Prvo da se izvinim što otvaram posebnu temu, jer sam siguran da ih ima još dosta što se tiče povreda ovog tipa, ali će mi ovako biti lakše da neko pročita i odgovori na ovaj moj problem.
Dakle, da krenemo. Odmah da kažem da treniram atletiku i imam 23 godine. Početkom februara me je u toku jednog treniga (premda je to bilo više rastrčavanje) zabolelo u predelu desne ahilove tetive, sa unutrašnje (leve) strane. Odmah sam pomislio da je ahilova tetiva u pitanju i nisam više hteo da forsiram. Uzeo sam odmah da hladim to mesto sa laganim istezanjem. Kasnije sam primetio da tu ima malecko kao neko nadebljanje. Nije ni budža, nego baš neko omanje brdašce, kao kad se koža nabora. To i sada imam, ali kada tu jače pritisnem, ne osećam da je neka komplikacija na tetivi. Tetiva je potpuno ravna, čak ni fizijatar nije ništa primetio.
Odmarao sam ja tako jedno 3 nedelje, mislivši da će me popustiti. Jeste to malo popustilo, ali ne toliko da bih mogao da trčim. Hodanje je bilo OK i bez problema. Posle toga sam prvo otišao na ultrazvuk, gde mi je "ustanovljeno" neko razređenje od 8x5mm. Navodnike sam stavio pošto ni ta doktorka nije bila sigurna u to što je videla. Tada sam otišao kod fizijatra koji, kao što rekoh, ništa nije primetio. Kako god, on mi je pripisao 15 terapija (ultrazvuk pod vodom, laser i interferentnu struju). Odradio sam tih 15 terapija, sve uredno, i osetio sam malo poboljšanje, ali je to poboljšanje, siguran sam, bilo zato što sam odmarao, jer sam takva poboljšanja osećao i pre terapija.
Posle toga sam otišao na kontrolu, nakon čega mi je pripisao još 15 terapija. Pošto meni nije bilo bolje od prvih 15, odlučim da prekinem to i po preporuci prijatelja odem kod Rešada Rovčanina iz Banatskog Brestovca da mi pogleda to. Kod njega su inače išli mnogi poznati sportisti na "opravljanje", među kojima su i Marko Pantelić i Nemanja Vidić.
Odlučim ja da odem kod njega i prvo što mi je rekao je to da nije problem u tetivama nego u LIGAMENTIMA?! Prvo što je uradio je to da mi je uhvatio butinu (negde kod prepone) i krenuo da pomera nešto unutra. To su ogromni bolovi bili, kao da vam neko pomera ligamente. Posle toga je nešto radio iza kolena u predelu ligamenata. I meni je, istina, posle toga bilo MNOGO bolje. Čak mi je i to brdašce nestalo. Pomislio sam da je "to to". Ali mi se posle 2 dana sve to vratilo na staro i ponovo je tu taj verni pratilac - brdašce. Naravno, i dalje me boli kada krenem da trčim i jače opteretim nogu. Mogu i dalje da hodam.
E sada, moje pitanje glasi, da li je neko imao sličan problem kao moj, da ga boli unutrašnji deo ahilove tetive desnog stopala, ili je to možda stvarno ligament?
Isto da napomenem da sam ranije (u periodu od novembra do tog kobnog februara kada sam krenuo sa treninzima) imao bol iznad desnog čuklja desnog zgloba, nekih 5cm iznad. Mada mi se čini da je to bila koska. To je prošlo.
Izvinjavam se na dugačkom tekstu i stvarno bih vam bio zahvalan na bilo kakvom odgovoru i pomoći!
Povreda ligamenata/tetive
Moderatori: vlada99, ModeratA, moderato