POMOĆ - povreda kolen

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: vlada99, ModeratA, moderato

Odgovori
Bas_Rutten
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Feb 02, 2012 11:32 am

POMOĆ - povreda kolen

Post od Bas_Rutten »

Imao sam povredu kolena u 2 navrata u 2 godine. Kada sam otišao kod specijaliste, rekao mi je da je pokidan prednji ukršteni ligament (levog kolena, sa unutrašnje strane) i poslao me na magnetnu rezonancu. Nalaz je sledeći, pišem samo ono što
"nije u redu" :

Omanja količina tečnosti supra i retropatelarno. Prednja ukrštena veza se ne diferencira u kontinuitetu, kaudalni pol relativno očuvanih MR karakteristika, kranijalni se ne diferencira jasno, zamenjen morfološki nedovoljno definisanom, hiper i heterointenznom zonom.

Zaključak:
*hronična lezija kranijalnog pola prednje ukrštene veze
*IA efuzija

Tek treba da se vratim kod specijaliste sa nalazom. Da li je neko imao iskustva sa ovim tipom povrede, kakva mi terapija sledi ili hirurgija? Bilo kakvo mišljenje ili savet su dobrodošli.

Hvala unapred!
must be between
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Feb 27, 2012 2:04 am

Re: POMOĆ - povreda kolen

Post od must be between »

Ja sam 22.02.2012. na treningu posle jedne nagle promene pravca pao i dreknuo od bola. Mislio sam da mi je koleno ispalo,ali sam ubrzo provalio da mi nije nista sa kolenom i da je sve na mestu.Otok se pojavio sutradan malo veci ali nista strasno otisao sam kod lekara i on mi je rekao alkoholni oblozi , led i mirovanje. Posto me je jeo rovac otisao sam na NMR i ustanovljeno mi je pucanje LCA ,sutradan sam otisao do ortopeda na Banjicu koji mi je isto to rekao.
Na izvestaju je pisaolo slicno kao tebi.
"latero i retropatelarno izliv i prekid kontinuiteta LCA"
Terapija: Indikovana hirurska terapija,a do tada na svaka 2 sata po 20 minuta staticke vezbe kvadricepsa ,a na svaka 3 sata lediranje noge u trajanju od 15 minuta.
U praksi bi to znacilo da provedes pa dobrih 3 sata tokom dana vezbajuci i ledirajuci,naravno ako se nicim ne bavis i lezis kuci sto je slozices se nemoguce. Zato sto vise lediranja i sto vise vezbanja kad imas vremena.
Ja radim i sa tegovima opterecenje noge ali ne kao sto som mogao pre povrede,znaci stavim na nogu teg od 2 KG i radim ekstenziju zglobu kolena.
Profesto mi je rekao da ako hocu da se aktivno bavim sportom operacija ne gine ,a ako necu ne moram mada mi savetuje da ipak odradim jer bi u starosti mogao imati problema a i nikad ne znas kad ce koleno da izleti. Rekao mi je " mozes na posleu kad te neko pozove naglo da se okrenes i da ti koleno iskoci".
Ja savakako zelim jos da se aktivnao bavim sportom tako da sam ja odlucio sto pre to bolje da se odradi operacija. Idem 03.04. na kontrolu pa cemo da vidimo sta prof kaze.
ZAKLJUCAK: operacija mora!
Odgovori