Povreda meniskusa

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
veraljuba
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jan 15, 2008 10:19 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Povreda meniskusa

Post od veraljuba »

Posle jednog ''klizanja'' oteklo mi je koleno i nisam mogla da savijem nogu vise nego do 90 stepeni. Po preporuci ortopeda uradjen mi je snimak MR na kome pise:
Kostane strukture levog kolena su ocuvanog korteksa i normalnih SI kostane srzi. Hrskavice su ocuvane, nema proliferacije sinovije.
Vidljiva je manja kolicina intraartikularnog izliva, dominantno u lateralnom recesusu patele.
Tetiva muskulusa kvadricepsa i ligament patele su ocuvani.
Obe kolateralne i obe ukrstene veze su ocuvane, sa minimalnom intrasupstancijalnom degeneracijom u visini distalnog pripoja LCA.
Zadnj rog lateralnog meniskusa je sa horizontalnim rascepom bez dislokacije fragmenata, promene gradusa II.
Medijalni meniskus je sa horizontalnim rascepom zadnjeg roga bez dislokacije fragmenata i degenerativnim promenama gradusa II u prednjem rogu.

Sta u ovoj situaciji moze da se ucini i da li cu trajno imati problem sa ovim kolenom? Imam 53 godine i do sada nisam imala problema sa zglobovima
miodrage
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jan 25, 2007 11:03 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od miodrage »

S obzirom da nema pomaka, a kako je tendencija da se meniskusi cuvaju, mislim da je do Vas da stedite i cuvate to koleno koliko god mozete. Redukcija telesne tezine je obavezna.
Eventualno moze da se uradi artroskopija kolena, kako bi se jasno videlo koliko su ti meniskusi osteceni, i eventualno da se uradi neka sitna intervencija reparacije. Ako to ne uspe, meniskusi se uvek mogu izvaditi, ali onda koleno brze propada.
Sve najbolje.
Odgovori