Rile11 »

Pozdrav svima!

Malo sam pretrazivao forum i video da vec postoji ova tema pa rekoh da ne otvaram novu.

Treba mi strucno misljenje kao i iskustva onih koji imaju ili su imali ovu vrstu povrede.

Pre dva dana nakon posla sam pao i docekao se na sake. Osecao sam bolove u zglobovima i jedne i druge ruke, ali ipak sam mogao da dodjem bajsem kuci, ima mozda 12km. Par sati nakon dolaska kuci desna ruka u predelu zgloba mi je otekla i bolovi su se veoma pojacali (tupi bolovi sa osecajem stezanja), i jedva da sam saku mogao da pomeram. Leva je bolela takodje ali mnogo manje i mogao sam vise da je pomeram.
Otisao sam u hitnu sluzbu na Bezanijskoj, gde je uradjen snimak obe ruke i ustanovljeno je da na desnoj imam prelom skafoidne kosti. To je kolko vidim jedan od tezih preloma jer zbog slabe prokrvavljenosti tesko zarasta pa ostavlja posledice. Stavljen mi je gips na desnoj ruci do lakta, palac nije obuhvacen. Na levoj nije vidjen prelom ali su stavili zavoj, nisu mi rekli zasto..?
Oni koji su me pregledali nisu mi ulili previse optimizma pa sam zeleo da cujem jos neko misljenje. Zato kacim ovde snimke u nadi da ce mi neko strucan reci kolko imam ozbiljan prelom i kolke su sanse da ce zarasti (u zavisnosti od tacnog mesta preloma), jel dovoljan samo gips, dal treba operacija, preporuka za nekog lekara (da li bolje da idem kod te dr Agnice Petkovic sto je pomenuo op) itd.

Snimak desne ruke

http://www.dodaj.rs/f/30/5L/gVaMVZj/030820131920.jpg

Snimak leve ruke

http://www.dodaj.rs/f/X/Z3/4Bbsbgpa/030820131921.jpg

Uporedjujuci snimke kod drugih ljudi sa istom povredom ne mogu da vidim tacno mesto preloma, a kolko znam skafoidna kost je druga ispod palca. Imam 23 godina, veoma sam aktivan, treniram, a i zbog posla moram biti fizicki potpuno spreman pa mi ovo predstavlja veliki problem.
Odgovori