Pozdrav svima,
Imam jedan za mene prilicno neobican problem. Pre nekih godinu-dve sam u duzem periodu sedeo za racunarom u nezgodnom polozaju na nezgodnoj stolici tako sto sam bio okrenut u levu stranu i celom tezinom bio oslonjen na levu nogu. Posto sam svakodnevno ovako sedeo za racunarom po vise sati, posle nekog vremena je poceo da me boli levi testis i da mi blago trne leva noga u donjem delu kolena kada ovako sedim. Kada se prebacim na desnu nogu, ili kada stojim, lezim na desnoj strani, hodam itd, tog bola nema, vec samo kada sedim.
Medjutim, posto sam u duzem preiodu sedeo uvek tako, sa tezistem prebacenim na levu stranu tela, sada ne mogu da se vratim na normalno sedenje od kojeg necu imati ovaj problem, jednostavno sam izgleda izgubio osecaj za pravilno sedenje. Kako ovo resiti? Pretpostavljam da fizikalna medicina ima resenje za ovaj problem? Pokusavao sam da se trudim da sedim oslonjen na desnu nogu, stanje se malo popravilo, ali nije onako kako je bilo.
Poremecaj sedenja - vezbe za pravilno sedenje?
Moderatori: vlada99, ModeratA, moderato
- tamaraft
- Stalni član
- Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Re: Poremecaj sedenja - vezbe za pravilno sedenje?
Morate se potruditi sada 4 puta vishe nego sto ste se 'trudili' tokom tih meseci...ili koliko vec je trajala ta faza sedenja...
Morate pre svega regulisati telesnu masu ako je imate vishka, morate ojachati misice trbusnog zida i glutealne regije, morate ojacati misice ledja, morate promeniti stolicu na kojoj sedite ako je posao vec vezan za kompjutere i dugo sedenje. Morate steci naviku da na svakih 20 min ustajete i istezete se, proshetate, uradite par sklekova, chuchnjeva...
Verujem da ste i hipotoniji, dekondicionirani i da se se prsljenovi slozili tako da stvaraju senzacije koje imate u levoj strani, tj stvorili ste odlichne uslove za skoliozu.
Imate savete a na vama je da li cete i sta cete i kada da pochnete da primenjujete. A preporuka je ODMAH!
Morate pre svega regulisati telesnu masu ako je imate vishka, morate ojachati misice trbusnog zida i glutealne regije, morate ojacati misice ledja, morate promeniti stolicu na kojoj sedite ako je posao vec vezan za kompjutere i dugo sedenje. Morate steci naviku da na svakih 20 min ustajete i istezete se, proshetate, uradite par sklekova, chuchnjeva...
Verujem da ste i hipotoniji, dekondicionirani i da se se prsljenovi slozili tako da stvaraju senzacije koje imate u levoj strani, tj stvorili ste odlichne uslove za skoliozu.
Imate savete a na vama je da li cete i sta cete i kada da pochnete da primenjujete. A preporuka je ODMAH!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Hvala na odgovoru, ali mene zanima kako tačno da se potrudim? Da li postoje neke vežbe koje se rade u ovakvim slučajevima? Nije problem u trudu, ali mi treba neki program, režim, šta god, čega bih se pridržavao u nekom dužem periodu da bi se ovo rešilo.
Molim da mi neko odgovori koje vežbe da radim, šta da radim da bi ispravio ovaj problem? Trudim se sam da prebacujem težinu na desnu nogu dok sedim, ali to samo delimično pomaže.