Pozdrav svima,
procitala sam mnogo korisnih informacija na ovom forumu, a kako je svakome njegova muka najteza napisacu sta me muci pa mozda me neko dodatno posavetuje i kaze sta je najbolje.
15.02. sam povredila koleno na skijanju, stavljen mi je gips sa sledecom dijagnozom:
-klinicki otvaranje ++pri valgus stres testu, prednja fioka pozitivna kao i Lachman test, gips 4 nedelje,....
Nakon 4 nedelje izgleda da se nije nista mnogo popravilo i dijagnoza je sledeca:
- po skidanju gipsa zaostaje lokalnaotecenost uz palpatorno bolnu osetljivost, pozitivan Lachmanov test kao i stress valgus.
Preporuka: MR i nosenje kolene ortoze
Nalaz MR je sledeci:
- u recesusima sinovije vidi se manja kolicina tecnosti
- ligamentarni aparat kolena patelarni, kvadriceps, posteriorni ukrsteni, lateralni kolateralni pravilnog signala
- prednja ukrstena veza edematozna u svom femoralnom pripoju nepravilnog ugla pruzanja ne vizualira se na konorarnim presecima
- medijalna kolateralna valovita, ali kontinuirana i bez promene signala na T2W
- meniskusi: letralni pravilan, u zadnjem rogu medijalnog horizontalni hipersignal
- artulularna hrskavica kontinuirana
- u zglobnim telima se ne vide znavi preloma, u medijalnom odeljku znaci artroticnih promena
MR NALAZ: Laesio ACL susp rupt.part, et laesio MCL in SAN.
Artrhosis g.dex
Deg.intrasubst.men.medialis
Otisla sam kod fizijatra da krenem sa terapijom, ali me on vratio da ortoped pogleda nalaz MR jer zbog velikog otoka se plase da rade bilo sta. Ja na svoju ruku radim vezbe za ojacavanje natkolenice i to do granice bola, a kod ortopeda imam zakazano za 5 dana.
Bicu zahvalna za objasnjenje koliko je zaista ova povreda teska i sta mi je ciniti,.....
POVREDA KOLENA - DA LI MOZE PROCI BEZ OPERACIJE
Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99