POVREDA KOLENA PRI DOSKOKU!!!!!!

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
mirko86
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Apr 26, 2007 7:39 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

POVREDA KOLENA PRI DOSKOKU!!!!!!

Post od mirko86 »

Pre pet dana sam na fubalu, pri doskoku osetio jak bol u kolenu, odmah je pocelo da otice i nisam vise mogao da se oslanjam na nogu. Nosio sam gips tri dana, otok jedva da je imalo spao, ne mogu da savijem nogu u kolenu nimalo. doktor mi je rekao da radim vezbe za kvadriceps da se ne bi "ISTOPIO". Sta to znaci??? Sta god uradim misic ne reaguje. Ako ima ko sa slicnom povredom neka pise. HITNO!!!!!!!!
miodrage
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jan 25, 2007 11:03 pm
Kontakt:

Post od miodrage »

Usled neaktivnosti, misic gubi snagu, odnosno atrofira ili se "topi" kako Vam je to doktor objasnio. Vezbe koje treba da radite su izometrijske kontrakcije kvadricepsa i savijanje i opruzanje noge u kolenu.
Kako to mislite misic ne reaguje? Ne mozete da pokrenete nogu uopste? Moguce da ste pocepali meniskus ili prednji ukrsteni ligament kolena. Za koji dan bi trebalo uraditi punkciju kolena i videti da li je napunjeno krvlju ili serozom. U prvom slucaju u pitanju je kidanje LCA (prednja ukrstena veza kolena) a u drugom povreda meniskusa.
Manje invazivna ali i skuplja dijagnosticka metoda je MRI (magnet)
Sve najbolje.
mirko86
Novi član
Novi član

Post od mirko86 »

Misic sad uspevam da pomerim, ali nogu mogu da savijem samo malo, mogu veoma slabo da se oslanjam na nju i otok je cini mi se poceo da spada ali nocu imam jake bolove u kolenu. Da li je neophodna operacija???
miodrage
Aktivan član
Aktivan član
Kontakt:

Post od miodrage »

Pa sta Vi mislite? Jel moguce uopste ovako dati misljenje, bez pregleda, bez RTG snimka, bez dopunskih pretraga? Budite pametni. Prvo da se sve ispita, pa cemo lako. Nijedna operacija kolena nije hitna. Ako Vam je i tako povredjeno da ce trebati operacija, ona ne mora da se uradi. Verovatno niste vrhunski sportista, jer ne biste odgovore trazili na internetu, vec bi oko Vas bio angazovan tim vrhunskih strucnjaka. Ako nemate smetnje, operacija nije neophodna. Oporavak ce trajati jedno 10-ak dana do 2 nedelje, a do potpunog oporavka moze proteci i 2 meseca.
Bilo bi dobro da se okacite ovde RTG snimak vaseg kolena, potom da se uradi pomenuta punkcija istog, ili US ili MRI ako imate da platite. MAda u ovoj jos uvek akutnoj fazi samo ce RTg i punkcija dati neke podatke, ostale metode tek za nekoliko dana. A onda cemo moci vishe da kazemo.
Sve najbolje.
mirko86
Novi član
Novi član

Post od mirko86 »

Nisam profesionalni sportista, bavim se fudbalom povremeno. Sest dana je proslo od povrede, otok je 50% spao. Pricao sam sa nekim ljudima sa, manje-vise istom povredom, uglavnom je u pitanju meniskus. Hvala na odgovorima.
miodrage
Aktivan član
Aktivan član
Kontakt:

Post od miodrage »

Slazem se, 90% je meniskus, ali sta ako nije, ako je LCA? I ako i jeste meniskus, zavisi opet kakva je povreda. Verovatno je samo malo zacepljen, jer da je ozbiljnija povreda (tipa "bucket handle") Vama bi koleno ostalo blokirano.
Ja bih ipak savetovao sprovodjenje neke najosnovnije dijagnostike.
Sve najbolje.
Odgovori