pomozite!HITNO!!!!!!!

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
sludjena mama
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Avg 28, 2008 10:24 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

pomozite!HITNO!!!!!!!

Post od sludjena mama »

postovani,
molila bih za pomoc!mom suprugu je pre cetiri meseca postavljena dijagnoza diskus hernija l5 s1.preporucena mu je medinkametozna terapija i fizikalna terapija.uradjen mu je skener i MMG i preporucene mu vezbe.problem je sto je sve to dalo malo rezultata.
posao mu je takav da zahteva tezak fizicki rad i podizanje veoma teskih predmeta a o bolovanju ne sme ni da razmislja (radi u privatnoj firmi,sto znaci bolovanje=otkaz)!
cuo je za injekcije koje se daju,pokusacu da budem precizna,tri puta u tri nedelje u toku godinu dana. voleli bi smo da znamo naziv tih injekcija kao i njihovo delovanje.ono malo sto znamo o njima je da smanjuju bolove na najmanju mogucu meru.
preporucene su mu od strane prijatelja koji je imao isti problem ali nije mogao da se seti naziva injekcija i od doktorke opste prakse.
izvinjavam se sto sam bila malo opsirnija i unapred se zahvaljujem na odgovorima i savetima!
Ko ne zna, a misli da zna, budala je, ignorishi ga!!!
Veljko Jovanovic
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
Kontakt:

Post od Veljko Jovanovic »

O diskus herniji jedosta pisano na forumu, pa cete sigurno tu naci vise podataka nego sto bilo ko od nas moze da napise u jednom odgovoru.
Mislim da morate malo drugacije da razmisljate i vi i vas suprug. Nije najvaznije da se smanji bol. Kazu da je kod diskus hernije bol izuzetno jak, ali to nije glavni problem. Glavni je problem da taj diskus ne napravi neko ostecenje nerava jer onda moze da ima mnogo dugotrajnije i ozbiljnije posledice.
sludjena mama
Stalni član
Stalni član

Post od sludjena mama »

postovani gospodine jovanovicu
u medjuvremenu smo malo potrazili na forumu i pronasli sta nas je zanimalo tj tacan naziv injekcije.
svesni smo i mi cinjenice da bol ( neopisiv bol,bolje reci) nije glavni problem ali smatram da ako postoji nesto sto ce I BOL UMANJITI onda bi trebalo da proba i sa tim injekcijama.doktor mu je preporucio te injekcije ali je suprug zaboravio naziv.on i dalje ide na fizikalnu terapiju,radi vezbe kod kuce,koristi prepisane lekove.
inace,kao sto sam vec navela,radi tezak fizicki posao a bol koji non stop oseca ga ometa u obavljanju posla.
u svakom slucaju,hvala!
atman
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jun 25, 2008 8:28 am

Post od atman »

Stvarno morate drugacije da razmisljate.Ja sam prosao kroz sve to,posle dijagnostikovane diskus hernije pokusao sam sa terapijama,vezbama,lekovima.Nista nije pomoglo i na kraju sam operisan.
Zdravlje je ipak na prvom mestu,znam da je tesko razmisljati o gubitku posla,ali ako nastavi sa fizickim radovima posledice mogu da budu veoma ozbiljne.Injekcije mozda mogu da smanje bol,ali nisu trajno resenje za ovu bolest.
sludjena mama
Stalni član
Stalni član

Post od sludjena mama »

hvala na savetima,svesni smo cinjenice da ce mu sadasnji posao "doci glave" ili kicme :-? ,svejedno.medjutim,tu se vec otvara nova tema npr dvoje male dece,iz malog smo mesta gde se teze dolazi do posla nego do predsednika drzave,ja nezaposlena iako po struci medicinska sestra a cekam na posao vec 10 godina,podstanari itd,itd.
svi su mu predlozili promenu posla.
jos jedno pitanje,pa ko moze nek odgovori:da li je istina da su i posle operacije poboljsanja kratkotrajna tj prvih godinu-dve je znatno bolje a onda opet krecu problemi ?
saveta je mnogo a zna se koliko su doktori orni da objasne i posavetuju .mrmljanje u bradu je svima dobro poznato,od strane doktora mislim. :evil:
hvala unapred....
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm

Post od tamaraft »

da li je istina da su i posle operacije poboljsanja kratkotrajna tj prvih godinu-dve je znatno bolje a onda opet krecu problemi ?

TOTALNA glupost i neistina!

Operacija je naravno poslednja opcija ali je jedini siguran i 100% nachin da se reshi problem diskus hernije!

Kao fizioterapeut naravno da sam uvek za odlaganje operacije, ali uvek cu preporuchiti i posavetovati sledece: vash suprug mora strogo da miruje, nikakav teret, nikakva aktivnost, nikako povecanje telesne mase, nikako brizi i snazni pokreti, obavezno noshenej zashtitnog midera i naravno JAKO DOBRA I STRUCHNA kombinacija fizikalne medicine i kineziterapije.

Ne znam u kom je stadijumu i kakvo je stanje zapravo, iste nigd napisali izveshtaj od MR snimanja.

A to da li je fizikalna terapija dala malo ili mnogo efekta zavisilo ne najpre od pacijenta a posle od ustanove i terapeuta koji je radio!
Dzaba je odlazak an terapije ako nisu bile adekvatno dozirane!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
sludjena mama
Stalni član
Stalni član

Post od sludjena mama »

tamaraft
otprilike bi dijagnoza glasila ovako:postojanje degenerativnih promena na kostanim strukturama sa manjim osteofitima kao i anularno bubrenje i.v. diskova LS dela kicmenog stuba.
postojanje cirkularne protruzije diska sa obostranim radikaulrnim kontaktom na nivou i.v. diska l4/l5.
na nivou i.v.diska l5/s1 postojanje siroke cirkularne protruzije diska sa obostranom ,foraminalnom obliteracijomrec esusa i obostranom kompresijom na s1 koren.oprostite na greskama,rukopis sa izvestaja je necitak.
izvestaj sa EMG-a je sledeci:EMG nalaz ispitanih misica i neurografski nalaz stimulisanih nerava pokazuje afekciju korenova l5 i S1 desno,pp S1 bez pokazatelja svezeg denervacionog procesa.
magnetna rezonanca nije radjena niti je pomenuta od strane doktora.
molila bih vas,ukoliko je moguce za savet za dalje lecenje.napominjem koristi prepisanu medinkametoznu terapiju tipa beviplex,bensedin i diklofenak(probao je i nimulid i zodol ali mu nisu pomagale).fizikalna terapija:ultrazvuk,magnet i galvan.preporucene su mu i vezbe koje moze da radi kuci.
oprostite na opsirnosti i hvala unapred na pomoci
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm

Post od tamaraft »

A TENS? Ultrazvuchna masaza? Laser? Nishta????

:o
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Odgovori