Pomoc bi mi dobro dosla :)

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
*DaNi[J]eLa*
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Okt 02, 2007 8:04 pm

Pomoc bi mi dobro dosla :)

Post od *DaNi[J]eLa* »

Volela bi da mi neko otprilike pojasni ili preprica (bar) znacenje ovoga MR kolena :)

"Nema signifikantnog I.A. izliva. Lateralni meniskus skracen u celini dok prednji rog izoblicen spljosten uz manju diskretnu horizontalnu leziju hipersignala najverovatnije usled nagnjecenja, dok telo i zadnji rog relativno ocuvani.
Prednji rog medijalnog meniskusa dislociran nepravilne unutrasnje slobodne ivice, a na telu centralni hiper-intenzitet signala ide u prilog centralne degeneracije, a horizontalna hipersignalna linija potvrdjuje ropturu tela i zadnjeg roga bez unkarceracije.
LCA i LCP intaktni. LCM hiperintenzni, edematozni sa ocuvanim kontinuitetom ligamentarnih vlakana - potvrdjuje sekvelu kontuzije bez ropture. LCL intaktan. Na interfasetnom grebenu i medijalnom fasetu patele evidentni znaci visokogradusne hondromalacije gr. III/IV. Na lateralnom aspektu kondila femura edem kostane srzi u reregresiji bez osteohodralnih lezija."

Hvala vam unapred i izvinjavam se na mucenju :) i ako znate u Beogradu da mi preporucite nekog ortopeda za pregled ....
Omega
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Maj 15, 2007 10:02 pm

Post od Omega »

Ovo nije naivan rezultat i bilo bi dobro da daš više podataka.

Koliko imaš godina, kakve tegobe odnosno bolove imaš i u kojim situacijama, da li se baviš sportom i koliko inače opterećuješ koleno, da li imala neke oprecije, gde si radila MR itd...
*DaNi[J]eLa*
Novi član
Novi član

Post od *DaNi[J]eLa* »

E ovako ... imam 19 godina i povredu sam zadobila na skijanju krajem februara ... koleno mi je bilo uzasno nateceno ali tek posle 3-4 dana sam posla kod lekara (u Beogradu) koji mi rekao da mirujem 2 nedelje i da nista ne radim sa nogom i da koristim stake ... ja sam ga poslusala za stake ali sam posla kod drugog doktora (u Podgorici) ,jer nisam nogu uopste mogla da pomeram i totalno sam izgubila misic, i on mi je dao longetu i radio masazu i otok mi je skroz pao i sad mogu da savijam nogu ali mi je mislic skroz oslabio i ako ocu da radim vezbe za mislic (koje mi je doktor preporucio) uzasno me boli u kolenu (mada mi je doktor zabranio trcanje,voznja bicikla...)

A mozes li mi u kratkim crtama reci sta je napisano u tom nalazu ...?

Ovaj MR nalaz sam radila u PG pa bas zato sam trazila da mi preporucite nekoga u Beogradu kako bi mi ponovo iscitao celi nalaz jer ne verujem bas doktorima ovdje :)
Omega
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Maj 15, 2007 10:02 pm

Post od Omega »

Nisam lekar, ali sam, na žalost, morao prilično da se uputim u tu problematiku.

Visokogradusna hondromalacija gr. III/IV je ozbiljna dijagnoza za tvoje godine.

Na forumu ima lekara, pa bi bilo dobro da kažu da li su sretali takvu dijagnozu kod mladih tvojih godina.

Reci detaljnije kada te tačno boli noga, da li boli samo jedna ili i druga, koji su najbolniji pokreti, da li te boli kada ležiš itd.
miodrage
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jan 25, 2007 11:03 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od miodrage »

Danijela, preporucujem da se javis dr Kadiji, ili dr Lesicu u Klinickom centru, oni se bave kolenom. Na Banjici, preporucio bih dr Gavrilovica.
Kao sto Omega rece, ovo uopste nije naivno. Ali, ipak, treba i snimke da jos neko pogleda a ne samo da iscita to sa papira.
Sve najbolje.
*DaNi[J]eLa*
Novi član
Novi član

Post od *DaNi[J]eLa* »

Boli me samo levo koleno (povredjeno) kad pokusam da radim vezbe koje mi je doktor rekao tj. da savijam koleno sa tegom (ne vecim od 1kg) kako bi povratila misic..... i to me boli tacno preko casice kolena e da i boli kad se penjem uz stepenice (nekad manje nekad vise ) ...
*DaNi[J]eLa*
Novi član
Novi član

Post od *DaNi[J]eLa* »

miodrage napisao:Danijela, preporucujem da se javis dr Kadiji, ili dr Lesicu u Klinickom centru, oni se bave kolenom. Na Banjici, preporucio bih dr Gavrilovica.
Kao sto Omega rece, ovo uopste nije naivno. Ali, ipak, treba i snimke da jos neko pogleda a ne samo da iscita to sa papira.

Hvala ti na ovim inf jer ocu sve snimke da pogledaju jer znam da su mnogo puta ovdje u Pg gresili tokom citanja snimaka ... pa se nadam da sam jedna od njih....
*DaNi[J]eLa*
Novi član
Novi član

Post od *DaNi[J]eLa* »

Izvinjavam se sto cu opet da pitam ali moze li neko da mi objasni sta je to Visokogradusna hondromalacija gr. III/IV koja je napisana u nalazu ....

HVALA unapred :)
miodrage
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jan 25, 2007 11:03 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od miodrage »

Hondromalacija je smeksavanje (propadanje) hrskavice. Visokogradusna, znachi da je uznapredovala bolest.
Sve najbolje.
Odgovori