Povreda kolena ! hitno!
Moderatori: vlada99, ModeratA, moderato
Povreda kolena ! hitno!
Pozdrav svima.
Imam 19 godina bavim se profesionalno fudbalom , nikada pre ovoga nisam imao vecu povredu pa sada ovo moram da pitam:
Na utakmici pre mesec i 15 dana uz naglu promenu pravca leve noge osetio sam ostar bol u kolenu " u predelu iznad fibule" u pitanju je levo koleno i okret je bio ulevo, nakon naglod okreta ulevo pao sam na zemlju i nisam znao sta da radim , nakon 5 sec kao da mi je nesto kvrcnulo (vratilo na svoje mesto) u predelu iznad fibule, onda su me izneli sa terena . U svlacionici nisam mogao da savijem koleno, vratili smo se i ja sam odmah otisao kod specijaliste hirurgije i ortopedije,stavili su mi gips(longetu). Nosio sam gips nedelju dana zatim su ga skinuli a mozda 4 dana posle povrede vadili su mi krv iz kolena "spricem" , nakon skidanja gipsa nosio sam elasticni zavoj , doktor mi je rekao da mora magnetna rezonansa da se uradi, magnetnu jos uvek nisam uradio cekam red, danas sam bio na kontrolu kaze da mi je kost u redu, imao sam otok kolena od prvog trenutka povrede i sada je jos uvek zastupljen ali manje.Nogu nisam mogao upste da iskrivim ili da ispravim, kad god sam pokusao da je iskrivim osetio sam kado da se zateze da je to maksimum i da ne moze vise od toga da se iskrivi, sada je bolje nogu mogu da iskrivim cak do 90° i mogu da je ispravim skroz ali uz lagane bolove, hodam ali "copam", hteo bih da pitam sta je i da li mogu da se vratim na fudbal bez operacije"ako je to moguce"?
nogu mogu da okrecem u svim smerovima jedni problem za sada je sto ne mogu do kraja da je iskrivim osecam kao i na pocetku da ne moze vise od toga sta mi je ciniti! ?
Ako je moguce strucan i iskren savet? Unapred zahvalan.
Aleksandar
Imam 19 godina bavim se profesionalno fudbalom , nikada pre ovoga nisam imao vecu povredu pa sada ovo moram da pitam:
Na utakmici pre mesec i 15 dana uz naglu promenu pravca leve noge osetio sam ostar bol u kolenu " u predelu iznad fibule" u pitanju je levo koleno i okret je bio ulevo, nakon naglod okreta ulevo pao sam na zemlju i nisam znao sta da radim , nakon 5 sec kao da mi je nesto kvrcnulo (vratilo na svoje mesto) u predelu iznad fibule, onda su me izneli sa terena . U svlacionici nisam mogao da savijem koleno, vratili smo se i ja sam odmah otisao kod specijaliste hirurgije i ortopedije,stavili su mi gips(longetu). Nosio sam gips nedelju dana zatim su ga skinuli a mozda 4 dana posle povrede vadili su mi krv iz kolena "spricem" , nakon skidanja gipsa nosio sam elasticni zavoj , doktor mi je rekao da mora magnetna rezonansa da se uradi, magnetnu jos uvek nisam uradio cekam red, danas sam bio na kontrolu kaze da mi je kost u redu, imao sam otok kolena od prvog trenutka povrede i sada je jos uvek zastupljen ali manje.Nogu nisam mogao upste da iskrivim ili da ispravim, kad god sam pokusao da je iskrivim osetio sam kado da se zateze da je to maksimum i da ne moze vise od toga da se iskrivi, sada je bolje nogu mogu da iskrivim cak do 90° i mogu da je ispravim skroz ali uz lagane bolove, hodam ali "copam", hteo bih da pitam sta je i da li mogu da se vratim na fudbal bez operacije"ako je to moguce"?
nogu mogu da okrecem u svim smerovima jedni problem za sada je sto ne mogu do kraja da je iskrivim osecam kao i na pocetku da ne moze vise od toga sta mi je ciniti! ?
Ako je moguce strucan i iskren savet? Unapred zahvalan.
Aleksandar
Re: Povreda kolena ! hitno!
Vidim da nema odgovora. Nisam dovoljno strucna u ovome iako sam student medicine, ali i ja imam povredu levog kolena pa sam dosta citala o tome. Uglavnom za blokadu kolena su odgovorni meniskusi, i njihova povreda je udruzena uglavnom i sa nekim ligamentom. Naravno to moze samo na rezonanci da se vidi, ono sto je bitno jeste da ne forsiras sa fudbalom dok ne vidis sta ti je i dok ti lekar ne prepise terapiju. Inace, citala sam i o operacijama, posto ja igram rukomet, i hocu da se vratim na teren, ali da ne rizikujem svoja kolena, i uglavnom se rade artroskopski, sa rezovima od po centimetar, i oporavak ne traje dugo, tako da ni to nije najstrasnije resenje. U svakom slucaju, cekaj rezultate, i javi sta je bilo. Brz oporavak.
Hvala na odgovoru barem neko!
Ja inace imam 19 god proslo je skoro 2ipo meseca od povrede lakse mi je skoro i da ne copam vise,mogu da ispravim koleno ali ne kao pre uz velike bolove to su uglavnom manji bolovi ali imam osecaj kao da ce mi puci koleno ( mislim na kost), mogu i vise da ga savijem ali ne do kraga boli kao i na pocetku kada sam pokusavao skroz malo. Naravno da ne opterecujem koleno ne mogu da trcim a kamo li da igram fudbal
kad pokusam da ispravim koleno usecam bol u samom kolenu a kad pokusam da iskrivim osecam bol iznad fibule taj deo. MR jos uvek insam uradio uradicu je naravno . Takodje sam dosta citao mislim da je prednji ukrsteni i zadnji nadam se da nnije nista pokidano ali bi voleo neko da mi kaze " kada su ligamenti pokidani da li je moguce pomerati nogu mislim na savijanje i tako to hod. " ? hvala na odgovoru ocekujem ga opet
)

Ja sam se povredila na slican nacin, okrenula sam se u levu stranu i pala... S tim sto nisam imala blokadu u kolenu, i svi pokreti su mi sacuvani i normalni. Nisam radila magnetnu, ali planiram, uglavnom problem su mi prednji ukrsteni. Doktori kazu da sam ih istegla i verovatno malo pokidala. Glavni simptom kod njih je nestabilnost ili "ispadanje" kolena. Trudi se samo da ne dobijes mnogo na tezini, posto si sada fizicki neaktivan, jer to dodatno opetrecuje kolena. I idi opet kod lekara. A posto su ti punktirali krv, to znaci da je doslo do kidanja nekih elemenata zgloba, ja tipujem na meniskus jer on dovodi do blokade, a ako je medijalni meniskus u pitanju vrlo verovatno je ostecen i medijalni ligament. Da te ne zamaram anatomijom, i pretpostavkama, snimaj to sto pre, i samo strpljivo, ovakve povrede sporo prolaze.
Hvala na odgovoru , ali me zanima da li cu moci da nastavim sa fudbalom i ako mora operacija , sta kako to ide ( ako znas molim te opisi mi celu situaciju, npr. da li rade sa anestezijom i kojom)? Hvala unapred.
Da li je neophodna operacija to odredjuje lekar, naravno. Zahvat zavisi od stepena povrede, ali u poslednje vreme bar po mojim istrazivanjima
se uglavnom radi artroskopski, odnosno prave se dva mala reza(1-2cm) sa obe strane, kroz jedan se ulazi kamericom a kroz drugi instrumentima kojima se operise, i mislim da je lokalna anestezija u pitanju. Takodje, ranije je oporavak trajao mnogo dugo, oko 6 meseci, sad su dosta skratili, cak mislim da se odmah, ili nekoliko dana nakon zahvata staje na noge. A sto se tice opravka sustina je da se vrati pokretljivost zgloba i tonus misica, sto se radi vezbanjem. Verovatno si primetio da ti se kvadriceps smanjio. Nekima i ne rade operacije nego im prepisuju specijalne steznike koje nose tokom sportskih aktivnosti. Ono sto ja smatram je da ne treba posto-poto bezati od operacije, jer nakon toga je koleno kao novo, a i starenjem se ostecuju kolena, to je cinjenica, pa ces nekad verovatno morati da sredis to. Nadam se da sam ti pomogla bar malo oko nedoumica.

naravno Hvala na odgovoru, Danas sam bio na kontrolu kod lekara i rekao mi je da nemoram da radim magnetnu rezonancu od sutra krecem sa fizikalnom terapijom, ne boli me koleno vise ali kada pokusam da ga savijem preko 110stepeni osecam blokadu i ostar bol u predelu kod fibule celom duziom do kolena, doktor kaze da ce to fizikalna sve da sredi. Ako od prilike znas koliko traje fizikalna Mozes mi odgovoriti!
Hvala naravno dosta mi je pomoglo!:-) Veoma sam ti zahvalan! Tj. bice od tebe neki doktor :PP

Mislim da to zavisi od tebe, tj.kojom brzinom se opravljas, samo budi strpljiv i davaces uskoro golove 
I ja idem sutra na kontrolu, vreme je da opet budem sportista
a doktor ce da ceka jos koju godinu, tek sam na drugoj 

I ja idem sutra na kontrolu, vreme je da opet budem sportista

Molim vas za pomoc....
povredila sam koleno pre 2nedelje i uradila sam magnetnu rezonancu...pa me interesuje da li neko moze da mi objasni ovaj nalaz magnetne rezonance....
Unapred hvala
Uradjena je T1W/T2W/PDW FS sagitalna, PDW FS/PDW/TIR koronalna i PDW FS aksijalna tomografija desnog kolena.
Prikazuje se značajna kolčina intraartikularnog izliva suprapatelarno, manja u ostalim delovima zgloba. Nema znakova infiltraije prikazanog segmenta skeleta. Koštana modrica laterarnog kondila femura ( u regionu terminalnog sulkusa ) medijalnog kondila f. te u kaudalnom delu patele. Vidi se impakciona kontuzija posterolateralnog tibijalnog platoa. Prikazuje se ruptura zadnjeg roga LM sa lakom dislokacijom put interkondilarne jame. Nema ( singinfikantne ) osteohondralne lezije Edem periartikularih mekih tkiva. U poplitealnoj jami ne vide se patološke promene.
Zaključak Č 1 ) Distenzija ACL, MCL te medijalnog retinakula patele. 2) Značajan globni izliv.
3) Impakciona kontuzija posterolateralnog tibijalnog platoa.
4) ruptura zadnjeg roga LM
povredila sam koleno pre 2nedelje i uradila sam magnetnu rezonancu...pa me interesuje da li neko moze da mi objasni ovaj nalaz magnetne rezonance....
Unapred hvala
Uradjena je T1W/T2W/PDW FS sagitalna, PDW FS/PDW/TIR koronalna i PDW FS aksijalna tomografija desnog kolena.
Prikazuje se značajna kolčina intraartikularnog izliva suprapatelarno, manja u ostalim delovima zgloba. Nema znakova infiltraije prikazanog segmenta skeleta. Koštana modrica laterarnog kondila femura ( u regionu terminalnog sulkusa ) medijalnog kondila f. te u kaudalnom delu patele. Vidi se impakciona kontuzija posterolateralnog tibijalnog platoa. Prikazuje se ruptura zadnjeg roga LM sa lakom dislokacijom put interkondilarne jame. Nema ( singinfikantne ) osteohondralne lezije Edem periartikularih mekih tkiva. U poplitealnoj jami ne vide se patološke promene.
Zaključak Č 1 ) Distenzija ACL, MCL te medijalnog retinakula patele. 2) Značajan globni izliv.
3) Impakciona kontuzija posterolateralnog tibijalnog platoa.
4) ruptura zadnjeg roga LM
Ako sam ja dobro razumela, nemoj da me shvatis zdravo za gotovo, ostecen ti je lateralni meniskus, i istegnuti prednji ukrsteni ligamenti. Je l' si bio/la kod lekara?
Bila sam kod lekara,i prvo su mi stavili longetu koju sam nosila 2 nedelje,posle toga sam radila magnetnu rezonancu...treba da idem kod ortopeda, ali me zanima da li neko moze malo da mi pojasni ovaj nalaz,cisto da znam o cemu se radi.
Ovako, prednji ukrsteni ligament se nalazi izmedju natkolenice i potkolenice, spaja kosti, laicki receno, ti si ga samo istegla, sto je sreca u nesreci, i to bi trebalo mirovanjem i mozda nekom terapijom da bude ok
A sto se tice meniskusa, imas ih dva, spoljasnji(lateralni) i unutrasnji(medijalni), oni leze na zglobnim povrsinama, i omogucavaju da one bolje prijanjaju jedna na drugu. Ti imas rupturu spoljasnjeg meniskusa, sto znaci da je "pukao" ... Sad nisam dovoljno upucena, ali ako nemas nikakvih problema sa funkcijom zgloba,mislim da se nista ne dira.

Nisam neki doktor ali imam iskustva sa tom povredom, Veruj mi niko ne razume povredu kolena dok mu se ne desi, Hocu da ti kazem " Nemoj ni slucajno da predjes tako lako preko toga i kad mislis da je dobro preporucujem ti da odradis po uputstvima lekara da ne bi ti se to vise dogadjalo" Koliko sam ja razumeo Mislim da jesam
Povredila si lateralno koletaralni ligamenat cini mi se da se on nalazi sa spoljne strane noge. Nema zezanja sa tim veoma je opasna povreda! U ostalom, Imamo Tamaru lekara ovde pa ona moze da ti sve lepo objani ! meni je pomogla dosta !:)
Zelim ti br oporavak!

Zelim ti br oporavak!

ACL je prednji ukrsteni(ligamentum crutiatum anterior, ACL je engleska skracenica), a LM je lateralni meniskus
Slazem se sa Aleksandrom, povrede zglobova, posebno kolena treba postovati, jer ako se ne lece, obnavljaju se i na kraju morate da resavate hirurski. Oboma zelim brz oporavak, i javljajte kako napredujete
Slazem se sa Aleksandrom, povrede zglobova, posebno kolena treba postovati, jer ako se ne lece, obnavljaju se i na kraju morate da resavate hirurski. Oboma zelim brz oporavak, i javljajte kako napredujete

Hvala vam puno na pomoci....u petak imam zakazano kod doktora na banjici pa cemo videti sta ce on reci....Ali svako se necu zezati sa ovom povredom....pozzzz