Povreda kolena-molim za savet.

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
Goa
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jun 07, 2007 11:33 pm

Povreda kolena-molim za savet.

Post od Goa »

Pre 25 dana imao sam povredu desnog kolena pri padu, iskocila mi je casica, skroz se pomerila iz lezista, medjutim kada su me stavili na nosila (povreda se dogodila na javnom mestu) casica mi se sama vratila. To mi se desavalo i ranije, na oba kolena, ali mi je samo u jos jednom slucaju pre ovoga iskocila casica. Odmah sam prebacen kod ortopeda gde je uradjen rendgenski snimak i dijagnoza je luksacija. Stavljena mi je tutor longeta (kao i u prethodnim slucajevima prilikom mojih povreda) i konstatovano je mirovanje. Posle dve kontrole, doktor specijalista ortopedije (ako ga uopste mogu tako osloviti) rekao je, gledajuci u nalaz prethodne kontrole ( a ne gledajuci trenutno stanje moje noge) da se skine longeta i preporucio fizikalnu terapiju-longetu sam nosio osamnaest dana. Medjutim, od prvog dana navedene povrede, persistira izliv. Ja sam gospodina ipak zamolio da mi pregleda koleno, upravo zbog tog izliva (jer sam pre nekoliko godina morao na punktaciju i nije mi bilo imalo prijatno) te je on pogledao koleno i konstatovao je da izliv postoji i napomenuo je da ce mi pomoci fizikalna terapija, jer tamo imaju terapiju "hladjenja" Prilikom pregleda kod specijaliste fizijatrije, gospodja je rekla da i dalje ima poprilican otok, ali je ipak prepisala terapiju-masaza ledom, Deep Relief gel, fizikalnu terapiju i terapiju "strujom" Medjutim, pokreti su mi ograniceni, kvadriceps mi je skroz atrofirao... Pridrzavam se celokupne terapije, ali izliv i dalje postoji (koliko ja odokativno mogu da ocenim) Buni me to iz prostog razloga sto, kada stegnem nogu osecam tvrdocu misica na kolenima i u tom trenutku otok kao da ne postoji, medjutim, kada je noga u stanju mirovanja jednostavno primetim oteklinu. Brine me da li mogu da ugrozim opste zdravstveno stanje zbog tog otoka, odnosno da li nesto ne daj Boze moze da se iskomplikuje i da li je taj otok opasan?
Najvise me brine otok i muci me to da li ce se on uopste povuci....
P.S. usled mojih ranijih povreda povela se rec o artroskopiji, ali su mi na institutu "Banjica" rekli da taj zahvat nije potreban.

Pa vas molim gospodo, uz duzno postovanje, da me udostojite odgovora. Hvala vam najlepse.
miodrage
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jan 25, 2007 11:03 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od miodrage »

Sto se ove povrede tiche, ona je dosta bezazlena, ali neprijatna. S obzirom da Vam se to vec desavalo, vrlo verovatno je pocepana medijalna retinakula kolena koja drzi casicu (pretpostavljam da Vam je casica izletela u stranu prema nozi na kojoj ej izletelea - desna casica desno, a levo levo, sto je i najcesce). Lecenje je iskljucivo konzervativno, gipsanom imobilizacijom. U nekim extremnim slucajevima, kada casica stalno izlece, ima smisla razmisliti o operaciji usivanja i ojacavanja retinakule.
Otok nakon ove povrede, a koji Vas najvise brine je sasvim normalna pojava. E sad, slazem se da duze traje nego uobicajeno, ali nema razloga za brigu. Na kraju krajeva, moze opet da se punktira to koleno, da se oslobodi viska tecnosti. Ali ne treba uvek ici invazivno. Vi samo vezbajte, i sprovodite vezbe i napredak nece izostati. Takodje, ojacacete misice koji su atrofirali.
Otok ne moze da Vam ugrozi opste zdravstveno stanje, i povuci ce se, ali treba vremena, i strpljenja kao i vezbanja. Napomenuo bih vam da vezbanje koje sprovodite pod kontrolom terapeuta jeste da Vas nauci da vezbate, ali nikako nije dovoljno. Najmanje jos 2x dnevno sprovedite te vezbe sami u kuci, koliko god mozete. Nemojte naravno nista preko granice bola.
Sve najbolje.
Goa
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jun 07, 2007 11:33 pm

Post od Goa »

Gospodine, sasvim ste u pravu. Desna casica mi se pomerila iz lezista na desnu stranu. Verujte da sam poceo da razmisljam o insistiranju na operaciji, da se agonija ne bi nastavila u nekom buducem periodu. Sto se vaseg predloga za vezbe fizikalne terapije tice, svakako podrzavam to sto ste mi vi rekli, tako da vezbanje kod kuce nece izostati (kao sto i nije). Velikom zaslugom sjajnog fizioterapeuta, poceo sam savijati nogu u toj nekoj granici da moj hod izgleda priblizno normalno-a ne kao sto je to bio slucaj do pre dva dana kada sam vukao nogu, uopste je ne savijajuci. Takodje mi je napomenuto da sve vezbe radim do granice bola, tako da ste vi u potpunosti u pravu. Hvala vam na objasnjenju za moju najvecu brigu (izliv) jer ste mi pomogli da se psihicki rasteretim. Nastavicu sa vezbama, uradicu sve sto je neophodno da povratim snagu misica i normalan, pravilan hod. U jos jednoj sam zabludi...jer je meni prepisana fizikalna terapija od 10 dana, pa posle toga moram kod specijaliste fizijatrije na kontrolu, a pritom se plasim da mi zbog tog izliva ne prekine vezbe...i da me ne posalje ponovo kod ortopeda-onda smatram da nista nisam time niti postigao, niti uradio...

Vama gospodine jos jednom hvala iz sveg srca!
miodrage
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jan 25, 2007 11:03 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od miodrage »

Vi samo nastavite sa vezbama. 10 dana pogotovu posle takve traume nije nista. Verujte mi da se neke vezbe sprovode mesecima. Moracete toliko da ojacate muskulaturu da ona ne dozvoli vishe cashici da izleti.
Sve najbolje.
Odgovori