Sjecam se da sam gledao prilog neke njemacke televizije o djevojci ciji je san bio da postane stjuardesa, ali zbog nedovoljne visine to nije bilo moguce.
Podrvgla se lomljenju potkoljenica, koje bi se zatim nekim mehanickim napravama drzale konstantno odmaknute jedna od druge po nesto malo milimetara, tako da bi pokusavale srasti, i svaki dan bi ih po malo odmicali, i na taj nacin izduzili kosti potkoljenice do odredjene mjere.
Zanima me koliko je rizican taj postuopak, koliko se dodatnim cm moze dobiti, da li kasnije postoje poteskoce sa misicima jer se moraju i oni izduziti i prilagoditi, bolovi u novostovrenom dijelu kosti, da li je taj dio kosti jednako jak, i ostali moguci problemi za vrijeme i nakon procesa, te naravno, da li iko to praktikuje u Srbiji i za koju cijenu?
Povecanje visine lomljenjem potkoljenica?
Moderatori: moderato, vlada99, ModeratA
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Kontakt:
Postoji nekoliko tehnika koje se baziraju na ovoj ideji, a glavna razlika je koji se aparat koristi za fiksaciju kostiju i njihovo postepeno razmicanje. Poslednjih dvadesetak godina se najvise koristi aparat po Ilizarovu.
Operacija se sastoji u tome da se vestacki izazove prelom kosti, pa se postavi aparat i svakog dana se odmice po milimetar. Sto se tice mogucnosti produzenja, obicno se ne ide vise od 6-8 cm po segmentu. Znaci, ako se ide na produzenje od 6 cm, treba racunati na 60 dana produzavanja, a potom produzeno nosenje aparata dok kost potpuno sraste (2-6 meseci).
Treba imati na umu da, ako se npr. produzavaju potkolenice, posle toga natkolenice i ruke postaju proporcionalno krace pa se dobije u visini, a izgubi na proprocionalnosti. Stoga se najcesce, ako se radi operacija samo zbog znatnijeg dobijanja visine, radi u dva akta... U prvom aktu, recimo, desna potkolenica i leva natkolenica, a suprotni segmenti se produzavaju kada prva dva oeprisana srastu i skine se aparat.
Kasniji postupak oporavka misica je individualan i o tome ce znati vise da kazu fizijatri ili terapeuti.
Sto se tice rizika, isti su kao kod svakog preloma ili operacije... Postoji rizik od infekcije, tromboze, embolije, nesrastanja kosti, loseg srastanja kosti...
Operacija se sastoji u tome da se vestacki izazove prelom kosti, pa se postavi aparat i svakog dana se odmice po milimetar. Sto se tice mogucnosti produzenja, obicno se ne ide vise od 6-8 cm po segmentu. Znaci, ako se ide na produzenje od 6 cm, treba racunati na 60 dana produzavanja, a potom produzeno nosenje aparata dok kost potpuno sraste (2-6 meseci).
Treba imati na umu da, ako se npr. produzavaju potkolenice, posle toga natkolenice i ruke postaju proporcionalno krace pa se dobije u visini, a izgubi na proprocionalnosti. Stoga se najcesce, ako se radi operacija samo zbog znatnijeg dobijanja visine, radi u dva akta... U prvom aktu, recimo, desna potkolenica i leva natkolenica, a suprotni segmenti se produzavaju kada prva dva oeprisana srastu i skine se aparat.
Kasniji postupak oporavka misica je individualan i o tome ce znati vise da kazu fizijatri ili terapeuti.
Sto se tice rizika, isti su kao kod svakog preloma ili operacije... Postoji rizik od infekcije, tromboze, embolije, nesrastanja kosti, loseg srastanja kosti...
-
- Novi član
- Pridružio se: Sub Jan 24, 2009 11:15 pm
Veljko Jovanovic napisao:
..
Kako je izvodljivo da je meni produzena butna kost 10 cm a samo 9 puta me navijao (odmicao kost).
Kost je lomljena na dva mjesta.
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
- Kontakt:
Re: Povecanje visine lomljenjem potkoljenica?
MOZETE LI DA MI KAZETE DA LI MOZE SMANJENJE NOGU ? VISOKA SAM 1.85
( POSTOJI LI MOGUCNOST OPERACIJOM DA SMANJIM ? MOLIM VAS POMOZITEEE!!

- tamaraft
- Stalni član
- Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Re: Povecanje visine lomljenjem potkoljenica?
Zasto bi to pobogu uopshte radili? Imate savrshenu visinu!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.