prednji ukrsteni ligamenti

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: vlada99, ModeratA, moderato

Odgovori
ligament
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Apr 15, 2013 1:57 pm

prednji ukrsteni ligamenti

Post od ligament »

operisao sam se tacno pre 14 dana prednje ukrstene ligamente...vec sam poceo da hodam bez staka ali ne savijam kolenu dok setam jer konce nisam povadio jos...dali se ja smem kretati tako ili cu imati neke negativne ishode zbog toga ?
terapeut
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 05, 2006 7:05 pm

Re: prednji ukrsteni ligamenti

Post od terapeut »

A,zasto hodate bez staka,dozvoljen vam je pun oslonac i hodate normalno?
ligament
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Apr 15, 2013 1:57 pm

Post od ligament »

pa receno mi je da do 3 nedelje od operacije bi mogao da koristim jednu staku i da ce mi se vratiti misic kolko tolko,da cu se moci oslanjati na nogu nekih 50%,ali ja ne vidim svrhu da je koristim ako ja mogu da hodam bez ikakvih bolova i bez staka....
terapeut
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 05, 2006 7:05 pm

Post od terapeut »

Svrhu cete verovatno uvideti kroz godinu dana kad shavtite da vam je operisana noga vidno tanja od druge,hod asimetrican,a bolovi u kicmi zbog loseg drzanja svakodnevica. :D
Jako mi je zao sto u ovoj zemlji ne postoji ozbiljno zdravstvo i protokol oporavka jer bi taj koji vam je dao jednu staku i nije vas uputio na rehabilitaciju,vec odavno bio u zatvoru.Ali posto je ovo Srbija zelim vam mnogo srece u oporavku,trebace vam.

http://content.understand.com/Players/F ... e366c8c580

Protokol rehabilitacije postoperativno - prednji ukrsteni ligament

Povrede Ligamentata

Najčešća povreda ligamenata koljena je ruptura prednjeg ukrstenog ligamenta (ACL). U mnogo manjem postotku javljaju se povrede zadnjeg ukrstenog ligamenta (PCL) ili kolateralnih ligamenata (MCL i LCL).

Operativni zahvat rekonstrukcije prednjeg ukrstenog ligamenta (ACL-a) vrši se artroskopski.
Rehabilitacija

1.FAZA – 1-2 nedelje
Mobilizacija pacijenta postoperativno. U prvim nedeljama potrebno je ublažiti bol i smanjiti otok, hematom, i povećati pokretljivost pasivnim (kinetek) i aktivnim vježbama. Važno je da pacijent dobije povjerenje u pasivnu stabilnost koljena.Hod sa stakama obavezan,(bez obzira na subjektivan osecaj sigurnosti)radi uspostavljana pravilne seme hoda i smanjenja rizika od povrede.

2.FAZA – 3-6 nedelja
Glavni je cilj ove faze postizanje slobodne pokretljivosti kolena i opterećenje. Počinju vježbe na biciklu. Postupno povećavanje trajanja i intenziteta vežbanja. Hod po stepenicama.Prelazak na stap.

3.FAZA – 7-12 nedelja
Cilj ove faze povećanje je opterećenja, vežbe koordinacije i jačanje muskulature. Počinje se s vežbama zatvorenog kinetičkog lanca (ko-kontrakcije), čučnjevi, steper, itd.
Vežbe otvorenog konetičkog lanca, kao npr. dizanje ispružene noge, bez ortoze ne bi trebalo provoditi prva 3 mjeseca!!!!

4.FAZA – 3-6 meseci
Cilj je potpuni povratak sportskim aktivnostima. Vežbe kompleksnih kontrakcija, specifične vežbe obzirom na sport. Vežbe pod opterećenjem za jačanje muskulature.
Povratak u potpunu sportsku aktivnost zavisi od mnogo činilaca; vrsti i nivou sporta, aktivnoj i pasivnoj stabilnosti i snazi.

Za potpuno zarastanje presatka i urastanje krvnih sudova u njega, potrebno je oko 6 meseci. To znači da povratak sportskim aktivnostima i potpunom opterećenju ne bi trebao biti pre 6 meseci postoperativno.
Korisnikov avatar
aa_aca
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Dec 13, 2012 2:42 pm
Kontakt:

Post od aa_aca »

Опоравку ће допринети да свакодневно, бар по 20 сати, носиш један јачи и већи магнет близу повреде. Магнет можеш да нађеш и код Кинеза. Само немој да купијеш оне малецке магнете јер су скупи и слабог ефекта имају на ткиво.
ducamaric
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Maj 06, 2013 6:55 pm

Post od ducamaric »

Slažem se sa postovima.
Mi u našoj ordinaciji koristimo dva protokola u zavisnosti od vrste transplantiranog ligamenta (da li je BTB ili hamstrings muskulatura i u zavisnosti od načina fiksacije)
U proseku se pacijenti vraćaju svakodnevnom životu bez štaka za oko 6 nedelja. Povratak fizičkim aktivnostima zavisi od mnogo faktora.Kod nas je sve kompjuterski praćeno pa se pre intenzivne fizičke aktivnosti pacijenti testiraju na cybexu.
Dnevna terapija traje oko dva sata.

Pozdrav

http://www.ortopedijamd.rs
Odgovori