Potkolenica

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
Mrs_Parker
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Sep 02, 2002 2:00 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Potkolenica

Post od Mrs_Parker »

Vec jedno godinu dana osecam bol u levoj podkolenici na istom mestu. Bol traje par dana i prodje. To mesto je nekih 10-tak cm ispod kolena i imam osecaj kao da me boli kost cevanice. Boli na dodir na tom mestu i u razdaljini 2-3 cm, boli kada se oslanjam na nogu. Na pokrete stopala, tj zatezanja misica nema boli. Nema nikakvog otoka, crvenila...
Skoro sam primetila mozda uzrok pojave tog bola. Naime, dva poslednja puta sam pre toga cucala ali ne dugo.
Na tom mestu, gde je bol najjaci imam oziljak od jakog udara potkolenicom u cosak jednog separea, ali taj udarac je bio davno, ima vise od 18 godina. Tada sam udarom jednostavno bila napravila rupu, videlo se belo, nije bilo krvi i jako brzo je oticalo. Sanirala sam oblogama i mirovanjem. Nisam isla kod lekara.
Da li trebam nesto preduzeti sada? Sta me i stvari boli, kost, misic ili neka tetiva?
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm

Post od tamaraft »

Predpostavljam da se radi o oshtecenju ligamenta patele, tj ligamenta mishica nadkolenic ekoji se pripaja za podkolenicu sa prednje strane, jedan od najjachih ligamenata u nashem telu i moguce je da ste ga nekim pokretima, polozajima istegli do te mere da su se stvorile mikrotraume u samom ligamentu, narushili ste mu elastichnost i mozda chak je doshlo do povlachenja periosta kosti poshto je u pitanju jak i snazan ligament, a to zna da boli jako, chak i na sam dodir se javlja bol.

Terapija u ovim sluchajevima bi bila antibol i regeneracija tkiva, laser po bolnim tachkama, magnet, polarizovana svetlost, elektroforeza lekova.

A ako ostajete pri tome da se sami lechite onda jedino led, masaza do 2 puta dnevno, i bar se potrudite da negde nadjete lampu za polarizovanom svetloshcu tj Bioptron lampu i zrachite isto do 2 puta dnevno, 6-7 min.
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Mrs_Parker
Aktivan član
Aktivan član
Kontakt:

Post od Mrs_Parker »

Gledala sam na netu slike tog ligamenta i ne mogu da procenim gde se vezuje za kost. Jer moze na 10 cm od pocetka tibie?
Inace imam problema sa ligamentima svim, fizijatar je na proslom pregledu zbog ligamenata oko skocnog zgloba rakao da imam Tendonitis ali svuda pa me je poslao kod reumatologa da nadjemo razlog. Nismo jos nasli, ostala je biopsija misica i nerva. Ovaj problem nisam pominjala jer je bio retka pojava i nisam mislila da je znacajno, tj mislila sam da sam se mozda udarila. Kako je pocelo da se ponavlja shvatila sam da nije od udarca. U principu, kada se svom tezinom oslonim na tu nogu, a kada boli, imam osecaj da ce kost puci. Boli me i kada drzim podignute noge kada sedim.
Ne ostajem ja pri tome da se sama lecim, to sam tada kao student preskocila tu povredu. Treba li to da se snima?
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član

Post od tamaraft »

Uradite ispitivanja koja su vam predlozena i test na osteoporozu, a tendinitis se lechi fizikalnom terapijom, nema potrebe da sedite kod kuce i trpite bolove.

Imate li vishka kilograma?
Koliko ste fizichki aktivni?
U kakvoj obuci hodate?

Kad uradite sve analize onda se javite da vidimo gde je glavni problem.
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Mrs_Parker
Aktivan član
Aktivan član
Kontakt:

Post od Mrs_Parker »

tamaraft napisao:Imate li vishka kilograma?
Koliko ste fizichki aktivni?
U kakvoj obuci hodate?
Mislim da imam visak kilograma 78kg na 177cm.
Nisam uopste fizicki aktivna. Slabo se krecem i kada sedim to mora biti udobno. Imam problem i sa kicmom i sa vratom kao i sa spazmima misica. Jedina fizicka aktivnost koja mi prija je plivanje ali kada sam na moru a ovde mi je problem odlazak do bazena i povratak pa i ne idem. Uvela sam masazu 2xnedeljno poslednje 2 godine i ona me malo oslobadja bolova.
Nosim ravnu udobnu obucu.
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član

Post od tamaraft »

Spazmi? Problemi za kichmom?

Imate li neku zvanichnu dijagnozu?
Mrs_Parker
Aktivan član
Aktivan član
Kontakt:

Post od Mrs_Parker »

Pretpostavljam da vas interesuju samo dijagnoze vezane za kostano-misicni sistem.
Ove pisu na MR kicme:
Diskus hernia L5-S1 dorsomedijalis gradus levis
Diskus hernia L4-L5 dorsomedijalis gradus levis
Spondiloticne promene na LS prsljenovima, ukupni nalaz ukazuje na polidiskopatia lumbosacralis

Na MR vratne kicme:
Na nivou i.v. prostora C5-C6 dorzomedijalno dodatna zona izo IS u T1W koja odgovara delom retrokorporalnim osteofitima ali i delom protruziji i.v. doska. Takodje se vide degenerativne promene na korpusima i pripadajucim i.v. discima u svim ostalim nivoima.

Od ostalog: Fibromyalgia chr., Syndroma hypermobilitatis articulorum, Myopathio, Tendinitis mm. peronei chronica in obs., Syndroma fatigationis chronicae, i sumnja na miksnu bolest vezivnog tkiva.
Bilo je nesto i sa ramenima, ne mogu da nadjem dg ali je to bolje.
Omega
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Maj 15, 2007 10:02 pm

Post od Omega »

Mrs_Parker, to nisu naivne dijagnoze.

Koliko imate godina?
Mrs_Parker
Aktivan član
Aktivan član
Kontakt:

Post od Mrs_Parker »

Imam 47 godina. Znam da nisu naivne ali sam navikla da zivim i sa dodatnim. :-?
Mrs_Parker
Aktivan član
Aktivan član
Kontakt:

Post od Mrs_Parker »

Mrs_Parker napisao:Gledala sam na netu slike tog ligamenta i ne mogu da procenim gde se vezuje za kost. Jer moze na 10 cm od pocetka tibie?
Ne dobih odgovor. :-?
Tamaraft zar je moje stanje bas ozbiljno kao sto Omega kaze?
Veljko Jovanovic
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
Kontakt:

Post od Veljko Jovanovic »

Discus hernia L5-S1 dorsomedialis gradus levis
Discus hernia L4-L5 dorsomedialis gradus levis
Spondiloticne promene na LS prsljenovima...
Gradus levis oznacava blazi stepen (o cemu god se radilo) tako da sam nalaz ne mora da znaci nesto ozbiljno, osim da treba pratiti stanje kicme. Sto se tice spondiloticnih promena, one oznacavaju degenerativne promene, ali tegobe najcesce zavise od stepena promena (to u nalazu nije spomenuto)

Na MR vratne kicme:
Na nivou i.v. prostora C5-C6 dorzomedijalno dodatna zona izo IS u T1W koja odgovara delom retrokorporalnim osteofitima ali i delom protruziji i.v. doska. Takodje se vide degenerativne promene na korpusima i pripadajucim i.v. discima u svim ostalim nivoima.
Pomeranje diskusa na vratnoj kicmi moze (ali ne mora) da predstavlja ozbiljan problem, isto kao i opisane degenerativne promene. Nacelno su promene na vratnoj kicmi problematicnije nego na slabinskoj. Znaci, stanje na vratnoj kicmi iziskuje redovnije pracenje, mozda i neko lecenje.

Od ostalog: Fibromyalgia chr. (hronicni/stalni bolovi u misicima), Syndroma hypermobilitatis articulorum (povecana pokretljivost zglobova), Myopathio (problem sa misicima ili misicna bolest nepoznatogh porekla), Tendinitis mm. peronei chronica in obs. (zapaljenje tetiva potkolenih misica), Syndroma fatigationis chronicae (stanje hronicnog zamora), i sumnja na miksnu (mesovitog/visestrukog uzroka) bolest vezivnog tkiva.

Kod Vas ocigledno nije odredjen uzrok stalnog zamaranja i uzrok problema sa misicima. Svaka dijagnoza pojedinacno ne mora da predstavlja nesto ozbiljno. Veci je problem sto barem za ove dve dijagnoze treba odrediti uzrok. Zbog toga ono spominjanje biopsije misica ima smisla.
Mrs_Parker
Aktivan član
Aktivan član
Kontakt:

Post od Mrs_Parker »

Hvala Vam puno doktore. Gde je bolje raditi biopsiju misica i nerva, na Banjici, VMA ili negde drugo?
Veljko Jovanovic
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
Kontakt:

Post od Veljko Jovanovic »

Mislim da je, za nejasno stanje kao sto je Vase, bolje zavrsiti sve na VMA. Ipak oni pod jednim krovom imaju sve specijalnosti pa bi mogli, u slucaju potrebe, da ukljuce reumatologa, neurologa itd., a Banjica je cisto ortopedska kuca.
Mrs_Parker
Aktivan član
Aktivan član
Kontakt:

Post od Mrs_Parker »

Hvala :)
Odgovori